Gelin kaynana iletişimi nasıl olmalıdır?

0
956
Gelin kaynana iletişimi nasıl olmalıdır?

Gelin-kaynana arasındaki problemler hem aileleri hem de çocukları olumsuz yönde etkiliyor. Gelmiş geçmiş bilinen en önemli iletişim sorunu gelin-kaynana arasında yaşanıldığını hemen hemen herkes bilir. Anlaşılması çözülmesi zor gibi gözüken bu problem için Uzman Aile Danışmanı Kimya Dumlu, gelin, kayınvalide iletişimine yönelik tavsiyelerini Anne Bebek Kulübü okuyucuları için yazdı.

Anne mi Kayınvalide mi; Kızım mı Gelin mi? 

 “Kaynanaların kaynana olduğu zamanda gelin oldum, gelinlerin gelin olduğu zamanda kaynana oldum..” 

“Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla..” 

“Oğlan anası kapı arkası, kız anası minder kabası..” 

“Kaynana pamuk ipliği olup raftan düşse, gelinin başını yarar..” 

Toplumda gelin kayınvalide çatışması ciddi bir sorun olarak nesilden nesile farklılaşarak her  dönemde görülmektedir. Gelin kayınvalide çatışmasının yoğunluğuna tıpkı, atasözleri, deyimler ve hikayelerde olduğu gibi toplumda geçmişten günümüze değin sıklıkla rastlanılmaktadır.

Nesil çatışması, birbirlerine tahammül edememe, anlayışsızlık, birinin diğerine üstünlük kurma isteği var olan pek çok nedenden yalnızca birkaçıdır. Özellikle geniş aile yapılarında bir arada yaşayan gelin ve kayınvalide ilişkilerinde; kayınvalideler evin ilk sahibi ve otoritesi olarak gücü ellerinde tutarlar ve eve gelen yeni gelinden sonra da otoritesinin devam etmesini isterler. 

Gelin kayınvalide çatışması ile ilgili araştırma yaparken karşılaştığım bilgiler ışığında gelin  kayınvalide çatışmasının tüm dünyada görülen ve oldukça eskilere dayanan bir olgu olarak  karşımıza çıktığını ve ilk örneğini Yunan mitolojisinde tanrıça Afrodit ile gelini Psike arasındaki ilişkide de var olduğunu söyleyebilirim. Buda kadar gelin kayınvalide çatışmasının toplumun her alanında ve her zaman karşımıza çıkan popüler bir sorun olduğunu göstermektedir. 

Gelin kayınvalide çatışmasında kişilerin eğitimlisinden eğitimsizine, kentlisinden köylüsüne, en  hoşgörülüsünden en tahammülsüzüne kadar neredeyse kayınvalidesi ile problem yaşamayan geline  rastlanılmamaktadır. Bu sorun bazen hem gelin hem kayınvalide tarafından kaynaklı olabildiği gibi bazen de yalnızca birinden kaynaklı olabilmektedir. Gelin ve kayınvalide çatışmasında sonradan gelinin aileye katılımı ile gerçekleşen bir akrabalık ve aslında oldukça yakın bir akrabalık biçimini içermektedir.

Anne-kız gibi olmak üzere kurgulanan bu ilişki beraberinde birçok sorunu da getirmiş  ve gelin-kayınvalide çatışmasına dönüşecek boyuta kadar da ilerlemiştir. 

Gelin-kayınvalide çatışması ilk bahsettiğim üzere otorite yani kültürel kodlardan kaynaklı olarak beklentilerin ve sınırların belirsizliğinden kaynaklanabilmektedir. 

Türk aile yapısı artık daha çok çekirdek aile olarak görülse de aslında akrabalık ilişkilerinin yoğun  olarak yaşanması sonucunda bağların kopmadığı ve geniş aile özelliklerinin de beraberinde görülebildiği bilinmektedir. Evlenirken gençlere “sadece eşinle değil ailesi ile de evleniyorsun” gibi öğütler de verilir. Bu nedenle sadece eşlerin değil ailelerin de anlaşması oldukça önemli hale gelir. Hatta bu ilişki içinde eşlerin ailesi ile iyi geçinmek belirleyici bir unsur olur. Bu nedenle gelinler için eşlerinin anneleri ile olan ilişkileri çok daha önemli bir hal almaktadır. 

Hatta Türk aile yapısına genel olarak bakıldığı zaman; gelin kayınvalide arasındaki çatışma bazen  yeni kurulan çekirdek ailelerdeki geçimsizliğin en önemli nedeni olarak da karşımıza çıkabilir. Hatta bu yüzden evliliklerde sorunlar, huzursuzluk, çözümsüz problemler ve hatta boşanmalara  rastlanılmaktadır. 

Aslında evlilik yoluyla genişleyen akrabalık sistemi içindeki ilişkilerin en hassas ve sorunlara en  açık olanı gelin-kayınvalide ilişkisinde tarafların dikkat etmesi ile çözüme gidilebilir. Ailenin  devamlılığının sağlanması açısından, gelin ve kayınvalidenin birbiriyle anlaşması yani birbirlerinin sınırlarına saygı duyması çok önemlidir. Zira yeni kurulan çekirdek aile ve kayınvalide arasındaki  sorunlar genellikle ilişkideki en temel sorun olabilmektedir.  

Birkac satir govde metni ekle 21
Gelin kaynana iletişimi nasıl olmalıdır?

Çatışma Çözüm Yolları Nelerdir?

Kayınvalidenize eşinizi kesinlikle kötülemeyin!  

Hangi anne çocuğunun kötü olmasını ister? Birileri gelip sizi annenize kötülese anneniz ne yapardı? Eşinizi kötüleyerek nasıl bir çözüm ulaşmak istiyorsunuz bunları düşünün. Hem kendi çekirdek  ailenize hem de geniş ailenize karşı yeni sorunların yeni problemlerin oluşmasına sebep olabilirsiniz. O anda kayınvalidenizin sizi savunması sizin haklı olduğunuzu göstermez.

İlişkinizde yaşadığınız problemlerde kimseyi hakem rolüne getirmemelisiniz. Bu yüzden kayınvalidenize eşinizi kötülemek yerine, içinden çıkamadığınız durumu nasıl hissettiğiniz yönünde danışabilirsiniz. Mutlaka söze “ben bir yerlerde hata yapıyorum” diye başlamak objektif bir çizgiye geçmenize  yardımcı olacaktır.  

Gelininizi başkalarına kötülemeyin! 

Kayınvalidelerin de dikkat etmesi gereken önemli bir nokta; hiçbir akraba ve tanıdığına gelinini kötülememeleri olacaktır. Gelininizle ilgili problem yaşadığınız zamanlar muhtemelen olacaktır. Bu problemleri sadece ve sadece gelininizle konuşarak çözümleyebilirsiniz. Dedikodunun yarattığı negatif atmosfer gelininizle aranızdaki iletişimi olumsuz yönde etkileyecektir. Ayrıca gelininizi  kötülediğiniz kişiler bunu gelininize söyleyebilir ve durum daha farklı çözümsüz bir noktaya  getirebilir. Unutmayın ki, gelininiz artık sizin ailenizdir. Sorunları ertelemeden karşılıklı konuşarak çözümleyebilirsiniz.  

Tavırlarınızda yapmacıklık ve aşırı abartılı sevgi gösterilerinden kaçının! 

Sınırlarınızı belirlemenizin bir şeklidir “hayır” demek. İstemediğiniz konular da “hayır” demekten korkmayın ancak “hayır” derken karşınızdakinin kişilik özelliklerine saldırmak veyahut tutarsızlık şeklinde olmamalıdır.

Kayınvalidenize sizi sevmesi için sürekli her konuda evet demek sizin  değerlerinizi ve sizi yansıtmadığı gibi ilerde sizin de bu durumdan rahatsız olmanıza neden  olacaktır. Bu hem size hem de ilişkinize zarar verecektir. Kendinizi olduğunuz gibi yansıtmak sizi  daha iyi hissettirecek ve ailenizin sınırlarını daha iyi ifade etmiş olacaksınız.  

Düşünceli olun ve zaman tanıyın! 

Kayınvalidenize, gelininize yani gelin kayınvalide rolü içinde ilişkinize biraz zaman tanıyın. Yapılan tek bir olay ile aranıza kesin çizgiler çekmeyin. Her ilişki de olması muhtemel problemlerin olabileceğini, kayınvalidenizin de bir zamanlar gelin olduğunu ve sizin de ilerde kayınvalide  olacağınızı göz önünde bulundurun.

Empati ve anlayışlı olmanın ilişkiler de ki pozitif  yansımalarını; zamanla her ilişkinin yoluna gireceğini bilin. Yaşadığınız muhtemel sorunları sorunu yaşadığınız kişi ile çözme alışkanlığı edinerek hem kendinize hem de insan ilişkilerindeki sorunların çözümlenme anlaşılma ve kabul görme ihtimalini arttırın. Kendinizi doğru ifade etmek ve karşınızdaki kişiyi tanımak için hem fırsat verin hem de zaman verin.  

Son olarak; karı kocanın anne babaları ve her iki taraftan akrabalar, evlilik ilişkisinde ve hayatta  geniş aile gücünü ve desteğini sağlayan kaynaklar olabileceği gibi birer stres faktörü de olabilirler. 

Eşlerin aileleriyle ilgili anlaşmazlıklar özellikle evliliğin ilk yıllarında daha fazla sorun  olabilmektedir. Ancak eşlerin her ikisinin de öncelikle kendi evliliklerinin kıymetini bilerek ve  ilişkilerine sahip çıkarak geliştirecekleri çözümcül yaklaşımlar, bu konuda yaşanan çatışmaları  azaltabilir.

Olaylara bakış açınız ve çözümlenme stratejiniz sizin geniş aile ve çekirdek ailenizle  olan ilişkinizin şeklini belirleyecektir. Çekirdek ailenizin sınırlarını çizmekte sorun yaşadığınız ve  çözümsüz kaldığınız noktalarda sorunları ertelemek yerine çözümlemeli gerekirse profesyonel bir  destek alarak sağlıklı ilişkiler kurabilirsiniz. 

Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Önceki İçerikSuda doğum nedir?
Sonraki İçerikBebekler için tarhana çorbası tarifi
Uzm. Aile Danışmanı Kimya Çifçi Dumlu; Online olarak danışanlarıma Aile Danışmanı olarak hizmet vermekteyim. Lisans eğitimimden sonra mesleki ve kişisel gelişimime katkı sağlayacak bir çok eğitim aldım ve projelerde bulundum. Aile Danışmanı olarak eğitimlerim doğrultusunda danışanlarımın ihtiyaçlarına yönelik farklı terapi yöntemleri kullanarak yetişkin, ergen,çocuk ve aile terapileri yapmaktayım. Evlilik ve sağlıklı aile konusuna dair merak edilen birçok sorunun yanıtını hem teorik hem de pratik yapılabilecek nitelikte için de etkinliklerle Evliliğe ve Aileye dair bir çok soruya farkındalık kazanılmasını sağlayacak klavuz niteliğindeki “Evlilik” (2019) kitabının yazarıyım. Aynı zaman da yerel, ulusal ve uluslararası yayınlarda aile ve çocuk konuları merkezinde mutlu aile; mutlu çocuk; mutlu toplum bilincinde yazılar yazmaktayım. Eğitimime Nişantaşı Üniversitesi Psikoloji Tezli Yüksek Lisans ve İstanbul Üniversitesi “Çocuk Gelişimi” bölümünde 2. Lisans eğitimime devam etmekteyim. Atatürk Üniversitesi bünyesinde “Çocuk Cinayetleri ve Olayları Üzerine Basında Yer Alan Haberlerin Analizi” sosyo-kültürel bir araştırma projesi yürüttüm. www.doktortakvimi.com üzerinden aktif olarak Türkiye ve Avrupa’da yaşayan Türk ailelerine yönelik aile ve çocuk konularında aile eğitimleri, seminerler ve danışmanlık hizmeti vermekteyim. Aldığım Eğitimler • Atatürk Üniversitesi ;Sosyoloji Bölümü • İstanbul Üniversitesi ;Çocuk Gelişimi Bölümü • Nişantaşı Üniversitesi Psikoloji Tezli Yüksek Lisans • Atasem Atatürk Üniversitesi “Aile Danışmanı Sertifikası” • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı “Evlilik Öncesi Eğitim” • Atatürk Üniversitesi “Pedagojik Formasyon” • Erzurum Hizmet İçi Eğitim Merkezi “Rehber Öğretmen Sertifikası • Haliç Üniversitesi “NLP Uzmanlığı” • Haliç Üniversitesi “Yaşam Koçu” • Gebze Teknik Üniversitesi; Bilişsel Davranışçı Terapi • Internatıonal Therhappy Center Oyun Terapisi

Bir Cevap Yazın