Bebek yatağı seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

0
1447

Yenidoğan bebek yatağı nasıl olmalı? Bebek yatağı seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Bebek yatağı seçerken dikkat edilecek hususlar nelerdir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Melis Bayram Şirinoğlu, bebek yatağı satın alırken dikkat edilmesi gerekenleri yazdı… 

Bebek yatağı nasıl olmalı konusu birçok anne babanın üzerinde düşündüğü önemli bir konudur. Bebek doğmadan yapılan hazırlıkların, alışverişlerin vazgeçilmez bir öğesidir. Peki bebek yatağı alırken anne babalar nelere dikkat etmeliler?

Bebek yatağında bulunması gereken temel özellikler; yatağın doğru ölçüde, doğru malzemede, doğru sertlikte ve sağlam, güvenilir yapıda olmasıdır.

 

bebek yatagi nasil olmali bebek yatagi satin alirken dikkat edilmesi gerekenler
Bebek yatağı nasıl olmalı?

Özellikle yaşamın ilk zamanlarında bebek yatağı yumuşak seçilmemelidir. Yumuşak yatakların kullanımında boğulmalara bağlı ani bebek ölümü sendromu riski artmaktadır. Bunun yanı sıra omurganın desteklenmesi açısından yatağın yumuşak olması önerilmez. Bebek düz ve uygun sertlikteki bir zeminde sırt üstü uyutulmalıdır. Kullanılan malzemelerin sentetik olmayan, hava alan ve bebeği terletmeyen malzemeler olması önem taşır. Çarşafın yatağı güzel ve sıkıca kaplaması herhangi bir potluk ya da katlanma olmaması önemlidir. Yatakta yastık ve yorgan kullanımı yine boğulmalara neden olduğu için önerilmez. Bebek tulumu daha güvenli bulunmuştur.

Bebeklerin güvenliği için dikkat etmeniz gerekenler

Bunların yanı sıra bebek yatağı olarak kullanılacak beşik ya da karyolada keskin ya da sivri köşeler, bebeğe zarar verebilecek çıkıntılar olmaması gerekmektedir. Ayrıca yatağın yapımında kullanılan boya malzemeleri de sağlıklı ve doğal olmalıdır.

Bebekler zamanla hareketlenecekleri için, bebek yatağının mutlaka sağlam ve dayanıklı olması, hareketlerle kolay devrilemeyecek ağırlıkta olması güvenlik açısından çok önemlidir.

Parmaklıklı bebek karyolaları tercih edilecekse; el, kol bacak sıkışmalarının önlenebilmesi için parmaklık aralıklarının ölçüleri de önem taşımaktadır. Bu ölçülerin en çok 6 cm olması önerilmektedir. Yine parmaklıklı modellerde, parmaklıklarında indirme mekanizması var ise bu mekanizma iki taraftan müdahale ile çalışmalı, bebeğin parmaklığı indirmesi mümkün olmamalıdır.

Evet gördüğümüz gibi bebeklerin her şeyi hassas ve özel. Bebeklerimize sağlık ve yataklarında güvenli, mutlu, rahat ve huzurlu uykular dilerim…

Önceki İçerikAnneler dikkat: Bebek mamaları nasıl saklanmalı?
Sonraki İçerikEk gıdaya geçiş rehberi: Bebeklerde ek gıdaya geçiş ne zaman olmalı?
Uzm. Dr Melis Bayram Şirinoğlu
1985 yılında Gaziantep’te doğdum. İlkokul ve ortaokulu Gaziantep Kolej Vakfı Özel Okulları, lise eğitimimi Gaziantep Vehbi Dinçerler Fen Lisesi’nde tamamladım. 2010 yılında İngilizce eğitim almış olduğum Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olarak Tıp Doktoru ünvanını aldım. Tıp Fakültesi öğrenciliğim süresince Brezilya ve Tayvan’da Pediatri stajlarına katıldım. 2011 yılı Nisan ayında mezun olmuş olduğum Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bu kez Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Asistanı olarak başladım ve 2015 yılı Nisan ayında Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlığımı aldım. Sonrasında içerisinde mecburi hizmetimin de bulunduğu 3 sene İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim Araştırma Hastanesi Pediatri Kliniği’nde görev aldım. 2018 yılında görevimden ayrıldım. Sonrasında İstanbul’da iki farklı özel hastanede çalıştım. Uluslararası ve ulusal hakemli dergilerde 6 adet bilimsel makalem bulunmaktadır. Şu an İstanbul, Kadıköy, Bağdat Caddesi’nde kendi muayenehanemde görev yapmaktayım. Evliyim ve 4 yaşında bir çocuğum var. Anneliğin ve beraberinde getirdiği tecrübelerin çocuk doktorluğum üzerinde çok önemli ve pozitif bir katkısı olduğuna inanıyorum. Tüm çocuklarımıza aileleriyle birlikte sağlıklı, mutlu ve uzun bir hayat dilerim.

Bir Cevap Yazın