Bebek kıyafeti nasıl yıkanmalı?

0
1648
Bebek kıyafetleri nasıl yıkanmalıdır?
Bebek kıyafetleri nasıl yıkanmalıdır?

Bebek cildi yetişkilere oranla daha hassastır. Tenine değecek her ürün yeterli hassaslıkta olmalıdır. Bebek şampuanı, yağı, kremi ne kadar önemliyse giydirilen kıyafetin, nasıl temizlendiği ve hangi aşamadan sonra giydirildiği de bir o kadar önemlidir. Peki bebek kıyafeti nasıl yıkanmalı? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Zeynep İbişoğlu Baştan bebek kıyafetlerinin yıkarken ve giydirmeden önce yapılması gerekenleri Anne Bebek Kulübü için yazdı.

Yeni bebek kıyafetleri mutlaka yıkanmalı, etiketleri kesilmeli

Yeni alınan giysilerin kimyasallardan arındırılması için çocuğa giydirilmeden önce mutlaka yıkanmalıdır.

Giysilerin içerisinde bulunan etiketler bebeğinizin cildine zarar verir. Etiketlerin bebeğinizin cildini tahriş etmemesi için satın aldıktan sonra kesilmesi gerekir.

Okuma önerisi: Bebek kıyafetleri satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Bebek kıyafetini yıkayacağınız deterjana dikkat etmelisiniz.
Bebek kıyafeti yıkayacağınız deterjana dikkat etmelisiniz.

Bebek kıyafeti yıkayacağınız deterjan içeriğine dikkat 

Deterjanın bütün dokulara yayılması, suda eriyebilmesi ve durulama anında da çamaşırlardan tamamen uzaklaştırılması gerekiyor. Sıvı deterjanların yayılımı daha kolaydır, diğer taraftan kapsül deterjanların yayılımı yetersiz kaldığı için kullanımı önerilmiyor.

6 yaşına kadar çocukların çamaşırları için kullanılan deterjan ve yumuşatıcıların özellikle sağlığa zararlı kimyasallar içermemesi gerekiyor. Alacağımız deterjanların Paraben, fosfat, klor, SLS, SLES, boyar madde, silikon, methylisolizolinone ve parfüm içermemesine dikkat etmeliyiz. Ürünlerin çok yoğun kokulu olmaması gerekir.

Deterjanın fazla köpürmesi onun iyi temizlediğini göstermez aksine çok fazla kimyasal içerdiğini gösterir. Bu yüzden fazla köpüren deterjanları tercih etmemeliyiz.
İlave durulama yapmak çamaşırlardan deterjanın tamamen uzaklaştırılması açısından önem taşımaktadır.

Bebek ürünle temas ettikten sonra hapşırmasıyla, öksürmesiyle veya ciltte oluşan kızarıklarla, kaşıntıyla alerjik bir durum olduğunu belli eder. Bu durumlarda çok bilindik veya çok pahalı bir ürün olsa bile üründen tamamen uzak durmak gerekir.

Okuma önerisi: Yenidoğan bebek giyimi nasıl olmalı?

Bebek kıyafeti nasıl yıkanmalı?
Bebek kıyafeti nasıl yıkanmalı?

Bebek kıyafeti nasıl yıkanmalı?

Yeni doğan bebeklerin ciltleri yetişkinlere oranla daha hassas olduğundan, bebek giysilerinin bakımında ve temizliğinde dikkatli olmak önemlidir. Bebek kıyafetlerinin temizliği ve giydirilmeden önce yapılması gerekenler şu şekilde sıralanmaktadır:

Çok yüksek sıcaklıkta yıkamayın

Bilinenin aksine, bebek giysilerini maksimum sıcaklıklarda yıkamanız gerekmez. 40 derece suyla yıkanan bebek elbiselerinin yıkama sürecinde de gerekli hijyen sağlanır. Yüksek sıcaklıklarda yıkanan giysiler yalnızca kıyafetlerin daha çabuk yıpranmasını sağlar ; bu da hassas ciltli bir bebekte kızarıklık ve döküntüye neden olabilir.

Sadece bebek kıyafetlerini yıkayın

Bebeklerin cildinin, yetişkinlere oranla daha hassas olmasından dolayı yıkama aşamasında daha fazla özen göstermek gerekir. Bu nedenle diğer giysilerin bebeğin cildine zarar vermemesi için sizin kıyafetlerinizden ayrı sadece bebeğinizin giysilerini yıkayın.

Bebek kıyafeti nasıl kurutulur?
Bebek kıyafeti nasıl kurutulur?

Çamaşırları açık hava da kurutun

Bebek ve çocuk çamaşırlarının klasik yöntemle açık havada, güneşte kurutulması daha uygundur. Kurutma makineleri yüksek devinimli hızla dönerek çalıştığı için çamaşır yapısında bozukluk yaratabilir, bu da hassas ciltli bir bebekte kızarıklık ve döküntüye neden olabilir.

Diğer taraftan bu cihazlar herhangi bir mikroorganizma üretmez bu açıdan riskli değildir.

Bebek kıyafeti ütülenmelidir

Isı mikroorganizmaları uzaklaştırır, bu sebeple çamaşırların ütülenmesi önemlidir. Ütülemede de kuru ütüleme tercih edilmeli, çamaşırlar nemli bırakılmamalıdır.

Püf noktalar:

1. Yeni bebek kıyafetlerini bebeğinize giydirmeden önce mutlaka yıkayın
2. Yıkama öncesi mutlaka etiketleri kesin
3. Bebek giysilerini ideal sıcaklıkta yıkamak oldukça önemlidir
4. Yıkama işleminde organik deterjan ve organik yumuşatıcı kullanmalısınız
5. Yıkama sonrası mutlaka ilave durulama yapın
6. Çamaşırları açık havada kurutun
7. Bebek giysilerini yıkama sonrasında mutlaka ütüleyin

Uzman önerisi: Bebek kıyafetleri nasıl seçilmeli?

Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK BİLİMSEL REFERANSLAR

Ebeveynlere tavsiyeler: Bebek kıyafetleri nasıl yıkanmalı? – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9077252/

Bebek kıyafetleri temizliğihttps://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/diapers-clothing/Pages/Cleaning-Baby-Clothes.aspx 

Giydiğimiz kıyafetler bizi hasta mı ediyor?https://www.plasticsoupfoundation.org/wp-content/uploads/2022/10/Do-clothes-make-us-sick-Fashion-fibers-and-human-health-PSF2022.pdf

Bebeklerin cilt sağlığı için kıyafet seçiminin önemi – https://www.infantjournal.co.uk/pdf/inf_028_hea.pdf

Bebek kıyafetleri üretiminde zararlı kimyasal tehlikesi – http://asujse.aksaray.edu.tr/en/pub/issue/29955/297987 

Çocuk giyiminde sürdürülebilir malzeme seçimi neden önemli? – https://irispublishers.com/jtsft/fulltext/a-review-sustainable-material-selection-for-childrens-wear.ID.000708.php

Önceki İçerikBesleyici bebek kahvaltısı tarifi
Sonraki İçerikBağışıklık için limon tüketin
Uzm. Dr. Zeynep İbişoğlu Baştan
1985 yılında Antalya'da doğdum, ilkokulu bitirdikten sonra Anadolu Lisesi sınavıyla gurur duyduğum okulum Antalya Anadolu Lisesi'ni kazandım. Orta ve lise eğitimimi burada tamamladım.2003 yılında çocukluk hayalim olan doktor olmayı seçerek Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başladım. 2009'da okulu 3.lükle bitirdim. Çocukları çok sevdiğimi, onlarla çok iyi anlaştığımı ve onların dilinden konuşabildiğimi farkettiğim zaman ise uzmanlık alanım belli oldu. Bu sebeple Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ihtisası için aşık olduğum memleketim Antalya'ya geri dönerek 2010-2014 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde ihtisasımı yaptım. 2014'de uzmanlığımı aldıktan sonra mecburi hizmet için Nevşehir Devlet Hastanesi'ne atandım. 2014-2016 arasında Nevşehir ve Ürgüp Devlet Hastaneleri'nde çalıştım ve 2016 yılı sonunda güzel Kapadokya'dan ayrılarak yine memleketim Antalya'ya döndüm. 2017-2020 arasında Antalya'da bir özel hastanede çalıştıktan sonra en büyük hayalim olan kendi muayenehanemde Kasım 2020'den itibaren hizmet vermekteyim. Çocuklar için her zaman önceliğim koruyucu hekimlik olması nedeniyle; keyifle, huzurla, zaman kısıtlaması olmadan, tüm hijyen önlemlerinin alındığı ortamda çocuklarımızı büyütmek en büyük isteğim. @cocuk.dr.zeynep sayfamda her gün bilgilendirme yazıları sunarak anne ve babalara destek vermeye devam ediyorum. Sağlıklı çocuk mutluluktur ilkesiyle severek işimi yapıyorum. Acil tıp uzmanı Dr. Volga Baştan ile evliyim.

Bir Cevap Yazın