Çocuklarımızın da bizim gibi yaşam eğrileri olduğunu biliyoruz. Doğduğu andan itibaren çocuklarımızın ne zaman büyüyeceğini ne zaman okula başlayacağını düşünürüz. Her geçen gün ile birlikte ne zaman bu kadar büyüdü, neredeyse okula başlayacak deriz. Ve gün gelir çocuklarımız okula başlar. Okula başlamak çocuğun anne baba evinden, yani korunduğu alandan, güvenli alandan uzaklaşmasıdır. İlk gün çocukları aileleri okula götürüyor ve okul bahçesinden gözlem başlıyor. Çocuğun yüzü gülüyorsa anne mutlu oluyor. Bazı anneler okulun kurallarına ters değilse sınıfa bile girmek istiyor, çocuğa ben yanındayım mesajını vermeye çalışıyor.
Korku ve endişeleri geride bırakın, okula neşeyle başlayın
Anneler o ilk gün ne yapacaklarını şaşırır, ya çocuğum kendini iyi hissetmezse, korkarsa diye kaygılarla doldurur içini. Halbuki neşe ile başlamak ne güzel olur. Çocuğun kaygı enerjisi yerine neşe enerjisini hissetmesi o ilk günün şölen haline gelmesini sağlayacaktır.
Çocuklar okul kurallarına uymakta zorlanabilir
Okul hazırlığı başlar, kırtasiye eşyaları, okul kıyafeti, kitaplar alınır. Bir gerginlik vardır bu alışverişte. Annede çocuğun okula alışma sürecindeki zorlukla ilgili endişe vardır, erken saatte güne başlamak, okul kurallarına uyum sağlamak zor olacaktır çocuk için.
Alışkanlıkları değiştiren biz miyiz ya da kitlesel hipnoz altında birileri bir şey yaparken olması gereken bu mu diyoruz? İlkokula başladığımda okul eve yakın olduğu için ben tek başıma okula gittim. Evimize çok yakın oturan Ayten öğretmenin sınıfında olacağımı düşünürken bir başka öğretmenin sınıfında buldum kendimi. En arka sıraya oturdum, okuma yazma bilen olduğum halde hoca sorduğunda biliyorum demedim. Öğlen yemek saatinde eve gidip babama öğretmenin değiştirilmesi için bir şey yapmasını rica ettim. Babam kendi işini kendin hallet, müdürle konuş dedi ve ben Ayten öğretmenin sınıfına geçtim. Bu davranışla hayatımın yönü farklı oldu. Bugün her şeyi çözebilen biri olmamı 7 yaşında sadece babanın gücüyle yapılabilecek olanı tek başına yapabildiğime bağlıyorum.
Çocuğunuza güvenin
7 yaşında bir çocuğun neler yapabileceğini görün, onlar kendileri için iyi olanı biliyorlar. Güven alanları kendilerinin olduğu alan olsun. Kontrol sizde olmak koşuluyla elbette…