Koronavirüs hastaları karantinadayken nasıl beslenmeli?

0
1360
Koronavirüs beslenme önerileri
Koronavirüs beslenme önerileri

Koronavirüs hastaları karantinadayken nasıl beslenmeli, hangi yiyecekleri tüketmeliler? Koronavirüs tedavisinde beslenme nasıl olmalı? Diyetisyen Betül Ova, Covid-19 hastaları için beslenme önerilerini yazdı!..

Koronavirüs beslenme rehberi 

Antioksidan ve antienflamatuar özellikleri olan Omega-3 yağ asitleri, A vitamini, C vitamini, E vitamini, selenyum, çinko, bakır, polifenoller gibi fitokimyasallar ve sebzelerdeki karotenoidler  oksidatif strese karşı koruyucu görev görürler. Meyve, sebze, baklagiller ve tam tahıllarda bulunan diyet lifi bağırsak mikrobiyatası ile ilişkili olarak yine sağlık üzerine korucuyucu etkilidir.

Yeterli enerji ve kaliteli protein alımına dikkat edin 

Besinlerden günlük alınması gereken enerji; sebzeler, tam tahıllar, proteinler, süt ürünleri, meyveler gibi tüm besin grupları tüketilerek karşılanmalıdır.

Antikorların vücudu savunabilmeleri için her gün yeterli ve kaliteli proteine ihtiyaç vardır. Bu yüzden her sabah yumurta/peynir, öğünlerden  birinde yeterli miktarda et, tavuk, balık, köfte, hindi, kurubaklagil ile protein alınmalı.

Evde dayanıklı taze meyve ve sebze bulundurun 

Antioksidan vitaminler, mineral, posa içerikleriyle bağışıklık sistemi için önemli olan meyve ve sebzelerden faydalanın. Sonbahar ve kış meyve sebzeleri dayanıklı, hemen bozulmayan yiyeceklerdir. Her zaman taze, çeşitli meyve ve sebze bulundurun. Raf ömürlerini uzatmak için buzdolabında saklayın. 

Kurubaklagil tüketin 

Bitkisel protein ve lif kaynağı olan kurubaklagiller oldukça dayanıklı ve tüm evlerde bulunan besin grubudur.  Kırmızı ve yeşil mercimek, fasulye, nohut, mercimek, maş fasulyesi gibi besinleri her gün çorbalarda, yemeklerde, salatalarda kullanabilirsiniz.

Balık tüketmeyi ihmal etmeyin 

Haftada 2 defa önerilen balık tüketimi için karantinada taze balık bulunmazsa donmuş veya konserve ton balığı kullanabilirsiniz. Balık kaliteli protein ve düşük yağ içeriğinin yanında omega 3’ten zengin beslenme için önemlidir.

Su tüketimini arttırın 

Yetişkin bir birey günde en az 2,5 litre su tüketmeli. Kafeinli içecekler vücuttan su atımını hızlandıracağından özellikle çay, kahve gibi kafein kaynaklarını sınırlandırın. Kusma ve ishal durumları olursa sıvı alımını arttırın.

Atıştırmalık olarak yağlı tohum tüketin 

Bağışıklığı güçlü tutmak için çinko, selenyum ve E vitamini içeriği yüksek olan badem, fındık, ceviz gibi yağlı tohumları tüketin. Özellikle şekerli veya tuz içeriği yüksek hazır gıdaları tüketmek yerine ara öğünlerde yağlı tohum ve kuru meyve tüketin.

C vitamini alımını arttırın 

C vitamini antioksidan etkisiyle oksidatif strese karşı koruyucu ve bağışıklığı destekleyicidir. Limon, portakal, mandalina, kivi, yeşil biber, maydanoz, roka, brokoli gibi C vitamini içeriği yüksek besinleri vitamin kaybı yaşanmaması için tercihen çiğ olarak soyduktan veya yıkadıktan sonra bekletmeden tüketin.

Probiyotik takviyesi yapın

Güçlü bir bağışıklık için sağlıklı bir bağırsak florası, sağlıklı bağırsak florası için de probiyotik ve lifli beslenme gerekir. Her gün yoğurt veya probiyotikli yoğurt, kefir gibi fermente yiyecekleri tüketin. Aynı zamanda takviye olarak probiyotik kullanmak da faydalı olacaktır.

Sarımsak tüketin

Antiviral ve antibakteriyel etkisi olan sarımsağı taze ve ezilmiş olarak salatalarınıza, yoğurtlarınıza, yemeklerinize ekleyin.

Bulantı, kusma veya solunum zorluğu varsa küçük ve sık öğünler yapın

Bulantı, kusma durumu varsa az az ve sık sık midenizi rahatsız etmeyen yiyecekleri tüketin.

Aşırı öksürükten dolayı katı gıdaları tüketmekte zorluk yaşanıyorsa besinleri yumuşak kıvamlı veya içecek halinde tüketebilirsiniz.

Önceki İçerikKoronavirüsten korunmak için beslenme önerileri
Sonraki İçerikİyi anne olmak ve süper anne sendromu
Diyetisyen Betül Ova
Bursa doğumluyum. Marmara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun olarak Diyetisyen ünvanını aldım. Marmara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Yakacık Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde Özel Maltepe Bölge Hastanesi’nde stajyer Diyetisyen olarak görevlerde bulundum. Lisans bitirme tezimi sporcu beslenmesi üzerine yaptım. Ocak 2018-Ekim 2020 tarihleri arasında Sofra Yemek ve Üretim Hizmetleri A.Ş. şirketi bünyesinde Medicana Hastanesi projesinde bulunarak yatan hastaların diyetlerine uygun menü planlamalarını yaptım, bölgedeki birçok projeye sağlıklı beslenme eğitimleri ile ilgili destekte bulundum. Şu an Prof. Dr. Sedat Demir Kliniği’nde danışan kabul etmekteyim. Burada bir iç hastalıkları uzmanı, bir psikolog ve bir diyetisyen olarak ekip halinde çalışmaktayız. Danışanlarıma sağlıklı beslenmeyi veya hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisini yaşamlarına adapte edebilecekleri şekilde; kişinin yaşam tarzını göz önünde bulundurarak, danışan ile beraber karar vererek uyguluyorum.

Bir Cevap Yazın