İyi anne olmak ve süper anne sendromu

0
2379
İyi anne olmak, süper anne sendromu
İyi anne olmak, süper anne sendromu

Yeni annelerin en önemli telaşı “iyi bir anne olmak” Her anne çocuğu için en iyisini yapmak ve ona iyi bir gelecek sunmak istiyor. Peki iyi bir anne nasıl olmalı? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Onur Mert Çelik yeni anneler için yazdı!..

İyi bir anne olmak… 

İyi anne olmak? Herkes iyi bir anne olabilir mi? Yoksa her anne aslında iyi bir anne midir? Kime göre ve neye göre iyi? Buna kimsenin verebileceği kesin bir yanıt yoktur.

Genelde anneler çocuğunun çok iyi bir hayat yaşamasını, çok başarılı olmasını, çok mutlu olmasını ve bütün bunlar olurken yeteneklerini dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için kullanmasını isterler. Çok eski zamanlardan beri annelik rolü toplumsal roller içerisinde en kıymetlisidir. Öyle ki antik yunanda tanrı ve tanrıçaların bile bir annesi vardı. Başka kültürlerde ve dinlerde de anne hep özel yerlerde konumlandırılır. Böyle bir bilinçaltı ile anneler ve anne adayları hep en iyisi olma çabası içerisine giriyorlar.

Okumalısınız: İyi çocuk yetiştirmenin tek kuralı mutlu anne olmaktır!

Yoksa toplumu memnun etmeye çalışan bir anne misiniz? 

Çocuğumuz için en iyi anne olmaya çalışırken, toplumu memnun etmeye çalışan bir anne modelini değil, çocuğumuza iyi gelen bir modeli benimsemeliyiz. Ebeveynlik uzmanları; uyku, yemek yeme, bağlanma, disiplin gibi çocuk yetiştiriciliğinin bu yönlerine odaklanır. Ancak bunların yanında çocuğumuzla bir yetişkin gibi konuşma, güven duygusu, yardımlaşma duygusu, bağımsızlık, nezaket, kendi ayakları üzerinde durma, başkalarının haklarına saygı duyma gibi değerleri öğretmek çok önemlidir. Bu davranışlarda çocuğumuza rol model olmalı, sevgi ile nitelikli geçirilen zamanlarda bu değerleri ona öğretmeliyiz.

Okumalısınız: 30’undan sonra anne olmak isteyenler dikkat!

Süper anne sendromuna dikkat! 

Ne yazık ki, günümüzde iyi anne olmak isterken, çocukla geçireceğimiz nitelikli zamanlar yeterli olacakken, daha çok otuz yaş üstü annelerde görülen süper anne sendromuna rastlamaktayız. Süper anne sendromu olarak adlandırılsa da aslında zorlanmış anne sendromudur. Hem başarılı bir iş kadını, hem de harika bir anne ve eş olma çabası içerisinde her şeye yetişmeye çalışırken bir kaosun içine düşüyor. Bunun sonucunda, kendinde olduğu kadar çocuğunda da psikolojik sorunlar yaratıyor. Günümüzde her zaman bir sebebe bağlayamadığımız rahatsızlıkların (baş ağrıları, kronik yorgunluk, kas-eklem ağrıları, dikkat eksikliği gibi) temelinde belki de bu psikoloji var.

Okumalısınız: Çok çocuklu anne olmak

Mükemmel anne olmaya çalışmayın

Stresli bir anne çocuğuyla huzurlu vakit geçiremez. Mükemmel anne olmak isterken kendinizi farklı kaygıların içine sürüklerseniz başarılı olamazsınız. Her kadın zaten iyi bir anne olabilir. İyi anne modeli; çocuğunuza ayırdığınız nitelikli zamanlar, sevgi ile çözümlediğiniz anlardan fazlası değil. 

Koparılması mümkün olmayan tek bağ, anne ile evlat arasındaki bağdır. Çocuğunuz sizden mükemmel anne olmanızı istemiyor, aranızdaki bağı birbirinize hatırlatmanızı bekliyor. Geride bırakacağınız tek şey güzel anılarınız olacak. 

 

Önceki İçerikKoronavirüs hastaları karantinadayken nasıl beslenmeli?
Sonraki İçerikKoronavirüs hastası yeni anneler nasıl beslenmeli?
Uzm. Dr. Onur Mert Çelik
8 Nisan 1989'da Mersin'de doğdu. İlk ve orta öğretimini Mersin'de tamamladı. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi'nden 2012 yılında mezun oldu. Pratisyen hekim olarak Niğde Çiftlik İlçe Hastanesi'nde 8 ay görev yaptıktan sonra Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ihtisasına başladı. 2018 yılında Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ihtisasını tamamladıktan sonra Muş Devlet Hastanesi'nde 1,5 yıl kadar Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı olarak görev yaptı. Ağustos 2020 itibariyle Elazığ Özel Doğu Anadolu Hastanesi'nde çalışmaya başladı. Halen bu hastanede görevini sürdürmektedir. Evli ve bir çocuk babasıdır.

Bir Cevap Yazın