Komşunun kekinden koronavirüs bulaşabilir

0
2364

Pandemiyle ilgili pek çok soru kafalarda birikiyor. Pek çok uzman artık eskiye dönüş olmayacağını ve koronavirüs gerçeğiyle yaşamamız gerektiğine değiniyor. Yani “Komşuda pişer, bize de düşer” türünden alışkanlıklarını koronavirüs sürecinde bir süreliğine rafa kaldırmamız gerekiyor.

Daily Mail, mikrobiyolog, enfeksiyon hastalıkları uzmanlarından oluşan doktorlar merak edilen soruları sordu.

Komşum evde kek yapmış, kapıya bırakmış yiyebilir miyiz?
Bu iyi niyetli bir düşünce olsa da Covid-19’un yayılmasını önlemek için en güvenli hareket bir süre sadece kendinizin pişirdiği şeyleri tüketmek gerekiyor. Virüsün yiyeceklerden geçtiğine dair henüz yeterli bir kanıt olmasa bile getirilen gıdanın paketinde, tabağında virüsün enfekte etmesi mümkün olabilir.

Ellerimi o kadar yıkıyorum ki egzama olmaya başladım. Ne yapmalıyım?
Koronavirüsten korunmanın yolu doğru el yıkamaktan geçer. Düzenli el yıkamak önemlidir ama bazı sabunlar ellere elbette zarar verebilir. Cildinizin zarar görmesini engellemek için ellerinizi tek kullanımlık kağıt havluyla iyice kurutun ve cildinizi nemlendirmek için iyi bir el kremi kullanın.

İzole edilen komşularım var ama izole süreçleri geçti. Evlerimizde görüşebilir miyiz?
Bu iyi bir fikir değil. Herkesin bu süreçte kendi evinde kalması, sosyal temasın mümkün olduğunca yapılmaması gerekiyor. Bu süreçte görüntülü görüşmeler yapmak daha uygun olacaktır.

Covid-19 semptomları yaşadım ve 14 gün izole oldum, iyileştim. Şimdi yeniden aynı semptomları yaşıyor gibiyim. İki hafta izole olmam gerekir mi?
Yeniden Covid-19 olup olmadığınız test yapılmadan bilinmez. Bu nedenle hastanelerin online randevu merkezleriyle görüşüp onların yönlendirmelerine uymanız çok önemli. Bu süreçte evde izole olmanız yapacağınız ilk doğru hareket olacaktır.

Herkeste hastalık süresi aynı mıdır?
Hastalık süresi herkeste değişir. Kimi bir haftada kimi iki haftada iyileşmektedir.

Pnömoni aşırı koronavirüsten korur mu?
Maalesef korumaz. Covid-19 hastalarının geliştirdiği pnömoni virüse bağlıdır, bu nedenle pnömoniye neden olabilecek bakterilere karşı koruma sağlayan pnömokok aşısı onu önlemez veya herhangi bir koruma sağlamaz.

Çamaşır suyu dezenfektan olarak kullanılabilir mi?
Yüzey temizliğinde kullanılabilir ancak cilt temizliğinde asla kullanılmamalıdır.

Bir aşı üretilirse tamamen koronavirüsten korunmak mümkün olur mu?
Tüm virüsler doğal mutasyona uğrar, bu koronavirüs için de geçerlidir. Geliştirilmekte olan aşılar, dolaşmakta olan mevcut pandemik virüsü kapsayacak şekilde tasarlanacaktır.

İmmün baskılayıcı ilaç kullanmam gereken bir hastalığım var. Koronavirüse daha mı dayanıksız olurum?
İlaçların güçlü bağışıklık baskılayıcı etkileri sizi Covid-19 dahil olmak üzere enfeksiyonlara karşı çok savunmasız hale getirebilir, bu nedenle bu tür ilaç kullananlar kendilerini risk altında saymalı.

Bir Cevap Yazın