Hamilelikte tırnak batması neden olur?

0
979
Gebelikte tırnak batması için neler yapılabilir?

Tırnak batması nedir? Ayak sağlığı tüm vücudun yükünü kaldırdığından oldukça önemli bir yer tutuyor. Kadın, erkek, çocuk hemen hemen herkesin bir dönem yaşadığı ya da tekrar eden bir tırnak batması hikayesi vardır. Hamilelikte tırnak batması ise daha fazla huzursuz edici ve konfor alanını rahatsız edici bir sağlık sorunudur. Tırnak batması ile ilgili neler yapmalısınız? Podolog Salih Günindi, tırnak batması ile ilgili merak edilenleri Anne Bebek Kulübü için yazdı.

 

Podolog Salih Günindi
Podolog Salih Günindi

Tırnak batması nedir?

Tırnak batması, bireyin tırnaklarının kenar veya köşelerinin tırnağın yanındaki deriye doğru büyümesinden kaynaklanan bir durumdur.

Normalde tırnak oluğundaki yumuşak doku ile tırnak kenarları temas halinde değildir. Tırnak batmasına neden olan ve kolaylaştıran faktörlerin bir araya gelmesiyle tırnak lateral kenarı, lateral kıvrıma doğru itilir. Bu durum başlangıçta ağrıya neden olur, sürecin devam etmesi ile yumuşak dokuda enflamasyon, bakteriyel enfeksiyonlar, akıntı ve abse gelişir. Son aşamada ise lateral tırnak kıvrımında hipertrofi ile piyojenik granulom (parlak kırmızı, hassas, kanama eğilimi gösteren damarsal bir lezyon) oluşur. 

Tırnak batmasının sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz: 

Tırnak batmasının en önemli iki nedeni sıkı ayakkabı kullanımı ve uygun olmayan tırnak kesimidir. 

Tırnağın gereğinden kısa ya da köşelerinin derin kesilmesi, derinin tırnak kanallarının üzerine doğru ilerlemesine neden olur. Bu nedenle tırnak derinin içine doğru gömülerek uzamaya başlar ve tırnak batması oluşur. 

Sıkı ayakkabılar, tırnak lateral kıvrımında sürekli travmaya neden olur. Aynı zamanda sıkışmaya bağlı tırnak şekli bozulur ve zamanla tırnak batığı gelişir.

Diğer nedenler ise;

  1. Travma
  2. Olası Tırnak Hastalıkları
  3. Genetik veya Kongenital Yapı 
  4. Yanlış Pedikür
  5. Hamilelik
  6. İleri Yaş
  7. Obezite
  8. Ayağın Şekil Bozuklukları 
  9. İn utero (anne karnında) travmaya bağlı kongenital (doğuştan) tırnak batması gelişebilir
  10. Aktif çocuklarda üzerine ağırlık binen başparmağın tırnak plağının tekrarlayan travmalar sonucu tırnak duvarına hasar vermesi etkili olabilir.
  11. Ayak hijyeni alışkanlıklarındaki yetersizlikler ( ayakların iyi yıkanmaması, çorapların temiz olmaması, ayakkabıların dönüşümlü kullanılmaması) hasarlı dokuların kolaylıkla infekte olmasına yol açabilir.
  12. Artrit, immün yetmezlik, neoplazi, dolaşım yetmezliği, hiperhidrozis, onikomikoz tedavisi ve obezite gibi birçok sistemik faktör tırnak batmasına yol açabilir

Peki ne yapılmalı ?

Ayak tırnaklarının kesimi el tırnaklarınızdaki gibi oval olmamalıdır. Ayak tırnaklarının kesimi her zaman düz kesilmelidir. El tırnaklarına göre daha geç uzayan ayak tırnaklarınızın kesim aralığını 2-3 hafta arasında tutmaya özen gösterin. Kullandığınız kesim makası elde kullandığınız gibi olmamalıdır. Ayak tırnakları için ideal büyük boy makasları tercih edin. Unutmayın, ayaklarınızı düz kesmenizin nedeni batmamaları içindir, batık oluşumu çoktan seyir göstermiş tırnaklarda düz kesim uygulamanız zordur. Böyle bir durumda mutlaka bir podolog kontrolünde bulunmanızda fayda olacaktır.

Birkac satir govde metni ekle 13
Hamilelikte tırnak batması için neler yapılabilir?

Hamilelikte tırnak batması

Hamilelikteki tırnak batmasına değinelim. Hamilelikle oluşan hormonel değişimlere ve artan kiloya bağlı olarak ayaklarda bir takım sorunlarla karşılaşılır. Bu sorunlar arasında tırnak batması başında gelir.

Hamilelik sürecinde vücudun ağırlık merkezinin öne kayması ayağın ön kısmının daha fazla yüke maruz kalmasına neden olabilmekte ve buna bağlı batıklar gelişebilmektedir. Hamilelik batığının bazen çok hafif atlatıldığını çoğu zaman da iltihaplanmaya kadar giden ciddi rahatsızlıklara yol açtığı görülmüştür.

Bu enfeksiyon yaşam kalitenizi düşürürken aynı zamanda bebeğe de zarar verebilme ihtimali vardır. Bunun yanında anneliğin getirdiği günlük koşturma eziyete dönüşebilmektedir. 

Peki ne yapılmalı ? 

Hamilelik döneminde tırnak kesimi ve ayakkabı seçimleriniz olası batık riskini önlemek için iyi bir girişimdir. Fakat sürecin uzun olması hamilelik sonrasında yine de batık şikayetlerini yaratabilmektedir.

Tırnak batmalarının önlenmesinde en uygun yaklaşım uygun tırnak bakımının sağlanmasıdır. Tırnak bakımının en önemli amacı tırnak plağının sağlıklı ve güçlü kalmasını sağlayacak uygun tırnak bakımı yapmak olmalıdır. Uygun ayakkabı kullanımı da tırnak plağı ve lateral tırnak yatağı arasındaki basıncı azaltabilir.

Batığa yönelik Podologların uyguladığı en etkili işlemlerden biri tırnak teli uygulamalarıdır.

Bu yöntemde kesinlikle anestezi vb. ilaç uygulamaları yapılmadığı için gebelik sürecinde de emzirme döneminde de rahatlıkla uygulanabilir. Günlük rutin hayatınıza devam ederken şikayetten kurtulmak bu tedavide mümkündür.

Uyguladığımız yöntemin amacı tırnak yatağını bozmadan, tırnağa acı vermeden düz bir şekilde uzamasını sağlamak. Tırnak teli uygulamaları ile düzenli kontrolleri bulunan bir sağaltım süreci hasta için planlanıyor ve tekrarlama riski az olan bir tırnak yapısı hastaya kazandırılıyor. Aynı zamanda hasta evde tırnak kesimleri ve batığa sebebiyet verebilecek faktörler konusunda podologlar tarafından sağaltım süreci sonunda bilgilendiriliyor.

Ayrıca basma sorunları yürüme analizleri ile değerlendirilerek, gerekli ise ayağa özel tabanlıklar kullanılabilir. 

 

Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

 

Bir Cevap Yazın