Korona virüs salgını nedeniyle pek çok aile ihtiyacından fazla bebek babası satın alarak evinde stok yaptı. Ancak bebek mamaları uygun şartlarda saklanmadığında bebeklerde yüksek ateş, kusma ve ishal ile ortaya çıkan ciddi zehirlenmelere bile yol açabiliyor. Peki bebek mamaları hangi koşullarda saklanmalı ve ne kadar sürede tüketilmeli? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdurrahman Yıldırım, bebek mamalarının nasıl saklanması gerektiğini yazdı…
Bebek mamaları nasıl saklanmalı?
İlk 6 ay sadece anne sütünün verilmesi, daha sonra 2 yaşına kadar yeterli ve uygun tamamlayıcı besinlerle birlikte anne sütüne devam edilmesi bebeklerimiz için en uygun beslenme yöntemidir. Bebekleriniz için en doğru ve sağlıklı beslenme planının hazırlanması konusunda her anne büyük çaba harcar. Unutulmamalıdır ki; hazırladığınız yemeklerin sağlıklı koşullarda saklanması da çok önemlidir.
Peki hangi besini nasıl saklamalıyız?
Devam sütleri nasıl saklanır?
Devam sütleri sıvı ya da toz halindedir. Ambalajı açılmadığı müddetçe son tüketim tarihine kadar tazeliğini korur. Ambalajı açtıktan sonra yazılı koşullara uymak gerekir. Etiketinde kuru ve serin bir yerde muhafaza edilmedir yazan devam sütleri paketleri açılmadığı sürece buzdolabı gerektirmeyen serin bir yerde saklanmalıdır. Toz mamalar paketler açıldıktan sonra da buzdolabında saklanmamalıdır. Sıvı devam sütleri ise kapağı açıldıktan sonra buzdolabında muhafaza edilmelidir. Devam sütleri dondurulduğunda hazır mamanın içeriğinde herhangi bir değişmeye neden olmuyor ancak uzmanlar olarak, çözdürüldüğünde mamanın hazırlandığı su veya sütten ayrışması nedeniyle dondurulmasını önermiyoruz.
Bebeğim için hazırladığım yemekleri nasıl saklamalıyım?
Bakteriler, oda sıcaklığında çoğalmaya müsait olduğundan bebeğiniz için hazırladığınız yemekleri buzdolabında cam bir saklama kabında saklamalısınız. Saklama süresi 2 günü geçmemelidir.
Hazırladığınız sebze-meyve püresi veya çorba, et vb gibi yemekleri daha uzun süre muhafaza etmek istiyorsanız derin dondurucu kullanabilirsiniz. Belirli parçalara ayırıp derin dondurucuya atmanız hem yemeğin daha uzun süre dayanmasını hem de yediği kadarını çözdürerek yemeğin ziyan olmamasını sağlarsınız. Buzdolabında saklamak için önerdiğim cam saklama kabını soğuktan patlama tehlikesine karşı derin dondurucuda kullanmayın. Derin dondurucuda dondurduğunuz yemeklerin tüketim süresi de 3 aydır. Bu süreden fazla buzlukta yemek muhafaza etmeyin.
Yemekleri saklama kabına alırken mutlaka soğumasını bekleyin. Bakteri oluşumuna neden olmamak için bu süreyi uzun tutmayın. Yemeğiniz soğur soğumaz saklama kabına yerleştirip buzluğa ya da derin dondurucuya kaldırabilirsiniz.
Dondurulan mamaları nasıl çözeceğim?
Bebek yemeklerini ısıtmak, en az onu muhafaza etmek kadar önemli. Dondurulmuş bebek yemekleri oda sıcaklığında çözülmemeli. Onları küçük bir tencerede ısıtarak çözülmesini sağlayabilirsiniz. Eğer sakladığınız besin kavanozdaysa, bir kabın içine sıcak su doldurun ve kavanozu kaba koyun. Tamamen çözünmüş görünen bir besinin her tarafı eşit ısıda olmayabilir. Bebeğinize vermeden önce ısıyı mutlaka kontrol edin. Dondurulup çözdürülmüş bir besini tekrar ısıtmak bakteri üremesine neden olabilir. Bu yüzden dondurduğunuz ve ısıttığınız yemeği tekrar ısıtamayacağınız için küçük küçük porsiyonlar şeklinde yemeklerini saklayın.
Mamayı çözme işlemi, dondurma işleminden çok daha önemli! Çünkü yanlış yöntemler uygulandığında mamanın bozulma ihtimali söz konusu. Bebeğinin sağlığını korumak için çözerken aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsin:
- Dondurulmuş bebek mamasını kesinlikle oda sıcaklığında ve üzeri açık şekilde çözmeye çalışmayın. Bu şartlar altında mama üzerinde hemen bakteri oluşmaya başlar.
- Derin dondurucuda bekletilmiş yemekleri oda sıcaklığına çıkarmadan ve bebeğinizin yemek saatinden yaklaşık 12 saat önce buzdolabı raf bölümüne alın.
- Mamayı bir tavada, kısık ateş altında, yavaş yavaş çözebilirsiniz.
- Çözülen mamayı buzdolabında maksimum 2 gün daha saklayabilirsiniz.
- Çözdüğünüz mamayı tekrar dondurmamalısınız.
- Dondurma ve çözdürmede ısı ne kadar önemliyse, pişirmede de o kadar önemli! Özellikle etli besinleri doğru ısıda pişirmen, yemeği bakterilerden uzak tutman için gerekli! Kıyma, sığır ve kuzu eti 75°C,Beyaz et 71°C, Kuzu pirzola gibi parça etler 75°C’de tam manasıyla pişer. Bu ısıyı anlayabilmek için bir et termometresi kullanabilirsiniz.