Balık yağını çocuklar neden kullanmalı? En iyi Omega -3 balık yağı nasıl seçilir? Balık yağının çocuğa faydaları nelerdir? Balık yağı çocuklara ne zaman ve nasıl verilmeli? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Saraçoğlu, balık yağı ile ilgili merak edilenleri yazdı…
Özellikle çocuklarda gelişim ve sağlık açısından kullanılan balık yağı ne zaman verilmeli ve nasıl kullanılmalı gibi sorular ve cevapları anneler tarafından çok merak edilmektedir.
- Balık yağının çocuğa faydaları nelerdir?
- Balık yağı boyu uzatır mı?
- Balık yağı iştahı açar mı?
- Balık yağı nasıl verilmeli ve ne zaman kullanılmalı ?
Omega-3 açısından zengin olan balık yağı, özellikler hamile kadınlar ve gelişme çağındaki çocuklar tarafından ağırlıklı olarak kullanılmalıdır.
Çocuklar hızlı büyüme, artmış aktivite nedeniyle erişkinlere oranla daha fazla enerji ve besin öğesine gereksinim duyarlar. Balık yağı çocukların hızlı gelişmesini sağlayan ve aktif hayatını destekleyen önemli bir enerji kaynağıdır. Yetersiz balık yağı alımı büyüme ve gelişmeyi yavaşlatır.
Yeterli balık tüketildiğinde Omega 3 desteği kullanmaya gerek yok
Yeterli miktarda balık tüketildiğinde (haftada 2 gün) omega 3 desteği kullanmaya gerek yoktur. Omega-3 açısından zengin balıklar somon, ton, sardalya ve uskumrudur. Ceviz, marul, semizotu, ıspanak ve lahana gibi gıdalar da omega-3 içerir. Düzenli balık tüketemeyen hastalarda dışarıdan destek olarak verilmelidir.
Omega-3 yağ asitleri, vücutta sentezlenemeyen yağ asitleridir. Bu nedenlerle dışarıdan alınmalıdırlar. Omega 3 yağ asitleri EPA, DHA ve ALA olarak 3 adettir. Özellikle EPA ve DHA’lar, pıhtılaşmayı önleyici, kan yağlarını düzenleyici ve damar koruyucu etkileri nedeniyle kalp ve damar hastalıklarından korunmada etkilidir. Beyin ve göz gelişimi ve sağlığı için gereklidir. Bağışıklık sistemi, nörolojik, psikolojik ve sosyal gelişim açısından da çok faydalıdır.
Omega 3 seviyesi düşük olan ocuklarda öğrenme güçlüğü görülebilir
Son yapılan çalışmalarda kanında Omega-3 yağ asitleri seviyesi düşük olan çocukların büyük ölçüde davranış bozukluğu, öğrenme güçlüğü ve sağlık problemlerini yaşadığı belirtilmiştir. Balık yağları, dokulara daha fazla oksijen taşınmasına da yardımcı olur. Balık tüketiminin çocuklarda astım hastalığı üzerinde etkili olduğu yapılan çalışmalarda desteklenmiştir.
Balık yağı alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Balık yağı desteği kullanırken içerik açısından içerdiği EPA/DHA oranları önemlidir. Sıklıkla trigliserit formu tercih edilmelidir. Bakanlık onaylı ürünler tercih edilmelidir. Çocuklarda sıklıkla tad açısından sorun oluşturmayacak şurup formları tercih edilmektedir.
Çocuklarınızın beslenme düzeninin ve gelişmelerinin bir çocuk hekimi tarafından değerlendirilmesi ve gerekli olması durumunda balık yağı desteği sağlanıp sağlanmayacağı veya hangi ürünün başlanacağı düzenli bir şekilde planlanmalıdır.