Diş fırçalama kuralları nelerdir? Dişlerimizi nasıl fırçalamalıyız?

0
2534

Diş fırçalama kuralları nelerdir? Dişlerimizi nasıl fırçalamalıyız? Diş fırçalama teknikleri nelerdir? Diş Eti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, diş fırçalama ile ilgili doğru bilinen yanlışları yazdı!..

Dişler sert fırçalanarak daha iyi temizlenir.

Hayır. Sert fırçalayarak dişlerinizin temizleneceğini düşünüyorsanız bir diş eti doktoruna (periodontolog) ya da diş doktoruna gitmeniz gerekmektedir. Çünkü diş fırçasının sert bir şekilde diş ve diş eti yüzeylerine temas etmesi çeşitli aşınmalara neden olabilmektedir.

Sert diş fırçası daha iyi temizler.

Hayır. Sert diş fırçaları bir diş eti doktoru (periodontolog) ya da bir diş doktoru önermedikçe kullanmalarını önermiyoruz. Çünkü sert diş fırçası kullanırken bir de sert ve yanlış fırçalama yapılırsa faydadan çok zarar verilebilmektedir. Doğru diş fırçası ile doğru diş fırçalama tekniği kullanılarak yapılan ağız bakımında çok sert fırça ve kuvvetlere genellikle gerek duyulmamaktadır.


Elektrikli diş fırçası kullanıyorum, onun için daha iyi temizliyorum.

Hayır. Elektrikli diş fırçalarının da bir kullanım tekniği vardır. Bu tekniği doğru yapmazsanız etkin bir fırçalama sağlayamazsınız. Diş fırçaları elektrikli olsun olmasın bir ağız bakım aracıdır ve kullanım teknikleri vardır bu tekniklere uyarak kullanıldıklarında ancak etkin temizlik sağlarlar.

Benim de eşimin de diş etleri kanıyor. Diş fırçalarken diş etlerinin kanaması normaldir.

Hayır. Diş fırçalarken düzenli olarak diş etlerinin kanaması bir diş eti hastalığı yaşıyor olabileceğinize işaret eder. Bunun için çok sık olan diş eti kanamaları olduğunda kesinlikle diş eti doktoruna (periodontolog) gitmekte fayda vardır.
dis fircalama teknikleri dis fircalama hangi yastan itibaren baslamalidir

Dişlerimi fırçalıyorum ağız bakımım için yeterli oluyor.

Eksik. Diş fırçalama esnasında dişlerin yanağa, dile, dudağa ve karşı dişlere bakan yüzeylerini temizleriz. Ancak dişlerin yan dişlere bakan yüzeylerini temizleyemeyiz. Bu yan yüzeylere ara yüz deriz ve dişlerin bu ara yüz bölgelerinin temizliği için diş ipi, ara yüz fırçası, ağız duşu vs gibi çeşitli ara yüz bakım ürünleri kullanmak gerekmektedir.

Diş eti çekilmem var ama şikayetim yok. Doktora gitmeme gerek yok.

Yanlış. Saptayabildiğiniz bir diş eti çekilmesi var ise bir periodontolog (diş eti doktoru) ile görüşmenizde fayda vardır. Bazı diş eti çekilmeleri tedavi gerektirmeden sadece takip edilirler ancak bazı diş eti çekilmeleri ise müdahale gerektirmektedirler.

Doğal yöntemlerle bazı bitkilerin suyunu kullanarak diş taşlarımı temizliyorum.

Maalesef diş taşları dişlerin yüzeylerine yapışıktırlar ve günümüzde onları dişlerin yüzeyinden kaldırabilecek bir solüsyon bulunmamaktadır. Bazı kullanılan solüsyonlar diş taşlarının üzerindeki renkleşmeyi gidererek belki daha beyaz bir renge kavuşmasına neden olabilirler. Diş taşları ancak ve ancak klinikte bir profesyonel (diş eti doktoru ya da diş doktoru) tarafından ultrasonik aletler ya da bazı spesifik el aletleri ile diş yüzeyinden kaldırılabilirler.
dis estetigi nasil yapilir

Diş taşı temizliği sırasında dişler küçülüyorlar.

Kesinlikle YANLIŞ. Diş taşı temizliği ya da diğer adıyla diş yüzeyi temizliği sırasında dişin yüzeyinde biriken artıklar(diş taşı ve plak) temizlenirler. Kesinlikle dişin kendi doğal dokusundan bir aşındırma yapılmaz.

Önceki İçerikÇocuklarda tuvalet eğitimi nasıl verilir?
Sonraki İçerikBebek kıyafetleri nasıl seçilmeli?
Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin
1988, Eskişehir doğumlu Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, 1992 yılından beri İstanbul’da yaşamaktadır. İlk ve ortaokul eğitimlerini Nişantaşı Nilüfer Hatun İlköğretim Okulu’nda, Lise eğitimini ise Şişli Kurtuluş Lisesi’nde tamamlamıştır. Dr. Laçin, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun ve İstanbul Üniversitesi Periodontoloji Anabilim Dalı’nda doktora yapmıştır. Doktora eğitimi sırasında diş eti hastalıkları, diş eti hastalıklarının cerrahi olmayan tedavisi ve cerrahi gereken diş eti tedavileri, implant operasyonları, greft, membran, mine matris proteini vb materyallerin uygulamaları gibi ileri düzeydeki diş eti ve alveol kemiği yıkımları ile ilgili hastalıkların tedavilerini yürütmüştür. Özellikle odaklandığı durumlar, bütün ağzın beraber ele alınarak tedavi edilmesi üzerinedir. Cerrahi ve rekonstrüktif diş hekimliği ile kaybedilen yumuşak ve sert dokuların(diş eti - kemik) yerine getirilmesi, ileri implant cerrahileri ile ileri düzeyde kemik kaybı durumlarında da implant uygulamaları, All-on-Four uygulamaları sayesinde kısa sürede ve az sayıda implant ile sabit diş yapılması konuları üzerine özellikle çalışmaktadır. Diş Hekimliği eğitimi sırasında fotoğrafçılık eğitimi alan Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, mezuniyet sonrasında dental fotoğrafçılığa yönelmiş ve özellikle yaptığı spesifik işlemleri fotoğraflayarak kayıt altında tutmaya özen göstermektedir. Aynı zamanda İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Programı’nda öğretim üyesi olarak ders veren Dr. Laçin klinik çalışmalarını Bakırköy, İncirli’de bulunan muayenehanesinde sürdürmektedir. Bilginin güncelliğini oldukça önemseyen Dr.Laçin, Avrupa Periodontoloji Federasyonu (EFP), Türk Periodontoloji Birliği (TPD) başta olmak üzere bir çok ulusal ve uluslararası meslek birliğine üyedir.

Bir Cevap Yazın