Hafta hafta hamilelik rehberi: 2. Hafta Hamilelik

0
1966
Hafta hafta hamilelik 2. hafta
Hafta hafta hamilelik 2. hafta

Birinci trimesterde ve ikinci haftadaysanız… Ve tohumlar atılıyor. Her şey hafta hafta ne kadar hızlı değişecek, göreceksiniz! Mutluluk, merak ve heyecan gibi duygularınız da günbegün yükselişe geçecek! Neler olacağını öğrenmek istemez misiniz?

Bu hafta doğum kontrol haplarından uzak duruyoruz! Bebek için çalışmalar başlıyor…

Bebeğiniz…

Görünürde ne bebeğiniz, ne de embriyo vardır. Ama hamileliğinizin 2. haftasında vücudunuz yumurtlamayla değişimlere başlayacaktır. Yumurtalık folikülleri gelişirken, rahminiz kalınlaşmaya başlar ve döllenmiş yumurtanın gelişine hazırlanır. Bu foliküllerden bir tanesi yumurtayı doğru spermi bulması için fallop tüpte serbest bırakır. Şanslı sperm ise yumurtanızı bebeğe dönüştürür.

Bu haftanın sonunda, akılları başından alan mucize döllenme tamamen gerçekleşir. Yumurta bir kere döllendiğinde, sizin ve partnerinizin genlerinden oluşan iki çekirdeğe bölünür.

Eğer yumurta sperm ile birleşmezse, oluşturulan bebek hızlıca tekrar tekrar bölünecek. Küçük top hücreler 12 saat içinde iki katı büyüklüğe erişecek. Siz her ne kadar bu oranda büyümeseniz de böyle hissedeceksiniz ve buna rağmen aylar boyunca bilemeyeceksiniz. Ancak bebeğinizin cinsiyeti, göz, saç rengi ve büyük ölçüde bebeğinizin karakteri belirlenmeye başlayacak.

Döllenmeden 3-4 gün sonra yumurta değişmeye başlayacak. Katı top şeklinde hücrelerden (morula) yüzlerce kümelenmiş hücrelerin çevrelendiği sıvı dolu kaviteye de blastosist deniyor. Mikroskoptan görünen bir sakız görüntüsü gibi olacak. Küçük blastosistiniz (diğer adıyla gelecek küçük bebeğiniz) 7 ile 10 gün arasında değişen fallop tüpünden, döl yatağına doğru uzun bir maratona giriyor. Tebrikler Anne, hamilesin! Ama şimdilik bilmiyorsun…

Siz…

Döllenme gününüz kutlu olsun! Böylece çatlaklarla başlayıp, futbol antremanlarıyla sonuçlanan o uzun yolculuk başladı. Bu hafta tamamıyla numaralarla ilgili; yaklaşık 140 milyon ve 500 milyon sperm o tek yumurtaya erişebilmek için savaşmaya çalışacak. Sadece 200 tanesi yolu sonuna kadar tamamlayabilecek. Ve içlerinden bir tanesi, bitiş noktasına ilk varan zafer dansını yapabilecek.

Aslında çok şey oluyor ama gerçek şu ki; vücudunuz daha neyle karşı karşıya olduğunun farkında değil ve önümüzdeki haftaya kadar da anlayamayacak. Eğer biraz kramp veya sancı hissediyorsanız, ovülasyona veya dün akşam yediğiniz acılı kebaba yoruyorsunuz.

Artık bebek yapma işine tamamıyla girişebilirsiniz. Bütün doğru şeyleri yapıyorsunuz ve özellikle bir şey için hazır olun; artık iki kişilik romantik bir mekanda yenilen yemekler yerine, “Tavuk nugget servisiniz var mı?” soruları soracağınız vahşi yolculuk için hazırlıklı olun.

Gerçek şu ki, doğuma geri sayım 1.haftadan itibaren başlar. Hatta onun spermi ve sizin yumurtanız daha aynı odaya bile girmemişken. Peki hamile değilseniz, bu haftayı nasıl  hamileliğinizin ilk haftası olarak adlandıracaksınız? Takviminizi elinize alın ve not almaya başlayın. Çünkü hamileliğin tam olarak ilk başladığı tarihi isabet ettirmek çok zordur. (Mesela; spermin yumurta ile buluşması) Çoğu pratisyen bu günü son reglinizin ilk günü olarak hesaplar (şu anda yaşadığınız gibi). Kafanız mı karıştı? Bunu bir başlangıç olarak kabul edin, kabaca siz anlamadan iki haftalık hamilelik sürecine girdiniz.

Minik seni veya onu yaratmadaki olanaklarını mı hesaplıyorsunuz? O zaman döllenmeyi anlayabilmek için eskiden kalma doğal aile planlama metodları deneyebilirsiniz. Sabahları yataktan kalkmadan ateşini ölçebilir veya daha modern şekilde eczaneden gebelik testi alarak bunu anlayabilirsiniz. Fakat bebek bezlerine para saklamak için eski yollar daha karlı olacaktır.

Belirtiler…

2.hafta – Cervix’in mukoza salgı miktarını artırın ve tutarlılığını değiştirin: Gebe kalmaya çalıştığınız aylar boyunca  mukozayı gözlemliyorsanız, değişiminin haftadan haftaya olduğunu göreceksiniz. Şimdi mukoza salgınız büyük olasılıkla kalın, yapışkan ve kremsi ama doğuma doğru hacmi daha da artacak ve bulutsu bir görüntüye sahip olacak.

İpucu: Sıcaklığın doğurganlık ve döllenme üzerindeki etkisi: Bebek yapmaya mı çalışıyorsunuz? Elektrikli battaniyeyi kapatın ve birbirinizi eski moda yöntemlerle sıcak tutun. Yapılan çalışmalara göre; uzatılmış süreli aşırı sıcaklık, mesela elektrikli battaniyelerin veya sıcak su yataklarının verdikleri miktar gibi- sperm üretimini yavaşlatıyor ve en ihtiyacınız olan zamanda düşürüyor. Buna ek olarak, yanına kıvrıldığınızda daha farklı bir ısı ortaya çıkar. Bu da bebek yapmaya elverişli bir ısıdır. Döllenmiş yumurta elde etmek için oral seks iyi bir yöntem değildir. Çünkü tükürük spermi öldürebilir.

Okumalısınız: Hamilelik döneminde vitamin ve mineral kullanımı

1. Hafta3.Hafta

Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın