Okul döneminde çocuğunuzu motive edin

0
1166

Okul dönemi başladı, öğrenciler tatil sonrası sabah erken kalkmaya, eve gelip ders çalışmaya başladı. Peki çocuklarınız televizyondan, ipadlerinden uzaklaşmaya nasıl tepki verdi? Bu tepkide bizim ebeveyn olarak etkimiz var mı?

Öğrencilik döneminde bana öğrencinin sadece ders çalışması gerektiği, başarı ile sınıfını geçme sorumluluğu olduğu öğretildi. Haftada bir sinemaya gitmek en büyük eğlenceydi. Benim eve gelir gelmez ders çalışmaktan başka seçeneğim yoktu. Ders çalışmak benim sorumluluğumdu. Şimdi koşullar daha farklı. Çocuklar bilgisayar oyunlarından kopmak istemiyor. Ders çalışmayana, notu düşük olana bilgisayar oyunlarına engel cezası veriliyor.

İlkokul 1. Sınıftan başlayarak çocukların “hedef”ini bilmesi çok önemli. O hedefe ulaştığında ne olacağını bilmeli. Nereye gidiyorum diyen değil, sonunda ne elde edeceğini bilen çocuklar olmalı. Bizler çocuklarımıza bu konuda destek olmalıyız. Dersini çalışan, iyi not alan çocuk istediği oyunu oynayabileceği için mutlu olan, ancak hedefine bir adım daha yaklaştığı için motive olan olmalı.

Motivasyon ödül mü olmalı hedefe ulaşmak mı olmalı?

Çocuğunuzun haftalık hedefleri olmalı. Sonra aylık, dönemlik, orta vadeli, hatta bir öğrenci için olabilecek uzun vadeli hedefler. Çocuğunuzun okul döneminde önceliği ders çalışmak olmalı. Bazen korkarlar sınavlarda başarısız olmaktan, başaramazsam endişesi çocuğa ders çalıştırmaz. Çalışmadım olmadı demek kaçıştır. Hedefi olan çocuk kaçmaz. Başarıya odaklanan, ailesinden her zaman destek alan çocuk başarı endişesi taşımayandır.

Kıyaslama yapmayın…

Ders çalışma konusunda karşılaştırma yapmayın. Ablan çalışkan, ne güzel ders çalışıyor, ona tek kelime söylemiyorum dediğinizde kardeş tepki olarak çalışmamayı seçebilir. Ablanın hedefi vardır, kardeşinin olmayabilir. Bu da bizim sorumluluğumuzdadır. Benim çocuğum tembel şeklinde tanımlama yapmak da çocuğu etiketlemektir. Bir danışanımın çocuğunun tembel ve yeteneksiz olduğu düşünülürken sınıf ikincisi olması onları şaşırtmıştı. Burada da kendini kanıtlamak bir motivasyon kaynağı olmuştu. Okul döneminde çocuğumuzun istekle çalışmasını istiyorsak plan yapmasını, amacını belirlemesini, hedeflerini bilmesini sağlamalıyız. Bu şekilde hayatını kendisinin şekillendirmesini sağlamış olacağız. En güzeli de bu değil mi?

 

 

Bir Cevap Yazın