Bebeklerde 2. ay aşıları ve yan etkileri

0
1809

Bebeklerde 2. ay aşıları ve yan etkileri nelerdir? 2. ay aşıları nereden yapılır? 2. ay aşıları uyku ve ateş yapar mı? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Harika Sönmez, bebeklerde 2. ay aşıları ile ilgili merak edilenleri yazdı!..

2. ay aşıları nelerdir? 

Tüm dünyada aşı ile önlenebilir hastalıklar rutin aşılama programları sayesinde büyük ölçüde azaltılmış olup, aşılama sayesinde her yıl 2-3 milyon ölüm önlenmektedir.

Bebeklere doğumda Hepatit B aşısı ve K vitamini uygulanır.

1 . Ayda: Hepatit B aşısının ikinci dozu uygulanır

2. Ayda : BCG (verem aşısı), DaBT-İPA-Hib (5’li karma aşı) , KPA( Konguge pnömokok aşısı) uygulanır

Bu aşılar genellikle ailelerin yan etkilerinden korktuğu aşılardır ama gerekli önlem ve bilgilendirme ile aşı sonrası dönem çok rahat bir şekilde geçirilebilir

BCG (verem aşısı) aşısı

Tüberküloz tüm ülkelerde önemli bir sağlık sorunudur ve aşılama tüm dünyada yaygın olarak yapılır. Aşı tek doz olarak ikinci ayda (bebek 2 kilonun altında ise 2 kiloya ulaşması beklenir) koldan deri içine uygulanır. Özellikle çocukluk döneminde ölümcül bir tür olan miliyer tüberküloz ve tüberküloz menenjitine karşı yüksek koruma sağlar. Aşı yapılan kişilerde söz konusu etkenle karşılaşmaları durumunda tedavi yanıtı aşı olmayan bireylere göre çok yüksektir.

Yan etkileri

– Aşı yerinde kızarıklık, hafif şişlik, ağrı/ huzursuzluk görülebilir.

– Bazen koltukaltı ve boyun lenf bezlerinde şişlik yapabilir ve bu durum kendiliğinden geçmezse doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

– Açıdan bir iki ay sonda aşı bölgesinde kızarıklık, şişlik ve akıntı görülmesi ve sonrasında bir iz bırakması normaldir ama hiç iz bırakmadan da iyileşebilir.

– DaBT-İPA-Hİb ( difteri, asellüler boğmaca, tetanoz-inaktive polio aşısı- hemofilus influenza tip B aşısı) 5 Li karma aşı; İlk dozu verem aşısı ile birlikte 2. Ayda yapılır sonrasında 4. -6. – 18 . Ay ve 4 yaşda tekrarlanır.

Yan etki

Yan etki açısından en çok korkulan aşılarsan biri idi ama artık içeriğindeki boğmaca aşısı inaktive formda olduğundan ateş ve şişlik gibi yan etkiler oldukça az görünmektedir , yine de 38 C yi bulan bir ateş durumunda ateş düşürücü kullanılması önerilir , fakat ateş düşürücünün aşı öncesinde verilmesi önerilmez . Bu aşı nedeniyle yüksek ateşe bağlı havale ( febril konvuzyon) riski yoktur.

KPA (konjuge pnömokok aşısı)

Aşılama hem çocuk hemde yetişkinleri pnömokok hastalığından korur.

Pnömokok

Akciğer (zatürre)
Kan (bakteriyemi)
Beyin ve omurilik zarları (menenjit) gibi dokularda ciddi enfeksiyonlara neden olabilir.
Aşılama 2 -4 ve 12. Ayda uygulanır.
Aşı çok güvenlidir ve hastalığı önlemede çok etkilidir.

Yan etki

Hafif huzursuzluk, iştahsızlık, aşı yerinde kızarıklık / şişlik, nadiren ateş
Bu yan etkilerin hepsi kısa dönemde görülür ve geçicidir.

Bebekler için güncel aşı takvimi 

Devlet tarafından karşılanan aşılar ve özel aşılar

Devlet tarafından karşılanan aşılar nelerdir? Bebek ve çocuklara hangi aşıları mutlaka yaptırmalısınız? Çocukluk çağı aşıları ile ilgili detaylı bilgiye “Devlet tarafından karşılanan aşılar ve özel aşılar” yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın