Bebek kıyafetleri satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?

0
2287

Giysiler günlük hayatımızın vazgeçilmezi olan ve biz insanların en rahat edebileceği seçimlerde bulunduğumuz ürünlerin başında gelir. Yetişkinler olarak giysi tercihinde bulunurken, rahatlığımız ve sağlığımız için ne tür tercihlerde bulunuyorsak, bu kriterleri bir kat daha fazla artırarak bebeklerimiz ve çocuklarımız için en uygun, doğal ve sağlıklı olanı seçmek zorundayız. Giysi seçiminde özenli ve seçici davranmamız, çocuklarımızın sağlığı için en doğru karar olacaktır. Peki bebek kıyafetleri satın alırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Organik bebek kıyafetleri ve pamuklu bebek kıyafetleri nasıl yıkanmalı? İşte bebek kıyafetleri hakkında merak ettiğiniz her şey…

en guzel bebek resimleri

Bebekler için giysi seçiminde nelere dikkat etmek gerekir? Alışverişte bebek kıyafetleri alırken nelere dikkat edilmeli?

Giysi seçiminde tercihte bulunduğumuz kriterler kadar, aldığımız ürünlerin günlük yaşamda kullanılabilirliği, pratik oluşu, bakım ve hijyeni de bir o kadar önemlidir.

Kıyafet alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini, bu konuda ailelere yardımcı olacak bilgileri, sizlerle paylaşmak istiyorum.

Uzmanlardan duyduğumuz ve edindiğimiz bilgiler doğrultusunda, öncelik olarak tamamen organik ve doğal ürünler seçmemiz gerekiyor. Hemen hemen heryerde, çocuklar için giysi seçiminde %100 pamuk kumaştan oluşan, organik ve alerji yapmayan kumaş türlerinden oluşan giysiler seçmemiz vurgulanıyor. Bu da bebeklerin ve çocukların sağlığı açısından tercih edeceğimiz birincil kriter olarak karşımıza çıkıyor.

yeni dogan bebek kiyafetleri

Peki neden tamamen organik ve pamuk tekstil ürünlerini tercih etmeliyiz ?

Öncelikle, organik giyim imalatçıları, geleneksel pamuk kumaşlarından daha çok, organik pamuk tekstilindeki üretime ağırlık verdikleri için, toplum tarafından hızla tüketilen ve en çok tercih edilen kumaş türü olmuş durumda. Organik kumaş yelpazesi, geniş bir ürün yelpazesini kapsadığı için büyük bir kitleye hitap ediyor.

Organik pamuk kumaşlar, bünyesinde kimyasal barındırmadığı için, alerji rahatsızlığı olan bebeklerde rahatlıkla kullanılabiliyor. Bu sebeple, daha az alerjiye neden olduğu biliniyor. Ki günümüz iklim, hava koşulları ve genetik sebepler nedeniyle çocuklarda alerji sıklıkla görülebiliyor.

Organik pamuklu kumaşların, bebeklerin solunum yollarını rahatlattığı ve bebeklerin cildine iyileştirici yönde etki yaptığı düşünülüyor. Her ne kadar, organik pamuk giysilerin, bu faydalarının algılanan inançlar doğrultusunda yön bulduğu bilinse de, bilimsel bir araştırmayla destekleniyor olması ve kanıtlarının bulunması gerektiğini unutmamak gerekiyor.

Ancak şunu da belirtmek gerekir ki;

Geleneksel pamuk kumaş ile organik pamuk kumaş arasında nasıl bir fark olabilir ki? Her ikisi de pamuk değil mi zaten? gibi sorular akla gelebilir. Halbuki her ikisi arasında büyük farklar mevcuttur. Üretiminden tutunda, hammaddenin işlenişine kadar, çevreye verdikleri zarar ve faydalar kesinlikle dikkate alınacak tarzdadır.

Geleneksel pamuk üretiminde kullanılan aşırı kimyasallar çevre kirliliğine yol açarken, organik pamuk üretiminde, kimyasal gübreler, zirai ilaçlar ve insektisitler kullanılmadığı için, tamamen organik yollarla yetiştirilir ve çevreye bir zarar verilmez. Bu da, yetiştiği arazinin kalitesinin yükselmesine yardımcı olurken, su kirliliği önlenir ve biyoçeşitlilik koruma altına alınmış olur.

Geleneksel pamuk üretiminde kullanılan aşırı kimyasallar, böceklenmeleri önlemek amacıyla kullanılan aşırı dozda ilaçlamalar ve zirai ilaçlar, çiftçilerin zehirlenme vakalarının artmasına sebep olurken, gelişmekte olan ülkelerdeki çoğu yoksul çiftçinin hayatını kaybetmesine neden olacak sebepler arasında.

Organik pamuk üretimi ise, çiftçiler, tarım arazileri ve aileler tarafından beslenen büyük bir yaşam kaynağı görevi görüyor.

Üstelik organik pamuğu üretmenin, tarım pamuğunu üretmekten daha ucuz olduğu, yapılan araştırmalar sonucu elde edilen sağlam bir bilgiyken ..

İşte tam da bu noktada “pamuk deyip geçmeyelim” sözlerini duyar gibiyim ebeveynlerden. Pamuğun hayatımızda ne kadar büyük bir yere sahip olduğunu daha iyi anlamış bulunmaktayız bu vesileyle..

Gelelim ailelerin giysi konusunda ki tutum ve tercihlerine ;

Aileler, bebek giysilerinden tutun da, bebeklere dair tüm ihtiyaç listesini hemen hemen, tamamen organik olandan yöne yapıyor. Bebek battaniyesi, bebek nevresim takımları, bebek havluları, bebek müslin bezleri, bebek bezleri bunlara örnek verilecek birkaç seçenek arasında yer alıyor.

Günümüzde, eveynlerin bir mağazaya girdiğinde, alacağı giysinin bebeklerde ya da çocuklarda oluşturacağı tarzdan ziyade, en organik olması koşulunu önde tuttukları kaçınılmaz bir gerçek. Çünkü, anne ve babalar, aileler ve toplum gün geçtikçe daha bilinçli bir hale geliyor.

Bunun yanı sıra, bu kriterleri göz önünde tutmayan ve bebeğine yalnızca yakışanı alan bir kitle de mevcut. Bu kitle, modern tekstil ve giyim dünyasının büyüsüne oldukça kapılmış ve yalnızca tarz olabilmenin fikrine adanmış bir kitle olmaktan öteye gitmiyor maalesef. Temennimiz, bilinci üst safhada tutan, natürel ürünlere yönelmeleri ailelerin.

sevimli bebek resimleri

Bebek kıyafetleri için sağlıklı öneriler …

Bebeklerin cilt yapısı çok hassas olduğu için giysileri de ayrı bir özen istiyor. İşte bu konuda dikkat edilmesi gerekenler!

Bebek cildinin çok hassas olmasının nedeni; henüz dış etkenlere maruz kalmamış olması, cildindeki yağ tabakasının az olması dolayısıyla cildin dış etkenlere karşı koruyucu tabakasının tam olarak oluşmamış olmasıdır. Örneğin, bebek cildinde bölgesel keratin tabakası gelişmemiştir. Bu nedenle uygun olmayan giysiler kızarıklık ve teninde hassasiyet yaratabilir. Benzer şekilde kimyasal açıdan irritatif özellik taşıyan temizlik malzemeleri ve deterjanlar aynı olumsuz etkiyi yaratırlar.

Deri, vücudun ısı kontrolünde önemli rol oynar. Bu nedenle özellikle pamuklu giysiler ve emici özelliği fazla olan malzemelerden yapılmış giysiler tercih edilmelidir. Kıyafet üzerinde metal ve sert plastik tercih edilmemelidir.

Bebeklerin cildi, özellikle dış ortama uyumları açısından oldukça hassastır. Bu nedenle giysi alışverişlerinde bazı hususlara dikkat edilerek yapılacak seçimler, bebek sağlığını olumsuz etkileyebilecek sonuçları da ortadan kaldıracaktır.

Bebeğiniz için yapacağınız alışverişlerde bilinçli hareket ederek sağlıklı seçimler yapmaya özen gösterin. Örneğin, pamuk dışında polyester gibi ürünlerin kullanıldığı giysileri tercih etmeyin.

Önceliğimiz; her koşulda giysilerin kumaşının %100 pamuk içeriyor olması olmalıdır.

Anne ve babaların, hatta bebeklere hediye olarak giysi alacak herkesin doğayla uyumlu ve cilde zarar vermeyen kumaşlardan üretilen ürünleri tercih etmeleri bilinmelidir.

Giysilerin, yün içerip içermediğine dikkat edilmelidir.

Özellikle egzaması olan çocuklarda yün kaşıntıya neden olabilir. Bu nedenle cilde doğrudan temas eden kıyafetlerin %100 pamuk içermesine dikkat edilmelidir.

Alerjisi olan çocukların çamaşırları ise sıvı deterjanlarla ve uzun durulama olacak şekilde yıkanmalıdır.

Alerji yapabilecek giysiler seçmeyin. Örneğin, astım hastası bebeklerde ve çocuklarda yünlü kumaşlar hastalığı tetikleyebilir.

Ürünlerin iç dikişlerinde yer alan etiketlerin, bebek bezinin üzerine gelecek şekilde dikilmiş olmasına dikkat edin ve bebeğinizin rahatsız olmadığından emin olun.

Ense bölümündeki etiketler bebekleri rahatsız eder. Bu nedenle etiketlerin, kumaşa baskı olarak yapılanlarını tercih edin. Ya da ürünü satın aldığınızda etiketlerini kesin.

Kıyafetlerde bulunan çıt çıtların sağlam olmasına özen gösterin ve yıkandığında oksitlenme durumlarını takip edin.

Bebeklerin kıyafetleri kolay giydirilip çıkarılabilen, bacaklarını ve kollarını kolayca içine alabilen, hareketleri kısıtlamayan kıyafetler olmalıdır.

Çoraplar cilde doğrudan temas ettiği için %100 pamuk içeren çorapların seçilmesi özellikle alerjisi olan çocuklarda çok önemlidir.

Bebeğiniz için rahat ve onu asla sıkmayacak giysiler seçin.

cin kiz bebek resimleri

Çin malı kıyafetlerde kanserojen maddeler bulunabileceği göz ardı edilmemelidir.

Yıkama talimatlarına uymaya özen gösterin; çekme, esneme, sarkma gibi deformasyonların oluşmasına izin vermeyin.

Mevsimden bağımsız, mümkünse organik, boyasız, kimyasal içermeden işlenmiş, hava geçişini engellemeyen, tahriş etmeyen, alerji riski taşımayan, yumuşak, esneyebilen ürünler tercih edin.

Aksi takdirde bebek cildinde alerji başta olmak üzere tahriş, kuruluk, döküntü, enfeksiyon ve huzursuzluk gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

Ayakkabı seçimlerinde de yaklaşım, kaliteli ve doğal ürünlere yönelik olmalıdır. Ayağı sıkmayan, 0,5-1 cm ucunda boşluk olan, tabanı yumuşak ayakkabılar tercih edilmeli ve ayakkabı kullanımına mümkün olduğunca ilerleyen yaşta başlanmalıdır. Çünkü çocuğun çıplak ayakla yere basması ayak kasları gelişimi açısından oldukça önemlidir. Ortopedi hekimlerinin de tavsiyesi doğrultusunda, ilk yaşlarda ev ortamı uygunsa ayakkabısız gezmek daha faydalıdır.

bebek kiyafetleri nasil yikanir

Bebek kıyafetleri yıkanırken saf su ve sabun kullanılmalı ?

Bebeklerin cilt yapısı, erişkin cildinden farklı olduğu için kendi çamaşırlarınız için kullandığınız deterjanlar bebeğinizin cildine zarar verebilir. Bu nedenle bebek giysileri, erişkin giysilerinden ayrı yıkanmalıdır.

Bebeğinizin cildi için giysilerini yıkarken, cildinin tahriş olmaması için çamaşır suyu ya da buna benzer deterjanlarla giysileri yıkamamalısınız. Bebek cildinde uygunsuz deterjan kullanımına bağlı olarak kaşıntı, kızarıklık gibi yan etkiler oluşabileceği gibi ilerleyen dönemlerde alerjik kontakt dermatitler gelişebilir.

Bebek giysileri için özel üretilen deterjanlar veya sabun tozlarını tercih etmelisiniz. Giysileri yıkamadan önce yıkama talimatnamesinin okunması ve ona göre yıkanması gereklidir. Sıvı formdaki deterjanlar daha kolay durulandığı için bunları tercih edebilirsiniz.

Giysilerin yıkanacağı su, yüksek olmayan bir ısıda olmalı ve eğer ürünün herhangi bir yıkama talimatı yoksa yıkama işlemi kumaşı deforme etmeyecek şekilde ayarlanmalıdır. Aynı şekilde, ütüleme de kumaşı tahriş etmeyecek şekilde yapılmalıdır. Ütü sağladığı yüksek ısı nedeniyle hijyenik etkiyi artırır.

Bebek giysileri çok iyi durulanmalıdır. Yıkanan giysiler mutlaka açık havada kurutulmalıdır.

Yıkama sonrası bebeğinizin giysilerini güneş gören bir yerde kurutun. Güneş ışınları bazı bakterilerin yok olmasına yardım eder. Çamaşırları kuruduktan sonra serin ve kuru bir yere ya da çocuğunuzun dolabına kaldırın.

 

Önceki İçerikSağlıklı ve kolay nasıl bronzlaşabiliriz?
Sonraki İçerikAile içi eğitim nasıl verilebilir?
Zeynep Sağlam
10 Nisan 1987'de Çankırı'da doğan Zeynep Sağlam, çocukluk döneminin büyük bir kısmını Istanbul'da geçirmiş, ardından Çanakkale'de yaşamına devam etmiştir. Eğitim hayatına kaldığı yerden burada devam eden Zeynep, 2010 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde İşletme lisansını tamamlamış, ardından ; ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, ISO 20000:2005 Food Safety Management System, ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 9001:2008 Quality Management System Fundamental Training Eğitimi, ISO 14001:2004 Environmental Management System Fundamental Training Eğitimi, ISO 19011 Quality and Environment Management Systems Audit Training Eğitimi, ISO 19011 Kalite ve Çevre Yönetim Sistemleri Tetkiki Eğitimi, OHSAS 18001:2007 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Eğitimi, OHSAS 18001:2007 Occupational Health Safety Management System, Qualİty Engıneerıng Management Traınıng, Human Resources SpecializationTraining, Body Langue, Effective Communication, Executive Assistant and Office Management Training eğitimleri almıştır. ÇOMÜ’de iş yaşamına devam eden Zeynep, diğer yandan Sosyololji ile yakından ilgilenen bir insan olarak Sosyololji Lisansını tamamlarken, yüksek lisans hazırlıkları ile uğraşmaktadır. Yazan, çizen, İçerik üreticiliği yapan, en çokta okuyan meraklı bir anne olan Zeynep, kalemin görünmeyen sihrine inananlardan...

Bir Cevap Yazın