Hafta hafta hamilelik rehberi: 3. Hafta Hamilelik

0
2013
Hafta hafta hamilelik 3. hafta
Hafta hafta hamilelik 3. hafta

Birinci trimesterde ve üçüncü haftadaysanız… Mucizenin oluşumu başlıyor. Her şey hafta hafta ne kadar hızlı değişecek, göreceksiniz! Mutluluk, merak ve heyecan gibi duygularınız da günbegün yükselişe geçecek! Neler olacağını öğrenmek istemez misiniz?

Tebrikler, 3 haftalık hamile olabilirsiniz! 40 haftanın 9 aya sığdığı ve hamileliğinin aslında siz kesin olarak öğrenmeden iki hafta önce başladığı hamilelik matematiğinin tuhaf dünyasına hoş geldiniz. “Buna çok hazırım!”, “Yeterince hazır mıyım?” “Evet, evet, çok güçlüyüm”, “Kendime güvenim tam ve yeterli bir insanım!”, “Bir dakika deli miyim?”, “İnanamıyorum ben birinin annesi olacağım!”

Bebeğiniz…

Henüz haberinizin olmaması içinizde hiçbir şey olmadığı anlamına gelmez. Bu hafta hamileliğinizde tahminen en önemli olaylardan biri başlıyor: (yumurta ve spermin buluşup bebeğinizi oluşturacağı dışında) emplantasyon! Yani, küçüğünüz 37 haftayı geçirmek üzere rahim yolundaki yolculuğunu tamamlayıp artık oraya yerleşecek.

Bebeğinizin yorgan yumuşaklığındaki dölyatağına emplantasyonunu, dokuz aylık bir dinlenmeye çekilmesi olarak görebilirsiniz. Aslında bu ritüel daha az dinlenme ve daha çok uzaylı davranışlarının olduğu bir dönem olacak. Embriyo dölyatağını vurmaya başladığında, o enzimlerin dölyatağını yiyerek içeri girer.

Bir kere embriyo empentasyona uğradığında, küçük top hücreler ikiye bölünür. Bir parçası embriyo olur ve diğer parça  plasentayı oluşturur (bebeğinizin 7/24 besinlerini alacağı yer). Embriyo ve dölyatağınız birlikte çalışarak yeni oluşan plasentaya ve embriyoya oksijen ve besin taşıyacak kan ağı oluştururlar.

Bu haftanın sonuna doğru büyük bir kütle halinde olan hücreleriniz, meşhur hamilelik hormonlarını yani insan kronik genadotropin, (gCG) ilk damlalarını üretmeye başlayacak. Bu hormon, hamileliğinizin ilerleyen haftalarında en belirgin hamilelik semptomlarından biri olacak. Bu, aynı zamanda evde yaptığınız hamilelik testinizde artı simgesini görmenizi sağlayacak işareti de gösterecek. Bu haftanın sonunda, küçüğünüz toplam 500 mikroskopik hücre tarafından oluşturulmuş olacak.

Siz…

Bu hafta bebeğiniz rahime enjekte olduğundan biraz kanamanız olabilir. Ama korkacak bir şey yok. Aslında bu başarınızın ilk göstergesi. Ayrıca kendinizi yorgun hissediyorsanız veya göğüsleriniz büyümeye başladıysa bunlar hamileliğinizin erken sinyalleridir.

Tüm bunlar olurken eşinize göre ani ruh hali değişimleriniz olabilir ama sizce bu gayet mantıklı ve sağduyulu davranışlardır. Bunların tamamı hormonlara bağlıdır; öyle ki onlar vücudunuzda hızlıca yarışmaktadırlar. Bu hormonlar günün her dakikası hissedeceğiniz, hayal edilemeyecek derecede şiddetli bitkinliğin de nedenleridir. Aniden gelişen, 10 dakikada bir gelen tuvalete gitme isteği de hamileliğin erken belirtilerindendir. Ve siz bu sıklıkta tuvalete gitmeye yaklaşık 37 hafta boyunca devam edeceksiniz.

Bu hafta ayrıca sancılı sabah bulantılarını deneyimlemeye başlayabilirsiniz. Haftaya alacağınız pozitif test sonucunda aslında sizi yoldan çıkartanın partneriniz olmadığını anlayacaksınız ve özürleriniz sıralayacaksınız. Koku hassaslığınız yaklaşık bir köpekten daha hassas olacak ve kokladığınız her şey kusmanıza neden olacak. Eğer ateşiniz birkaç gün boyunca aynı seviyede yükseklikte devam ederse tebrikler, tahminen hamilesiniz!

Sadece birkaç saattir hamilesiniz, bu yüzden büyüyen mideniz için bebeğinizi suçlayamazsınız. Hala hamile kalmaya çalışıyorsanız bu zaman bir diyete ve egzersize başlamak için uygun değildir.

Eğer koşu bandı üzerindeyseniz, çalışmaya devam edin. Maratona hazırlanırmışçasına çok yüklenmediğiniz sürece egzersiz hamileliğini daha kolay hale getirir. Egzersizden bahsetmişken, hamilelik için her aletin üzerinde de yazdığı gibi birkaç uyarımız var: Kalp ritim oranınızı dakikada 140 ritmin altında tutun, vücut sıcaklığını da 102’nin altında. Daha gerçekçi olmak gerekirse, bu aynı zamanda yukarıda sözü geçtiği gibi uzun süre sıcak jakuzide ve saunada kalmak önümüzdeki 9 ay boyunca yasak.

Eğer doğum öncesi vitaminlere hala başlamadıysanız, şimdi başlayın. Günde 400 mikrogram folik asit almanız çok önemli. Eğer bu hapları çiğnemek sabah rahatsızlığını daha çekilmez hale getiriyor ve midenizi daha da bulandırıyorsa, o zaman folik asit içeren besinleri  beslenmenize dahil edebilirsiniz. Folik asit içeren besinler: Dana ciğeri, ıspanak, börülce, yer fıstığı ve portakal suyu. Günlük folik asit ihtiyacını tek bir kasede karşılayacak kahvaltılık mısır gevreklerini de deneyebilirsiniz.

Belirtiler…

Vücutta artan vücut sıcaklığı: Ovülasyon sürecine girerken vücut sıcaklığınız düşer, fakat ovülasyon tamamlandıktan sonra tekrar yükselir. Bu sıcaklığın nedeni; östrojen hormonu. Vücut sıcaklığınızı düşürür ve döngünüzün ilk yarısını kontrol eder. Diğer yandan progesterone ovülasyondan sonra rahiminizi döllenmiş yumurtayı almak için vücut sıcaklığınızı artırır. Bu hafta vücut sıcaklığınızdaki artışı göreceksiniz.

Yumurta akı yoğunluğunda Cervical mukoza: Geçen hafta mukozanız inceldi ve bulutumsu bir görüntüye sahipti. Bu hafta ise çok ince, çok esnek ve şeffaf denebilecek ölçüde açık renkli, kısacası spermin yumurtaya doğru gelmesi için tüm yolculuk koşulları mükemmel.

Alt karın ağrısı (mittelschmerz): Her dört kadından biri acı veya alt karın bölgesinde yani ovülasyon olan tarafta bir dizi kramp hisseder. Bu ağrı yumurtalığın yumurtayı serbest bıraktığında gelir, bu ağrı aynı zamanda mittelschmerz olarak bilinir.

İpucu: Ovülasyon ve koku hassasiyeti  

Tüm kokular eskisinden daha mı ağır geliyor? Bu ovülasyon geçirdiğinize işareti olabilir. Uzmanlar bunun nedenini hala kesin olarak bilmezler. Buna rağmen, ovülasyonla birlikte gebelik sürecine adım atan kadınların koku hassasiyetinin çok yüksek olduğu da bir gerçektir.

Sonuç? Siz sadece doğa izin verdiği zaman cinsel hayata sahip olabiliyorsunuz. Ovaryum etkisinin avantajlarını sonuna kadar kullanın.

Bebek yapmak istiyorsanız, işte tam zamanı!

Okumalısınız: Hamilelikte bulantı ne zaman başlar?

2. Hafta4. Hafta

Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın