Suda doğum nedir?

0
649
suda doğum nedir?

Hamilelik döneminde doğum yöntemleri merak edilir. Suda doğum da merak edilen doğum çeşitlerinden bir tanesi olarak öne çıkıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Merve Olgun, Anne Bebek Kulübü okuyucuları için suda doğum hakkında merak edilenleri yazdı.

Suda doğum nedir? 

Doğumlarda yüzyıllardır Suyun rahatlatıcı etkisi kullanılmasına rağmen bilimsel olarak güvenle uygulanması Fransa’da 1980’lerde Micheal Odent tarafından suda doğum şeklinde yönetilmeye başlamıştır. Avrupa ülkelerinin büyük çoğunluğunda suda doğum önerilmekle birlikte en sık uygulandığı ülke İngiltere’dir.

Doğum esnasında suyun rahatlatıcı etkisi 3 farklı şekilde kullanılır:

  1. Gebe aktif doğum eylemine girip doğum ağrıları arttığında  havuza girip rahatlatılabilir. Ancak doğum suda olmaz. Doğum için gebe havuzdan çıkarılıp havuz dışında doğum yaptırılabilir
  2. Tüm doğumlarda ağrıyı azaltıp rahatlatması için gebeye duş aldırılabilir
  3. Gebe yine aynı şekilde havuza alınıp doğumun havuzda gerçekleştirildiği suya doğum ise üçüncü seçenektir.

Birinci ve ikinci seçenek tüm dünyada kabul edilen ve uygulanan seçenekler ilken üçüncü seçenek hakkında dünyada hala tartışmalar devam etmektedir. En sık uygulandığı Avrupa’da RCOG (İngiltere Kadın Doğum Derneği)  suya doğumu risk bulunmayan tüm kadınlara seçenek olarak önerirken ACOG (Amerikan Kadın Doğum Derneği) suya doğumun deneysel olarak kalması gerektiğini savunmaktadır.

Suda doğum nerede yapılabilir?

Suda doğum iki çeşit havuzda yaptırılabilmektedir. İlki devir daim imkanı olan ancak en büyük problemi hijyen ve sterilize olan sabit küvetlerdir. Diğeri ise şişme havuzlardır. Bu havuzlarda her gebe için tek kullanımlık kılıflar mevcut olduğundan hijyen ve sterilize daha uygundur. Portatif şişme havuzların bir diğer avantajı ise her odaya istediğiniz an kurulabiliyor olmasıdır.

Birkac satir govde metni ekle 19
Kimler suda doğum yapamaz?

Suda doğum kimler için uygun değildir?

Riskli gebeliklerde suda doğumu tercih etmiyoruz:

  1. Gebelik şekeri olanlar ya da diyabet hastaları
  2. İri bebekler (4500gr ve üstü)
  3. Gebelik zehirlenmesi (pre-eklampsi)
  4. Gebelik hipertansiyonu
  5. Çoğul gebelikler
  6. Gelişme geriliği olan bebekler

Ayrıca bazı durumlarda da suda doğumu durdurup normal doğum takibi yapmak zorunda kalabiliyoruz:

  • bebek kalp atımlarında düzensizlik
  • kanama varlığı
  • annede panik veya korku oluşması
  • ıkınma sürecinin uzun sürmesi

Suda doğum nasıl yapılır?

Suda doğum, tecrübeli ve eğitimli ekip varlığında gerçekleştirilir. Ayrıca suda doğum hakkında önceden eğitilmeli ve sürecin nasıl ilerleyeceğini bilmelidir.  Ayrıca acil durumlarda hastayı sezaryene hızlıca alacak yeterli ve eğitimli personelin hastanede hazır olması gerekmektedir.

Suyun sıcaklığı Doğumun ikinci evresi olan aktif evreye girildikten sonra havuza girmeye hazır olan annenin üşümesini engelleyecek sıcaklıkta ayarlanmalıdır.

Havuza girildiğinde gebede gevşeme ve rahatlama izlenir. Bu gevşeme ve rahatlama doğum sancılarını artırarak doğumu kolaylaştırmaktadır. Bu aşamada anneyi rahatlatmak için loş ışık ve rahatlatıcı tütsüler kullanılabilir.

Doğum anında ise  eğitimli doktor ve ebe tarafından gebe bilgilendirip doğuma hazırlanır. Nefes egzersizleri ile bebeğin başı çıkana kadar anne takip edilir. Gerekli durumlarda doktor doğuma  müdahale edilebilir. Bebek doğduktan sonra ilk kontrolü yine anne kucağında yapılabilir.

Doğumun üçüncü evresi olarak adlandırdığımız plasentanın ayrılması işlemi  suda olabileceği gibi suyun dışında da yapılabilir.

Unutmayalım ki, suda doğum en iyi doğum şekli değil normal doğum şekillerinden biridir. Uygun hastalara uygun şartlarda ve eğitimli personel tarafından uygulanmalıdır.

Suyun rahatlatıcı etkisini kullanmak en önemli noktamızdır.

Sağlıkla kalın  Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Merve Olgun

Okumalısınız: Gebelikte son haftalar

Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın