Ülkemizde enfeksiyonlar ishallere yol açan nedenlerin başında gelmektedir. Gerek çevre gerekse kişisel hijyen koşullarının iyi olmaması ishallerin oluşumunu kolaylaştıran faktörlerdendir. Diğer bir neden ise düzensiz beslenmedir. Düzensiz ve dengesiz beslenme daha çok diyetteki karbonhidrat fazlalığı olarak görülmektedir. Genellikle ilk yaşlarda karbonhidrattan(unlu ve nişastalı besinler) zengin beslenen çocuklarda protein enerji malnutrisyonu görülürken bununla birlikte sulu dışkılamaya eğilim artmaktadır. Günde 3 kezden fazla sayıda sıvı dışkılama ishal olarak kabul edilmektedir.
Küçük bebeklerde yenidoğan döneminde günde 3-5 kez dışkılama eğer dışkının kıvamı normal ise normal kabul edilmektedir. Özellikle anne sütü ile beslenen bebeklerde günlük dışkı sayısı fazladır.
Ülkemizde sıklıkla görülen bebek ölümlerinin başında ishal olduğunu biliyoruz. Yetersiz beslenme, ek besinlere erken ya da geç başlanması, aşırı beslenme, enfeksiyonlar ve antibiyotik kullanımı nedenleri arasında yer almaktadır.
İshal sırasında çocuğun beslenmesi nasıl olmalıdır?
- Yeterli ve dengeli beslenilmelidir.
- İshali olan çocuğa bol su ve sıvı besinlere yer verilmelidir.
- Şeker ve şekerli yiyeceklerden kaçının.
- Bebek ek besinlere başlamışsa, pirinç lapası, patates püresi potasyum açısından zengin meyve suları, ayran, yağsız et verilebilir.
- Kızartma ve kızartılmış ürünler kesinlikle tüketilmemeli.
- Pirinç glisin içerir, glisin su tutucudur. Ayrıca yapısında nişasta vardır ve bu iki öğe dışkı sayısını azaltmaktadır. Bu tür besinlerin yanına protein(süt-yoğurt) verilmelidir.
- Haşlanmış patates su tutucu özelliğinden dolayı ishali olan hastalara verilmesi uygundur. Yoğurt ile karıştırılabilirsiniz
- Yoğurtun ayran şeklinde verilmesi su gereksinimini karşılamaktadır.
- Çiğ sebze-meyve, kepekli tahıllar, çok sulu besin değeri düşük olan çorbalar(şehriye gibi), şeker içeriği olan besinler, kurubaklagiller, yağ içeriği yüksek besinler(kızartma vs), ve ağır baharatlı besinlerden kaçınılmalıdır.
- İshalli olan çocuk aç bırakılmamalıdır.
- Besinler 3-4 saatte bir zorlanmadan verilmelidir.
- İçme suyunun temiz olmasına dikkat edilmelidir, su kaynatılmalı ve ılıdıktan sonra verilmelidir.
- Anne sütünün temiz olması, bileşiminde enfeksiyonlara karşı direnci arttıran, barsak mukozasını koruyan etmenlerden dolayı ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelidir.
- Sebze ve meyveler hijyenik bir şekilde bol su ile yıkanmalıdır.