Bebek ve çocuklarda ishal belirtileri nelerdir? İshal olan çocuklar nasıl beslenmeli?

0
946
Bebek ve çocuklarda ishal nasıl geçer?

Ülkemizde enfeksiyonlar ishallere yol açan nedenlerin başında gelmektedir. Gerek çevre gerekse kişisel hijyen koşullarının iyi olmaması ishallerin oluşumunu kolaylaştıran faktörlerdendir. Diğer bir neden ise düzensiz beslenmedir. Düzensiz ve dengesiz beslenme daha çok diyetteki karbonhidrat fazlalığı olarak görülmektedir. Genellikle ilk yaşlarda karbonhidrattan(unlu ve nişastalı besinler)  zengin beslenen çocuklarda protein enerji malnutrisyonu görülürken bununla birlikte sulu dışkılamaya eğilim artmaktadır. Günde 3 kezden fazla sayıda sıvı dışkılama ishal olarak kabul edilmektedir.

Küçük bebeklerde yenidoğan döneminde günde 3-5 kez dışkılama eğer dışkının kıvamı normal ise normal kabul edilmektedir. Özellikle anne sütü ile beslenen bebeklerde günlük dışkı sayısı fazladır.

Ülkemizde sıklıkla görülen bebek ölümlerinin başında ishal olduğunu biliyoruz.  Yetersiz beslenme, ek besinlere erken ya da geç başlanması, aşırı beslenme, enfeksiyonlar ve antibiyotik kullanımı nedenleri arasında yer almaktadır.

İshal sırasında çocuğun beslenmesi nasıl olmalıdır?

  • Yeterli ve dengeli beslenilmelidir.
  • İshali olan çocuğa bol su ve sıvı besinlere yer  verilmelidir.
  • Şeker ve şekerli yiyeceklerden  kaçının.
  • Bebek ek besinlere başlamışsa, pirinç lapası, patates püresi potasyum açısından zengin meyve suları, ayran, yağsız et verilebilir.
  • Kızartma ve kızartılmış ürünler kesinlikle tüketilmemeli.
  • Pirinç glisin içerir, glisin su tutucudur. Ayrıca yapısında nişasta vardır ve bu iki öğe dışkı sayısını azaltmaktadır. Bu tür besinlerin yanına protein(süt-yoğurt) verilmelidir.
  • Haşlanmış patates su tutucu özelliğinden dolayı ishali olan hastalara verilmesi uygundur. Yoğurt ile karıştırılabilirsiniz
  • Yoğurtun ayran şeklinde verilmesi su gereksinimini karşılamaktadır.
  • Çiğ sebze-meyve, kepekli tahıllar, çok sulu besin değeri düşük olan çorbalar(şehriye gibi), şeker içeriği olan besinler, kurubaklagiller, yağ içeriği yüksek besinler(kızartma vs),  ve ağır baharatlı besinlerden kaçınılmalıdır.
  • İshalli olan çocuk aç bırakılmamalıdır.
  • Besinler 3-4 saatte bir zorlanmadan verilmelidir.
  • İçme suyunun temiz olmasına dikkat edilmelidir, su kaynatılmalı ve ılıdıktan sonra verilmelidir.
  • Anne sütünün temiz olması, bileşiminde enfeksiyonlara karşı direnci arttıran, barsak mukozasını koruyan etmenlerden dolayı ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelidir.
  • Sebze ve meyveler hijyenik bir şekilde bol su ile yıkanmalıdır.

 

 

Önceki İçerikBebeğimi hangi pozisyonda emzirmeliyim?
Sonraki İçerikOkul döneminde çocuğunuzu motive edin
Diyetisyen Gönül Tuba Ciğerli
1990 yılında Kütahya/Tavşanlı’ da doğdu. 2008 yılında Bursa Cumhuriyet Lisesi'ni bitirdi. Lisans eğitimini 2012-2016 yılları arasında Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik(%100 Burslu)  Bölümü'nden başarı ile mezun oldu ve diyetisyen ünvanını aldı. 2017 yılında Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Pedagojik Formasyon programını başarıyla bitirdi. 2014-2016 yılları arasında Uludağ Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Yakın Doğu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma hastanesinde klinik stajlarını yaptı. 2016-2017 yılları arasında  Ceylan International Hospital’da kurucu diyetisyen olarak görev aldı. 2018 yılında Medicana Sağlık Grubu Bursa Hastanesi'nde göreve başladı. Eğitim ve çalışma hayatı boyunca anne-çocuk beslenmesi, obezite, diyabet, onkoloji, sporcu beslenmesi ve obezite cerrahisi beslenmesi olmak üzere birçok eğitim ve kurs programlarına katıldı. Tıbbi İlgi Alanları: Gebelik Ve Emziklik Döneminde Beslenme - Obezite-Bariatrik Cerrahi Diyetisyenliği-Diyabette Beslenme --Sporcu Beslenmesi-Onkoloji Beslenmesi-Kalp Damar Hastalıklarında Ve Hipertansiyonda Beslenme -Böbrek Hastalıklarında Beslenme-Anoreksia Nevroza-Menopozda Beslenme-Gut Hastalığında Beslenme-Karaciğer Hastalıklarında Beslenme Nörolojik Hastalıklarda Beslenme- Ketojenik Beslenme