Yazı İçeriği
Bebek kıyafetleri nasıl seçilmeli? Bebek kıyafetleri nasıl olmalı? Bebek kıyafetleri nasıl yıkanmalı? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşin Nalbantoğlu, bebek kıyafetleri alışverişi ile hakkında merak edilenleri yazdı!…
Bebek kıyafetleri nasıl olmalı?
Bebeğin giysileri pamuklu, yumuşak ve doğal kumaşlardan yapılmış olmalıdır, ayrıca içinde rahat hareket edebileceği kadar bol olmalı ya da emeklerken veya dönerken kol ve bacak hareketlerini engellememelidir. Çorapları da yumuşak ve rahat bir bollukta olmalıdır. Giysi alırken, kol, yaka ve bel ağızlarının sert olmamasına ve çıtçıt, düğme gibi unsurlara dikkat edilmesi gerekir. Aynı zamanda tüylü kıyafetler olmamasına da özen gösterilmelidir. Çünkü çocuklar buldukları şeyleri ağızlarına götürürler ve tüyler bebeklerin boğazına kaçabilir. Tulum ve pijamaların karın kısmından açılmasına özen gösterilmelidir. Böylece bez değiştirme işini daha pratik ve sağlıklı olarak yapabilirsiniz.
Bebek kıyafetleri satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Bebekler çabuk büyüdüğü için ilk etapta çok fazla yenidoğan kıyafeti almanıza gerek yoktur. İlk günler için birkaç parçayla yetinip 3-6 aya göre olanlardan daha fazla almak uygun olacaktır. Lastikli, düğmeli kıyafetler tercih edilmemelidir. Omuzdan çıtçıtlı, esnek yakalı, önden açılan tulumlar ya da ikili takımlar ilk aylarda size ve bebeğinize kolaylık sağlayacaktır.
Güvenlik açısından düğme ya da uzun ipli giysiler yerine çıtçıtlı ve sade olanları, yıkanınca sarkmayan, çekmeyen, boya vermeyen kaliteli ürünleri, kullanılan boya maddesinin bebeğinizde alerji yapma olasılığı olacağından standart belgeli ürünleri (Eko-Tex standart 100 belgesi) tercih etmelisiniz. Bu standart, insan ekolojisi açısından şüpheli zararlı maddelerin analizlerini içermekte ve sınır değerler öngörmektedir.
Bebek kıyafetleri nasıl yıkanmalı?
Bebeğinizin cildi ince ve dış etkenlere karşı daha duyarlıdır. Yağ tabakası yetişkinlere göre daha az olduğundan soğuğa karşı da dirençsizdir. Bu yüzden bebeğinizi özellikle ilk aylarda daha dikkatli giydirmeli, onun için özenerek seçtiğiniz kıyafetleri yıkarken bunların cildine doğrudan temas edeceğini unutmamalısınız. Bebek giysileri için özel üretilen deterjanlar ya da sabun tozları tercih etmek gerekmektedir. Kokusuz, parfümsüz, renksiz, bebeğin cildine ve solunum sistemine zarar vermeyecek hipoalerjenik kimyasallar bebek deterjanlarında aranılan özelliklerdir. Giysileri yıkamadan önce yıkama talimatnamesinin okunmasında da fayda vardır.
Satın aldığınız bebek kıyafetlerini yıkamadan kullanmayın
Bebek giysilerini ilk aylarda ayrı yıkamak gerekebilir. Yeterli miktarda giysiniz varsa ve bebeğinizin üstünü sık değiştiriyorsanız ya da bebek giysileri için özel üretilen çamaşır makinesine sahipseniz işiniz daha kolay olacaktır. Bebek giysileri küçük parçalardan oluştuğu için çamaşır yıkama filesi almanızda fayda vardır. Böylece minik eldivenler ve çorapların makinenin içine sıkışmasına engel olmuş olursunuz. Bebek giysileri alındıktan sonra mutlaka yıkanıp öyle kullanılmalıdır. Saklanırken naftalin ve güve ilaçları kesinlikle kullanılmamalıdır.