Yenidoğan bebeklerde cilt kuruluğu

0
1886

Bebeklerde cilt kuruluğu neden olur, cilt kuruluğuna ne iyi gelir? Yenidoğan bebeklerde görülen cilt hastalıkları nelerdir? Yenidoğan bebeklerin cilt bakımı nasıl yapılır? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Başak Namdar Çelikkan, yenidoğan bebeklerde görülebilecek cilt problemleri hakkında bilgi verdi…

Yenidoğan bebeklerde cilt bakımı nasıl olmalı? 

Bebeğiniz artık evde ve günlük rutin oluşturacaksınız. Bebeğinizin beslenmesi ve sıcak tutulması listenizin en başında olmalı ve bir o kadar da önemli olan diğer bir unsur ise bebeğinizin cildidir. Bebeğinizin cildi çok özeldir ve özel bir bakım ister.
Yenidoğan cildi hassastır tıpkı bağışıklık sistemi gibi… Bebeğinize bu dönemde kullandığınız her şey önemlidir ve dikkat edilmelidir. Kimyasallar, kokular, kıyafetindeki boyar maddeler, deterjanlar ve diğer bebek ürünleri yenidoğan bebeğin cildinde iritasyon, hassasiyet, kuruluk ve isilik benzeri cilt problemlerine yol açabilir. Kolayca alabileceğiniz önlemler ve yapabileceğiniz bakımlar ile bebeğinizi bu cilt sorunlarından koruyabilirsiniz.

Bebeğiniz buruşuk bir cilt ve verniks kazeosa adı verilen koruyucu bir tabaka ile doğar. Nedir bu verniks kazeosa tabakası?

-Bebeğin anne karnı ve dış ortam arasındaki ısı farkına uyumunu kolaylaştırır.
-İçinde 40-50 değişik protein yapısında madde saptanmıştır. Bunların direkt mikrop öldürücü etkisi ve önemli bir bariyer görevi bulunmaktadır.
-Yeni deri oluşumunu kolaylaştırır.
-Cildin kurumasını önler.

Bu dönemde bebek yıkanmamalı, herhangi bir losyon ve krem ihtiyacı yoktur. Verniks kazeosa döneminden sonra bebeğimizin cildini nasıl korumalıyız? Nasıl nemli, kuruluktan ve alerjiden uzak tutabiliriz?
banyo yapmis sevimli bebek

1. Sık banyodan uzak durmalıyız.

Yaşamın ilk 1 yılında haftada 3 den fazla banyo yaptırmayınız. Sık banyo bebeğinizin cildini koruyan doğal yağları da uzaklaştırır. Bu da bebeğinizin cildini korumasız bırakır ve kuruluğa sebep olur. Böylece egzama oluşumunu kolaylaştırabilir. Bu dönemde bebeğinizin alt temizliği de çok önemlidir. Mümkün olduğunca sık değiştirilmeli, temizleme için ılık su kullanılmalıdır.

2. Parfümlü ve kokulu ürünler yerine doğal, allerjik olmayan ürünler tercih edilmelidir.

Bu tür parfümlü ve katkı maddeli ürünler bebeğinizin hassas ve savunmasız cildine zarar verebilir. Allerji yapmayan, doğal ve hipoallerjik denilen alerjiden uzaklaştırılmış ürünler tercih edilmelidir.

3. Bebeğinizin kıyafetlerini, yatak örtüsü, çarşaf benzeri ürünlerini kullanmadan önce mutlaka yıkayınız.

Kullanılan deterjanın mutlaka bebeklere özel olmalıdır. Parfüm, herhangi bir boyar ve katkı maddesi içermeyen ürünler tercih edilmelidir. Sıvı olması, alerjiden uzaklaştırılmış olması gerekmektedir. Evdeki diğer bireylerin çamaşırlarından ayrı yıkanmalıdır.

Çoğu cilt sorunları egzema , pişik gibi yaşamın ilk 1-2 ayında genelde gelişmez. Egzema kırmızı, kaşıntılı ve kuru lezyonlar gibi görülüp yüzde, saçlı deride, dirsek ve diz arkasında görülmektedir. Bu tür lezyonları önlemek için:

– Haftada 1-2 kez banyo yapmak
– Kokulu ve parfümlü bebek ürünlerini kullanımını sınırlamak.
– Bebeğinizin cildinin kuru olduğu bölgeleri merhem ve losyon gibi alerjiden uzak ürünlerle bol bol nemlendirmek. Vücut yağlarını kuru cilde sürmek yerine banyodan çıkmadan sürüp sudan geçirmek en doğrusudur.
– Bebeğinizin giydiği kıyafetlerin yumuşak, pamuklu olmasına özen göstermek.
– Bu önlemlere rağmen kuruluk devam ediyor ise doktorunuza başvurmalı ve onun önereceği ürünler kullanılmalıdır.

Bebeklerimiz önemli, cilt bakımını ihmal etmeyelim

Cilt kuruluğu zamanla hassasiyete ve huzursuzluğa sebep olabilir. Bol nemlendirme ve masaj bu dönemde bebeğimizi rahatlatır. Masaj ile temas sağlanmakta ve bu da hormonları tetiklemeye, bağışıklığı desteklemeye ve hastalıklarla savaşmaya yardımcı olmaktadır. Burada masaj için kullandığınız ürünlere de çok dikkat edilmelidir, bazen ciddi alerjiye sebep olabilir. Ayrıca masaj bebeğinizi sıcak tutar ve daha fazla uyku ve daha az ağlamadır. Ve tabii ki daha mutlu ve huzurlu bebekler ve aileler…

Önceki İçerikKoronavirüs hayatımızı nasıl etkiliyor?
Sonraki İçerikAnneler dikkat: Bebek mamaları nasıl saklanmalı?
Uzm. Dr. Başak Namdar Çelikhan
İstanbul doğumluyum. Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesinde okudum. Marmara Üniversitesi ingilizce tıp mezunuyum. Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesinde çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlık eğitimi aldım. Asistanlığım boyunca Cerrahpaşa tıp fakültesi’ nde çocuk nöroloji ve çocuk hematoloji, Şişli Etfal Hastanesi süt çocuğu, Süleymaniye Semiha Şakir Doğumevi’ nde yenidoğan yoğun bakım ünitesi, Yenimahalle kadın ve çocuk Hastanesi’ nde çocuk enfeksiyon ve çocuk allerji , Bedii Gorbon Çocuk hematolojı ve onkolojı hastanesinde çocuk onkoloji rotasyonları yaptım. İstanbul’ un çeşitli hastanelerinde birçok yandal alanında staj yapmak bana mesleki anlamda çok şey kattı. Mecburi hizmet görevimi Trabzon Araklı Bayram Halil Devlet Hastanesi nde 1.5 yıl yaptım. Bu süre zarfında 30 yataklı çocuk çocuk servisi kurdum, hemşire eğitimlerini yaptım. Mecburi hizmet bitiminde İstanbul’ a geri döndüm. Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi’ nde öğretim görevlisi olarak işe başladım. Bir süre sonra mesleki hayatıma özel hastanede devam etme kararı alarak, İstanbul Florence Nightingale Hastanesinde çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı olarak çalışmaya başladım. 8 yıl Florence Nightingale Hastanesi’ nde çalıştıktan sonra eylül 2019 tarihinde istifa ederek kendi muayenehanemi açtım. Ve ayrıca Acıbadem grupta da yarı zamanlı çalışmaktayım.

Bir Cevap Yazın