Yazı İçeriği
Günümüz şartlarında pek çok kişi diyet yapıyor ya da sağlıklı beslenmeye dikkat ediyor. Çalışan veya evde olan çoğu kişi için hayat koşturmacası içerisinde günlük ya da haftalık plan yapmak ve bu doğrultuda ilerlemek hem zamandan tasarruf ettiriyor hem de gereksiz harcamalardan kaçınılıyor. Sağlıklı beslenme ya da ne yediğine dikkat etme konusunda günlük oluşturmak ise yapılan planları düzene sokuyor. Beslenme günlüğü nedir? Beslenme günlüğünün içinde neler bulur? Beslenme ve diyet uzmanı Deniz ZÜNBÜLCAN, beslenme günlüğü ile ilgili merak edilenleri Anne Bebek Kulübü okuyucuları için yazdı.
Beslenme günlüğü ile forma bir
Beslenme günlüğü, gün içerisinde tükettiğiniz tüm yiyecek ve içeceklerin saatleri ve miktarlarını kaydederek oluşturduğunuz ajandanızdır. Beslenme günlüğü tutmanızın amacı, beslenme düzeninizde yaptığınız hatalarla ilgili farkındalık kazanmanız ve besin alımınızın yeterli olup olmadığını takip edebilmenizdir.
Yapılan çalışmalar, kişilerin tükettikleri besinleri kaydetmesinin daha dikkatli be sağlıklı beslenmelerini kolaylaştırdığını ve kilo verme hızlarının iki kat arttığını göstermiştir.
Herkesin programı kendine özel olmalıdır. Alınması gereken karbonhidrat, protein, yağ, vitaminler, mineraller, su miktarları veya öğün sayıları herkesin yaşına, cinsiyetine, metabolizmasına, yaptığı işe, sağlık durumuna göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle tek tip veya yasaklardan oluşan bir beslenme programının olması doğru değildir.
Beslenme günlüğü tutmaya başladığınız zaman ilk hedefiniz rutinde yaptığınız alışkanlıklarınızın, tükettiğiniz besinlerin farkında varmanız olmalıdır. Beslenmenizde hangi besinleri daha çok kullandığınız, mutfağınıza hangi besinleri daha çok soktuğunuzla yakından ilişkilidir. Çünkü unutmayın diyet alışverişte başlar.
Bu nedenle öncelikli olarak kendinizin farkına varmalısınız. Eksik beslendiğinizi düşündüğünüz besinleri mutfağınıza ve bedeninize almayı, daha doğru besinler tüketmeyi ve öğün aralıklarınızı kendinize özel bir şekilde planlamayı hedefleyin.
Tüm bunları yaparken her hangi bir kronik hastalığınız var ise veya kan tahlilleriniz doğrultusunda hem daha bilinçli hem daha doğru hem de daha hızlı ilerlemek istiyorum diyorsanız beslenme uzmanından destek alabilir, beslenme günlüğünüz ile beraber daha kontrollü ilerleme sağlayabilirsiniz.
Benim tarafımdan düzenlenmiş olan Türkiye’nin ilk ayrıntılı beslenme günlüğüne internet üzerinden ulaşabilirsiniz.
Okumalısınız: Bağışıklık için limon tüketin
Beslenme günlüğünü oluştururken nelere dikkat edilmelidir?
Yediklerinizi unutmamak için gün sonunda değil yediğiniz gibi yazmaya dikkat edin.
Su, şekersiz bitki çayı, şekersiz/ kremasız kahve ve sade maden suyu dışında alınan her sıvı da kalori içermektedir. Bu nedenle mutlaka tükettiğiniz tüm içecekleri kontrol edin. Eksik yazmaktan kaçının.
İlk başlarda kötü giderse pes etmeyin. Alışıp sonuçlarını fark edinceye kadar not almaya devam etmelisiniz. Sonuçlarını görmek sizi not almaya devam etmeniz için daha çok motive edecektir.
Amaç sadece gözünüzün doyması değil midenizle beraber gözünüzün doyması bu nedenle doymam düşüncesinden veya aç kalırım düşüncesinden korkmayın. O anda vücudunuzun ihtiyaçlarına odaklanın.
Yaptığınız fiziksel aktivitelerde yedikleriniz kadar önemli bu nedenle mutlaka fiziksel aktivitelerinizi de not alın.
Bu ajanda ile ne yapabilirsiniz?
Doğru beslenme, doğru alışverişle başlar. Hafta başında menüleri belirleyip alışveriş listesi çıkarabileceksiniz.
Günlük öğünlerinizde tükettiğiniz besinleri, porsiyonları, saatleri ve dilerseniz aldığınız kalorileri not alarak takip edebileceksiniz.
Ara öğün seçimlerinizi, doyup doymadığınızı, ne kadar sürede acıktığınızı görebileceksiniz.
İçtiğiniz su miktarı kadar, kahve, çay ve bitki çayı miktarlarınızı takip edebileceksiniz.
İçtiğiniz ilaç, aldığınız besin takviyelerinin takibini yapıp etkilerini gözlemleyebileceksiniz.
Açlık hissinize puan verirken, beslenmenizi düzenleyip günden güne daha az acıktığınızı fark edecek, aç değilken yemek yeme alışkanlığınızı bu takip sayesinde bırakabileceksiniz.
Stres seviyesi yemek yeme isteğimizle ilgili olduğu için, duygusal açlık ayrımı yapabileceksiniz.
Yeterli uykunun, attığınız adımın, herhangi bir spor yaparak geçirdiğiniz sürenin ne kadar fark ettirdiğini takip edebileceksiniz.
Her gün tartılmak yerine hafta bir tartıldığınızda aldığınız yolu çok daha net ve doğru göreceksiniz.
Motivasyonunuzu ilk günden son güne kadar koruyabilecek, hedef sayfasıyla aylık ilerlemenizi görüp ödül molalarıyla hedefinize çabucak ulaşabileceksiniz.
Her gün farklı bir bilgi veya tarife sahip olacaksınız.
Okumalısınız: K vitamini ne işe yarar, koronavirüsten korur mu?
Okumalısınız: Gebelik öncesi beslenme ve dikkat edilmesi gerekenler
Okumalısınız: Bağışıklık sistemi nasıl güçlenir?
Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!