Bağışıklık sistemi nasıl güçlenir?

0
885
Bağışıklık sistemini güçlendiren öneriler nelerdir?
Bağışıklık sistemini güçlendiren öneriler nelerdir?

Mevsim değişikliği kimi zaman daha sık hastalıklara davetiye çıkarır. Fakat bazı insanlar daha sık hastalanırken bazıları ise hastalığın yanından bile geçmezler. Peki nedir bunun sırrı diye hiç merak ettiniz mi? Bağışıklık sistemini nasıl güçlendirebilirsiniz? Beslenme alışkanlığınızda yapacağınız ufak tefek değişikliklerle bu mümkün müdür? Evinizden eksik etmemeniz gereken baharatlar ve çaylar nelerdir? Çocuklar ve gençler için bağışıklık nasıl güçlendirilir? Beslenme ve diyet uzmanı Deniz ZÜNBÜLCAN, bağışıklık güçlendiren önerilerini Anne Bebek Kulübü okuyucuları için yazdı.

Bağışıklık sistemini neden önemlidir?

Bağışıklık sistemi, bir canlıdaki hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan, patojenleri ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden, vücudu yabancı ve zararlı maddelerden koruyan sistemdir. Kısacası vücudu hastalıklara karşı koruyan bir savunma kalkanıdır da denilebilir. 

Bağışıklık sistemi sürekli çalışır ve vücudun dengesini korumakla görevlidir. Bağışıklık sisteminin çeşitli sebeplerle zayıflamasıysa beraberinde hastalığı getirir.

Bağışıklık sistemi zayıfladığında neler olur?

Bağışıklık sistemi zayıf bir vücut:

  • Daha sık hasta olur,
  • Stresli dönemlerde hasta olma ihtimali artar,
  • Enfeksiyonları daha ağır geçirir,
  • Yaraları daha geç iyileşebilir 
  • Kendini halsiz, yorgun hissedebilir.

Bu kişiler hastalandıkları zaman daha ağır semptomlarla karşılaşabilir. Bu sebeplerden dolayı bağışıklık sisteminin güçlü tutulması oldukça önemlidir ve bununsa en iyi yolu beslenmeyi düzenleyebilmek bu konuda önemli besinleri sofranıza ekleyebilmektir. 

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için mutfağınızda mutlaka sizinle paylaşacağım 3 baharat, 3 bitki çayı ve 3 besini bulundurmalısınız.

Bağışıklık sistemini güçlendiren baharatlar nelerdir?
Bağışıklık sistemini güçlendiren baharatlar nelerdir?

Baharatlar

Zencefil: Mezapotamya’da bulunan toprak levhalarda zencefilin içeceklere karıştırıldığı ve havayı temizlediği yazılıdır. Denizcilerin yazmış olduğu eserlerde ise Çinli denizcilerin denize açılırken deniz tutmasına karşı yanlarına zencefil aldıkları yazmaktadır. Zencefil hem bağışıklık güçlendirmede hem de bulantıları önlemede kullanılabilecek harika bir baharattır.  

Zerdeçal: Serbest radikaller vücutta sağlıklı hücrelere zarar verir.  Zerdeçalın etken maddesi olan kurkumin yüksek antioksidan etkisiyle bu zararlı molekülleri yok eder. Antiinflamatuar ve antioksidan özelliği ile zerdeçal bu günlerde imdadımıza yetişen bir diğer baharat.  

Karanfil: Eugonel maddesini içermektedir. Boğaz ağrılarının tedavisinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda karanfil bağışıklık sistemimizi güçlendirmektedir. İçerisinde serbest radikallerin gelişimini engelleyecek karaciğeri zararlı etkilerden koruyacak yüksek miktarda antioksidan içermektedir.

Bağışıklık sistemini güçlendiren bitki çayları nelerdir?
Bağışıklık sistemini güçlendiren bitki çayları nelerdir?

Bitki çayları

Kuşburnu çayı: Kuşburnu doğal C vitamini içeren en değerli bitki çaylarındandır. Enfeksiyonlara ve soğuk algınlığına karşı, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca, kuşburnunun böbrek üstü bezlerini de olumlu etkileri vardır. Bu sayede hormonların üretimine destek sağlamaktadır.

Ihlamur çayı: Öksürük önlenmesinde ve tedavi edilmesinde de etkili olacak maddeleri içermektedir. Bu maddelerden faydalanabilmek için dikkat edilmesi gereken noktaysa poşet olarak değil demleme usulü yapılıp içilmesidir. Yapılması gereken önce suyu kaynatmak sonrasında ıhlamur koyulan demliğe kaynamış suyu boşaltıp ağzını kapatmak olmalıdır. Bu işlem sonrasında 10 dakika demlenmelidir. 

Ekinezya çayı: Antioksidan içeriği oldukça yüksek bir çaydır. Vücutta meydana gelebilcek iltihaplanmaları azaltmada etkilidir. Bu durumsa bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesiyle bir çok hastalıktan da korunmak demektir. Soğuk algınlığının önlenmesinde ve tedavisinde de etkili olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur. 

Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler nelerdir?
Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler nelerdir?

Besinler

Yumurta: İçeriğinde ki proteini vücut neredeyse tam olarak kullanır. Bu nedenle örnek protein kaynağıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır. Aynı zamanda yumurta uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir. Sabah kahvaltısında tüketilen yumurta gün boyu bağışıklık sisteminizin güçlenmesi ile beraber iştah kontrolünüzün sağlanmasında da etkili olacaktır.

Mor lahana: Her rengin antioksidan kapasitesi farklıdır. Mor lahana rengine ait güçlü antioksidanları içerir. İçerdiği bu antioksidanlar sayesinde gelişebilecek felç riskini azaltmakta etkilidir. İçeriğindeki antosiyanin maddesi sayesinde sinir siteminde hasara uğrayan bölümlerin onarılmasında da olumlu etkileri olabilir. Kış aylarında artan üst solunum yolu hastalıklarının tedavisinde etkilidir. Balgam söktürücü olarak tüketilebilir.

Sarımsak: Sarımsağa keskin kokusunu eterli ve kükürtlü yağlardan oluşan allil sülfit maddesi vermektedir. Bu madde ile hayvanlar üzerinde deney yapılmıştır ve bu deneyde allil sülfit maddesinin kanserojen maddeleri etkisiz hale getirdiği görülmüştür. Sarımsak hem anti-viral hem de anti-bakteriyel özelliğe sahiptir.

Çocuklar ve gençler için bağışıklık güçlendirici öneriler

Çocuklar ve gençlerin baharatları, bitki çaylarını ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede etkili olan besinleri yetişkinler kadar kolaylıkla beslenmelerine eklemeleri kolay olmayabilir. Bu yaş grubundaki kişiler öncelikle ılımlı bir yaklaşım ile yeterli ve dengeli beslenmeye yönlendirilmelidir. Bununla beraber bu yaş gruplarında propolis, polen, arı sütü gibi bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede etkili bazı takviyeler kullanılabilir. 

Propolis: Arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladıkları çok güçlü antioksidan ve anti-mikrobiyal etkilere sahip doğal arı ürünüdür. Arılar propolisi, kovandaki mikropları yok etmek ve kovanın sterilizasyonu için kullanılır. Virüs ve bakterileri yok ederek vücudun hastalıklarla savaşmasına ve bağışıklık sisteminin kuvvetlendirilmesine yardım etmektedir.

Polen: Arı poleni, çiçek poleni, nektar, enzimler, bal, balmumu ve arı salgılarının bir karışımıdır. Bal arıları, bitkilerden polen toplar. Polen proteinler, karbonhidratlar, lipitler, yağ asitleri, vitaminler, mineraller, enzimler ve antioksidanları içermektedir.

Arı poleni, aralarında flavonoidler, karotenoidler, kuersetin, kaempferol ve glutatyon da bulunan çeşitli antioksidanlarla doludur. Bu nedenle bağışıklık kuvvetlendirmede çok etkilidir. 

Arı sütü: Arı sütü 5-15 günlük işçi arıların yutak üstü bezlerinden salgıladıkları jel kıvamında, akışkan, suda çözünebilir, kremsi renkte bir besindir. Arı sütünde, A, C, D ve E vitaminleri, B vitaminleri, bir çok amino asit, fosfor, selenyum, çinko, magnezyum gibi birçok mineral, çeşitli hormon ve enzimler bulunmaktadır.

Arı sütü içerdiği antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye ve vücuttaki serbest radikalleri etkisiz hale getirmeye yardımcı olabilir.

Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Önceki İçerikBotoks ile tik tedavisi nasıl yapılır?
Sonraki İçerikBebek yoğurdu nasıl yapılır?
Uzm. Diyetisyen Deniz Zünbülcan
Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan, İzmir’de doğdu. Ege üniversitesinden mezun oldu. Üniversite yıllarında İstanbul Medical Park Hastanesi, Manisa Moris Şinasi Uluslararası Çocuk Hastanesi başta olmak üzere birçok özel hastane, merkez, kurum ve devlet hastanesinde stajlarını tamamladı. Aynı zamanda doğru beslenme ve sağlıklı yaşamanın ancak bilimsel bilgilerle olabileceğine inandığı ve doğru bilgilerin ışığının herkesin yaşamına dokunarak daha kaliteli bir yaşama atılan adımlara katkıda bulunabilmek istediği için öğrencilik hayatı boyunca birçok organizasyon, kurs ve sempozyuma katıldı. Mesleğine bilimin ışığında devam etmek istediği, diyetin klasik listelerden oluşmaması gerektiğine inandığı ve tüketilen besinlerin, bitkilerin, baharatların fonksiyonel olarak kullanılmasına önem verdiği için Ege Üniversitesi Farmakognozi Anabilimdalı Fitoterapi bölümünde yüksek lisansını yaptı. Mezun olduğu yıldan itibaren çeşitli merkezlerde birçok kişinin hayatına dokunan Diyetisyen Deniz Zünbülcan, şu an danışanlarına kurucusu olduğu Diyetisyen Deniz Zünbülcan Beslenme Ve Diyet Danışmanlığında kendi geliştirdiği sistemi REBORN diyetin ayrıcalıklarıyla hizmet vermektedir. Diyetisyen Deniz Zünbülcan, TRT, TRT Haber, Kanal D, İHA, Sabah gazetesi, Milliyet Pembenar, Ege Türk Tv, Manisa Medya Tv başta olmak üzere birçok yerel-ulusal yazılı, görsel ve işitsel medyada yer alıyor. Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlarda, düzenlenen festivallerde çeşitli konularda eğitimler veriyor.

Bir Cevap Yazın