1 yaşın altındaki bebeklere neden bal verilmez?

0
2235

1 yaşın altındaki bebeklere neden bal verilmez? Bebeklere bal ne zaman ve nasıl verilmeli? Bebeklere bal vermenin zararları nelerdir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Saraçoğlu, 1 yaşından küçük bebeklere bal vermenin zararlarını yazdı…

1 yaşından küçük çocuklara bal yedirmeyin!

Bebeklerde 1 yaş altında kullanılması riskli olan gıdalar arasında bal da yer almaktadır. Arılar bal yaparken adı kolostridyum botulinum denilen bakteriyi üreten kalıntıları bala bırakmaktadır. Bu bakteri bebeklerde botulizm denilen zehirlenmelere yol açabilmektedir. Bu zehirlenme bebeğin sinir sistemini etkilemekte hatta nadir olarak görülse de ölümle sonuçlanabilmektedir. Erişkinlerin sindirim sisteminde zehri önleyen ve bakterilerin çoğalmasını engelleyen savunma mekanizmaları var iken  bebeklerin sindirim sisteminde bu hücreler 1 yaş altında gelişmediği için bakterilere karşı bağışıklıkları yoktur.

Bu belirtiler varsa doktora başvurun…

Bebeğe bal verdikten sonra; düzelmeyen kabızlık, kol-bacak ya da boyun kaslarında gevşeklik, cansız ve zayıf ağlama, emme ve beslenmede azalma, sürekli olarak halsizlik, solunum sıkıntısı- hırıltı gibi belirtilere rastlandığında doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. 

 

Bir Cevap Yazın