Küme beslenme nedir? Yenidoğandan itibaren bebekler gün ve gün büyür, gelişir. Normal koşullar altında büyüme atakları gelişebilir. Bebeğinizin gelişimini özenle takip etmeli ve bu yönde kendinizi geliştirmelisiniz. Emzirme döneminde olabilecekleri bilmelisiniz. Anne Bebek Koçu, Bebek Hemşiresi ve Emzirme Eğitmeni Ülker Güler, Anne Bebek Kulübü okuyucuları için bebeklerde küme beslenme ile ilgili merak edilenleri yazdı.
Küme beslenme nedir?
Beslenme bebeklerin büyüme kaynaklarının en önemlisidir. İlk aylarda büyüme ve gelişme çok hızlı olduğundan bebeklerin besin ihtiyaçları da bu doğrultuda artar. Beslenme düzenlerini ihtiyaçlarına göre ayarlayıp, büyüme atakları dediğimiz bu dönemlerde besine daha sık ve çok miktarda ihtiyaç duyarlar. Annelerin kendinden, süt miktarından şüphe etmesine neden olup aslında tamamen normal olan bu beslenme şekli küme beslenme olarak adlandırılıyor.
Küme beslenme yaptığını nasıl anlayacağım?
Bebeğinizin başka bir sağlık problemi yoksa ve günün belirli bir zamanında küme besleniyor, diğer zamanlarda huzurlu ve mutluysa;
- Memeden hiç ayrılmıyormuşçasına emme,
- Sık sık memeyi bırakıp mızmızlanma ve sonra tekrar birkaç dakika emme,
- Doymuyormuş gibi sürekli aranıp memeye geldiğinde iştahla emme
- Bu emme düzeninden sonra uzun ve rahat bir uyku çekme,
- Günün diğer zamanlarında keyifli ve huzurlu olma gibi davranışlar sergiliyorsa küme beslenme düşünülebilir.
Okumalısınız: Emzirmede ten tene temas olmazsa olmaz!
Bebekler bu çeşit beslenmeye neden ihtiyaç duyarlar?
Bebeklerin ilk aylarda büyüme ve gelişmelerinin çok hızlı olduğunu ve bazı dönemlerde ataklar halinde (biz buna büyüme atakları diyoruz) büyüdüğünü duymayanımız kalmamıştır. Çok hızlı büyümek için de daha fazla besine ihtiyaç duyulması çok normal değil mi? Artan besin gereksinimlerini karşılamak için sık sık ve uzun süreli emerek, ihtiyaçlarını karşılarlar. Bebeğinize ve size sağladığı yararlar arasında;
- Bebeğiniz artan besin ihtiyacını karşılamış olur,
- Bol bol beslendiği için rahat ve uzun bir uyku çeker,
- İhtiyacı karşılandığından dolayı daha sakin, huzurlu olur,
- Süt miktarınızın da artmasını sağlar.
Ne kadar süre devam ettiği değişiyor…
Akıllara gelen diğer sorular ise bu dönemin ne kadar devam ettiği ve ne sıklıkta tekrarladığı? Bu soruların tam bir cevabı yok aslında. Bebekten bebeğe değişiklik gösteriyor ve her bebek bu şekilde beslenmeyebiliyor. Ancak genellikle literatür bilgisi ortalama 48 saat içerisinde normal beslenme düzenine geri döndüğü yönünde bilgi veriyor. Yorucu ve yıpratıcı bir süreç olsa da geçici ve tamamen normal bir hareket olduğunu hatırlatmak isterim.
Anneler sabır…
Bebeğinizin daha hızlı ve daha fazla büyüdüğü bir dönem!
Okumalısınız: Hamilelikte emzirme, tandem nedir?
Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!