Botoks ile tik tedavisi nasıl yapılır?

0
777
Botoks ile tik tedavisi nasıl yapılır?
Botoks ile tik tedavisi nasıl yapılır?

İnsanın belirli dönemlerinde bazen stres kaynaklı bazen korku sebebiyle tikleri oluşabiliyor. Tik tedavisinde botoks uygulandığını biliyor musunuz? Botoksun yaygın olarak kullanıldığı diğer tedavi yöntemleri nelerdir? Cilt hastalıkları ve Dermatoloji Uzmanı Yardımcı Doçent Doktor Melisa Eczacıbaşı, botoks ile tik tedavisi hakkında merak edilenleri Anne Bebek Kulübü okuyucuları için yazdı.

Botoks tıpta ve estetikte  birçok alanda başarı ile uygulanıyor. Tıpta kullanım alanları ise estetikteki alanlar kadar, geniş yelpazede sayılabilir. Tik tedavisi ise bu alanlardan biri. Yüz ve boyun başta olmak üzere vücuttaki seğirmeler, atmalar ve tikler, diş sıkma ve gıcırdatmalar son yıllardaki tedavi yöntemlerden birkaç tanesidir.

Tikin nedenleri nelerdir?

Değişik ve farklı sebepleri olabilir.

Beynin arkasındaki atardamarın yüz sinirine baskı yapması yani tıptaki ismi ile hemifasiyal spazm, göz kuruluğuna bağlı sürekli göz kırpma ihtiyacı, kronik gözleri iltihabı olan ve tıpta  blefarospazm  olarak bilinen durum tiki oluşturan nedenlerden ancak birkaç tanesidir.

Seğirmeler ve tikler en çok nerelerde görülür?

El, ağız ve yüz gibi bölgelerde, mesleki sebeplerden dolayı boyun ve parmaklarda gelişen seğirmeler, zaman zaman rastlayabileceğimiz tiklerdir. bu gibi durumlarda uygun vakalarda  botoks ile çözüm bulmak mümkün.

Tedavi nasıl uygulanır?

İstem dışı hareketleri ortadan kaldırmak için düşük dozda ki botoks ilacı çok ince uçlu bir iğne ile sorunlu olan bölgeye enjekte ediliyor. Tedavinin etkisi ortalama 3 gün sonra başlıyor 3-4 aya kadar devam ediyor.Bu surenin sonunda hareketler yavaş yavaş geri dönüyor ve istenildiğinde tedavi tekrar tekrarlana biliyor.

Her çeşit hastaya uygulanabilir mi?

Tedaviden önce hastayı her yönden değerlendirmek, uygun olup olmadığını karar vermek gerekiyor. Bu konuda bilgisine güvendiğiniz uzman Doktorunuz sizi yönlendirecektir ,Tiklerin varlığı, kişilerde psikolojik huzursuzluğa neden olduğundan, başarılı uygulamalardan sonra hasta son derece memnun kalacaktır.

Tedavi hangi yaş grubunda daha uygun?

18 – 65 yaş arasındaki kişilerde Yani bu konulardan şikayetçi olan herkes bu yöntemden yararlanabilir. Son derece pratik olup, ortalama 15 dakika sürüyor ve sosyal hayatınızı hiçbir şekilde etkilemiyor.

Botoks uygulamaları
Botoks uygulamaları

Botoksun bilmediğimiz başka kullanım alanları var mı?

Bilinenin aksine Botoks bir tek yüzdeki kırışıklıklar için kullanılmaz gelin beraber hangi alanlarda kullanıldığını kısa bir bakış atalım

  1. Boyundaki kırışıklıklar

Boyundaki dairesel çizgiler ve bazı dikey kırışıklıklarda, özellikle erken dönemde çok derinleşme den, düzenli aralıklarla yapılan botoks, ileri yaşlarda bu bölgede gelişen derin çizgilerin önüne geçecektir ve şu anki boynunuza, çok daha genç ve fresh görüntü verecektir.

2. Kaşların şekillenmesi için botoks

Yerçekimi Yüzümüzdeki her ayrıntıyı etkiliyor .Kaş kenarlarımız ve göz kapağı da bu Yerçekimi nedeniyle sarkmaya başlıyor. Alın bölgesine ufak dozlar uygulamalar, hem esnemiş göz kapaklarımızı hafifçe toparlıyor hem de yüzümüze daha genç ve dinç bir görüntü veriyor.

3. Çenedeki şekil değişiklikleri ve deformasyonlar da

Yüzümüzde en çok yaşlanan bölgelerden birisi da çene, yerçekimine bağlı sarkıyor ve şekil değişikliğini uğruyor. Özellikle çene bölgesindeki portakal kabuğu görüntüsünü botoks ile azaltmak ve gidermek mümkün. 

4. Saç derisindeki rahatsız edici terleme 

Bu bölgeye yapılan çok ufak dozlarda ki botoks, terlemeyi azaltıyor ve kepeklenmenin önüne geçmiş oluyor.

Botoks ile yapılan tedaviler
Botoks ile yapılan tedaviler

5. Dudak üzerindeki ve çevresindeki kırışıklıkların azaltılması

Genetik faktör, aşırı mimik kullanımı, konuşma ve gülme gibi eylemler dudak üstü ve çevresindeki kırışıkların artmasına ve yüze daha yorgun bir ifade vermesine neden oluyor. Dudaktan çeneye uzanan ve yüze yorgun ve mutsuz bir ifade veren çizgileri de botoks ile azaltmak mümkün.

6. Koltuk altı aşırı terleme

Botoks uygulaması ile koltuk altı, el ve ayak gibi bölgelerde oluşan aşırı terlemelerden ortalama 6 -10 ay süresince kurtulmak mümkün. Özellikle koltuk altı terlemeleri, kişilerin  giysilerin  üzerinde iz bırakıyor ve onları rahatsız ediyor. El içi terlemeler ise Özellikle sosyal hayatı aktif olan ve tokalaşma mecburiyeti olan kişilerde psikolojik rahatsızlık geliştiriyor. Hem koltuk altı hem de el ayak bölgesinde ortalama yarım saat süren botoks uygulaması sayesinde bu sorunlardan kurtulmak, daha rahat bir  bir hayat sürmek mümkün 

7. Burun ucu kaldırma

En çok yer çekiminden etkilenen ve şekil değişikliğine uğrayan bölgelerden biri hiç kuşkusuz Burnumuz. burnun ucumuz bu yerçekimine karşı direnç gösteremez Diğer taraftan konuşurken da gülerken de  burnun yan tarafında tavşan çizgisi dediğimiz çizgiler oluşur bu sorunları gidermek için botoks yine iş başında.

Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın