Diş eti kanaması için ne yapılmalı? Diş eti kanaması nasıl tedavi edilir?

0
771
diş eti kanaması nasıl tedavi edilir?

Diş eti kanaması için ne yapılmalı? Diş eti kanaması nasıl tedavi edilir? Diş eti kanaması ağız kokusu yapar mı? Diş eti kanaması hangi hastalıkların belirtisidir, ne zaman diş doktoruna gitmek gerekir? Diş eti kanaması ile ilgili tüm merak edilenleri Diş Eti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin yazdı!…

Diş eti kanaması, genellikle temizlenmeden uzun süre dişlerin yüzeyinde kalan diş taşlarından dolayı olmaktadır. Uzun süre kalan diş taşları, diş eti hastalığına davetiye çıkarırlar. Ancak her diş eti kanaması kesinlikle bir diş eti hastalığı olduğuna ya da bir diş eti doktoruna (periodontolog) gitmek gerektiğine de işaret etmez.

Diş eti kanaması için ne zaman bir periodontologa gitmek gerekir?

  • Diş eti kanaması eğer 1 hafta kadar diş fırçalarken ya da diş ipi kullanırken devam ediyorsa  
  • Diş etlerine dokunmadan bir kanama meydana gelebiliyorsa
  • Diş etinde kızarıklık, şişlik meydana gelmişse
  • Diş etleri şişerek dişlerden ayrılıyorlarsa
  • Diş eti çekilmesi görünüyor ise 

Diş eti kanaması önemli midir?

Diş eti kanaması her zaman riskli bir durum değildir ancak gözden kaçırılmaması gereken bir belirtidir. Çünkü diş eti hastalığı olan bireylerde genellikle ilk fark edilmesi kolay olan belirti diş eti kanaması olmaktadır.  Bu belirtiyi fark etmek ve takip etmek doktora gitmek gerekip gerekmediği hakkında fikir verecektir.

Diş eti kanaması olduğu için diş fırçalamayı bırakmak mı gerekir?

Diş eti kanaması olduğunca kesinlikle diş fırçalamayı bırakmamak gerekir.

Diş eti kanaması olduğu için diş ipi kullanmamak doğru mudur?

Diş eti kanaması olduğunda daha fazla ağız bakımı yapmak gerekmektedir. Kanama olduğu için ağız hijyeninin azaltılması, ileride daha fazla kanamaya neden olacaktır.

Sigara içmeyi bırakınca diş eti kanaması başladı.

Sigara, damarlanmayı ve dolayısıyla da kanlanmayı azalttığı için diş eti hastalığı olan bireylerde genellikle kanama ya görülmez ya da çok az görülür. Sigara bırakıldıktan sonra ağız ağır meydana gelen damarlanma ile dişlerin çevresine daha fazla kan gider. Bu durumda da daha öncesinde bir diş eti rahatsızlığı olan bireyde diş eti kanaması meydana gelebilir.


Diş eti kanaması nasıl durdurulur?

Diş eti kanamasının nedeninin saptanması önemlidir ve nedene göre bir uygulama yapmak gerekmektedir. Bununla beraber kesinlikle olması gereken bir uygulama; ağız hijyeninin doğru bir şekilde sağlanmasıdır. Aksi takdirde diş eti kanaması hangi müdahale yapılırsa yapılsın genellikle tekrarlayacaktır.

 Dişlerimizi nasıl fırçalamalıyız? Öğrenmek için tıklayın! 

Önceki İçerikBebek kıyafetleri nasıl seçilmeli?
Sonraki İçerikGebelik belirtileri nelerdir, ne zaman başlar?
Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin
1988, Eskişehir doğumlu Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, 1992 yılından beri İstanbul’da yaşamaktadır. İlk ve ortaokul eğitimlerini Nişantaşı Nilüfer Hatun İlköğretim Okulu’nda, Lise eğitimini ise Şişli Kurtuluş Lisesi’nde tamamlamıştır. Dr. Laçin, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun ve İstanbul Üniversitesi Periodontoloji Anabilim Dalı’nda doktora yapmıştır. Doktora eğitimi sırasında diş eti hastalıkları, diş eti hastalıklarının cerrahi olmayan tedavisi ve cerrahi gereken diş eti tedavileri, implant operasyonları, greft, membran, mine matris proteini vb materyallerin uygulamaları gibi ileri düzeydeki diş eti ve alveol kemiği yıkımları ile ilgili hastalıkların tedavilerini yürütmüştür. Özellikle odaklandığı durumlar, bütün ağzın beraber ele alınarak tedavi edilmesi üzerinedir. Cerrahi ve rekonstrüktif diş hekimliği ile kaybedilen yumuşak ve sert dokuların(diş eti - kemik) yerine getirilmesi, ileri implant cerrahileri ile ileri düzeyde kemik kaybı durumlarında da implant uygulamaları, All-on-Four uygulamaları sayesinde kısa sürede ve az sayıda implant ile sabit diş yapılması konuları üzerine özellikle çalışmaktadır. Diş Hekimliği eğitimi sırasında fotoğrafçılık eğitimi alan Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, mezuniyet sonrasında dental fotoğrafçılığa yönelmiş ve özellikle yaptığı spesifik işlemleri fotoğraflayarak kayıt altında tutmaya özen göstermektedir. Aynı zamanda İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Programı’nda öğretim üyesi olarak ders veren Dr. Laçin klinik çalışmalarını Bakırköy, İncirli’de bulunan muayenehanesinde sürdürmektedir. Bilginin güncelliğini oldukça önemseyen Dr.Laçin, Avrupa Periodontoloji Federasyonu (EFP), Türk Periodontoloji Birliği (TPD) başta olmak üzere bir çok ulusal ve uluslararası meslek birliğine üyedir.

Bir Cevap Yazın