Bağışıklık için limon tüketin

0
860
Limon ve faydaları hakkında bilinmeyenler nelerdir?
Limon ve faydaları hakkında bilinmeyenler nelerdir?

Sonbahar ve kış aylarında bitki çaylarının vazgeçilmezi olan limonun vücuttaki etkiler nelerdir? Limon tüketirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? C vitamini kaynağı olarak bilinen limonun bağışıklık üzerindeki etkileri nelerdir? Çocuklar ve gebeler limon tüketebilir mi? Beslenme ve diyet uzmanı Deniz ZÜNBÜLCAN, limon ile ilgili merak edilenleri Anne Bebek Kulübü için yazdı.

Limonun vücuda etkileri

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek her zaman önemliyken son baharda bağışıklığı kuvvetlendirmenin yollarının aranması hastalıklar arttıkça daha fazla araştırılıyor. En çok başvurulan besinlerden biri olan limonsa neredeyse her mutfakta bulunan çorbaya, salataya, sulara koyulabilen ve bağışıklık sistemini destekleyen harika bir besin.

En iyi bilinen özelliği ise C vitamininin iyi bir kaynağı olduğudur. C vitamini dışında birçok vitamin, mineral ve fitokimyasal bileşikleri de içeren limon özellikle bağışıklık sistemi için çok önemlidir. Bunun yanı sıra C vitamininin vücuttaki yağın metabolize edilmesinde rol oynadığını belirten bazı araştırmalar vardır.

Amerikan Klinik Beslenme Dergisinde yayınlanan bir çalışmada ise egzersiz sırasında alınan C vitaminin yağ yakımını destekleyici etkilerinin olduğu belirtilmiştir. Ancak tek başına zayıflatmada etkili olduğundan bahsedemeyiz.

Limon zayıflamada etkili midir?
Limon zayıflamada etkili midir?

Zayıflama üzerine direkt etkili olduğunu söyleyemesek bile limonun kalorisi oldukça düşüktür. Tariflerinize limonu ekleyerek yağı, şekeri ve tuzu aza indirebilirsiniz. Yine içerisindeki faydalı bileşikler olan flavonoidler vücutta oluşabilecek iltihaba karşı koruyucu etkilidir.

Kan basıncı, kolesterol ve kan şekeri düzeylerine de olumlu etkileri olabilir.

Limonun tansiyon düşürücü etkisi olduğu için normalde düşük tansiyon yaşayan kişilerin limonlu sudan uzak durmaları gerekebilir. Aksi halde farklı sağlık problemleri yaşayabilirler. Limonun kan sulandırıcı etkisi de vardır. İlaç kullanan kişilerin de kendi uzmanlarına danışmalarında fayda vardır.

Tüm bu özelliklerin dışında limonun toksinlerden arındırarak vücudun temizlemede de etkisi vardır.

Çocuklar limon tüketebilir mi?
Çocuklar limon tüketebilir mi?

Çocuklar limon tüketebilir mi?

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede etkili olması ile özellikle okul çocuklarında grip, nezle gibi hastalıklardan korunabilmek için çocukların beslenmesine limon eklenilmelidir. Eğer ki çocuklar direkt limonu yiyemiyor veya suyunu içemiyor ise bal ile şerbet haline getirilerek içirilebilir, çorbasına eklenebilir.

Kimler limon tüketmemelidir?
Kimler limon tüketmemelidir?

Gebeler dikkat!

Limonun kan sulandırma etkisi vardır. Her hangi bir risk var ise gebeler kendi uzmanlarına danışarak limonu ve limon suyunu kontrollü miktarlarda tüketmelidir. Yine gebeler mide ekşimesi problemi yaşayabilirler limon tüketimi de bu durumu tetikleyebilir ve daha rahatsız hissetmesini sağlayabilir. Bu nedenle bu problemi yaşayan kişiler mutlaka limonu beslenme programlarından çıkarmalıdır.

Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Önceki İçerikBebek kıyafeti nasıl yıkanmalı?
Sonraki İçerikEvde kışlık salça nasıl yapılır?
Uzm. Diyetisyen Deniz Zünbülcan
Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan, İzmir’de doğdu. Ege üniversitesinden mezun oldu. Üniversite yıllarında İstanbul Medical Park Hastanesi, Manisa Moris Şinasi Uluslararası Çocuk Hastanesi başta olmak üzere birçok özel hastane, merkez, kurum ve devlet hastanesinde stajlarını tamamladı. Aynı zamanda doğru beslenme ve sağlıklı yaşamanın ancak bilimsel bilgilerle olabileceğine inandığı ve doğru bilgilerin ışığının herkesin yaşamına dokunarak daha kaliteli bir yaşama atılan adımlara katkıda bulunabilmek istediği için öğrencilik hayatı boyunca birçok organizasyon, kurs ve sempozyuma katıldı. Mesleğine bilimin ışığında devam etmek istediği, diyetin klasik listelerden oluşmaması gerektiğine inandığı ve tüketilen besinlerin, bitkilerin, baharatların fonksiyonel olarak kullanılmasına önem verdiği için Ege Üniversitesi Farmakognozi Anabilimdalı Fitoterapi bölümünde yüksek lisansını yaptı. Mezun olduğu yıldan itibaren çeşitli merkezlerde birçok kişinin hayatına dokunan Diyetisyen Deniz Zünbülcan, şu an danışanlarına kurucusu olduğu Diyetisyen Deniz Zünbülcan Beslenme Ve Diyet Danışmanlığında kendi geliştirdiği sistemi REBORN diyetin ayrıcalıklarıyla hizmet vermektedir. Diyetisyen Deniz Zünbülcan, TRT, TRT Haber, Kanal D, İHA, Sabah gazetesi, Milliyet Pembenar, Ege Türk Tv, Manisa Medya Tv başta olmak üzere birçok yerel-ulusal yazılı, görsel ve işitsel medyada yer alıyor. Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlarda, düzenlenen festivallerde çeşitli konularda eğitimler veriyor.

Bir Cevap Yazın