Koronavirüs hastası yeni anneler nasıl beslenmeli?

0
1717
Koronavirüs anne sütüne geçer m?
Koronavirüs anne sütüne geçer m?

Koronavirüs hastası yeni anneler nasıl beslenmeli? Koronavirüs anne sütünden geçer mi? Yeni koronavirüs (SARS-CoV-2) olan anneler bebeklerini emzirirken nelere dikkat etmeli? Diyetisyen Betül Ova, koronavirüs günlerinde yeni annelere özel beslenme tavsiyelerini yazdı!..

Koronavirüs anneden bebeğe bulaşır mı?

Kendimizi ve başkalarını yeni koronavirüs (SARS-CoV-2) ’den korumak için uğraşıyoruz. Fiziksel mesafe ve temizlik de dahil olmak üzere tüm yönergeleri takip etsek de bu süre zarfında virüse yakalanmış yeni annelerin emzirmesi acaba sorun oluşturuyor mu?

COVID-19 artışı ebeveynler için özellikle korkutucu bir zamandır. Belki de en korkutucu yanı, hastalığın bebekler ve çocuklar üzerindeki tam etkisinin bilinmemesidir.

Araştırmacılar, COVID-19’un doğumdan önce anneden bebeğe bulaşmasına neden olan koronavirüsün nadir olduğunu söylüyorlar. SARS-CoV-2 ile temas eden anneler, uygun hijyen uygulamalarına uyulduğu sürece virüsü çocuklarına nadiren bebek hala anne karnındayken plasentanın üzerinden ve doğumdan sonra yüz yüze temastan sonra bulaştırırlar.

Bebekler ayrıca yetişkinlerden daha yüksek lenfosit sayılarına ve bağışıklık hücrelerinde ve yanıtlarında birçok temel farklılığa sahip olduğu için bağışıklık tepkisi, daha büyük çocuklara veya yetişkinlere göre daha ‘koruyucu’ olabilir. 

Yeni koronavirüs (SARS-CoV-2) anne sütüne geçer mi?

Araştırmalar sınırlı olsa da, bilim adamları daha anne sütünde SARS-Cov-2’ye rastlanmadığını belirttiler. Çin’de vaka incelemesinde koronavirüs enfeksiyonlu doğum yapan annelerin sağlıklı bebekleri vardı ve anne sütünde virüse rastlanmamıştı. Anneler aynı zamanda yeni doğan bebekleriyle cilt temasından kaçınmış ve iyileşene kadar kendilerini izole etmişlerdir.

Anneler mevcut tavsiyelere uyduğu sürece emzirme şu anda kontrendike değildir. Ancak daha fazla tıbbi çalışmaya ihtiyaç vardır. Şu anda Dünya Sağlık Örgütü COVID-19 şüphesi olan veya doğrulanan annelerin emzirmeye başlaması veya devam etmesi için teşvik edilmesini önerir. Bebeğinizi emzirmek isteyip istemediğinizden emin değilseniz doktorunuza danışabilirsiniz.

Enfekte bir anne yeni doğanı emzirmemeyi seçerse, uygun el hijyeni sağlandıktan sonra anne sütü sağabilir ve sağılmış anne sütü, diğer enfekte olmayan bakıcılar tarafından bebeğe verilebilir. Anne pompalamayı seçerse biberonların anne sütü alınmadan önce sterilize edilmesi gerekir. Göğüs pompası kullanılmadan önce eller yıkanarak memenin uygun şekilde yıkanması gerekir. Göğüsle temas eden tüm pompa parçaları kullanımdan sonra yıkanmalıdır. Ek olarak annelere emzirmenin faydalarının olası bulaşma risklerinden önemli ölçüde daha ağır bastığı konusunda bilgilendirilmelidir.

Emzirmenin kuralları nelerdir?

Bebeğinizi emzirebiliyorsanız, emzirmeyi devam ettirmek önemlidir. Anne sütü bebeğinizin sadece aç karnını doldurmakla kalmaz, aynı zamanda onlara bazı bakteri ve virüslere karşı otomatik – ama geçici – bağışıklık sağlar. Ve bebeğiniz büyüdüğünde, anne sütü sayesinde çoğu bulaşıcı hastalığa karşı kendi korumalarını sağlayan aşılar olmuş olacak.

Ancak bu pandemi sırasında bebeğinizi korumak için özel kurallar vardır. Yeni koronavirüsün anne sütünüzden nadiren geçebileceğini konuşmuş olsak da, yine de ağzınızdan ve burnunuzdan damlacıklar yoluyla veya yüzünüzle veya bu damlacıklarla temas ettikten sonra küçük çocuğunuza dokunarak geçebilirsiniz.

Bu nedenle, COVID-19 semptomlarınız varsa veya virüse maruz kalmış olabileceğinizi düşünüyorsanız, bu yönergeleri takip etmeniz özellikle önemlidir:

Ellerinizi yıkayın

Bebeğinize dokunmadan önce her durumda ellerinizi dikkatlice yıkamalısınız. Özellikle bebeğinizi elinize almadan veya biberonları ve diğer bebek eşyalarını tutmadan önce ve sonra ellerinizi sık sık yıkamak çok önemlidir.

Maske takın

Belki de dışarı çıktığınızda maske takmaya zaten alışmışsınızdır ama kendi evinizde? Herhangi bir COVID-19 semptomunuz varsa veya buna sahip olabileceğinize dair bir fikriniz varsa hatta semptomlarınız olmasa bile bebeğinizi emzirirken bir maske takın.

Ayrıca bebeğinizi tutarken, değiştirirken veya konuşurken bir maske takın. Bu muhtemelen sizin için rahatsız edici olacaktır – ve ilk başta bebeğinizi ürkütecek veya dikkatini dağıtacaktır – ancak koronavirüs enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olabilir.

Yüzeyleri dezenfekte edin

Dokunduğunuz her şeyi alkol bazlı bir temizleyici ile temizleyin ve dezenfekte edin . Buna tezgahlar, alt değiştirme masaları, şişeler ve giysiler dahildir. Ayrıca, üzerinde hava damlacıkları olabilecek dokunmadığınız yüzeyleri temizleyin. Bebeğinize dokunabilecek her şeyi dikkatlice temizleyin ve dezenfekte edin. Çünkü bu virüs 48 ila 72 saate kadar hayatta kalabilir.

Anne sütünü sağın ve saklayın

Ayrıca anne sütünüzü sağabilir ve geçici bir süre için eşinizin veya bir aile üyenizin bebeğinizi beslemesini sağlayabilirsiniz. Ellerinizi yıkayın ve göğüs pompasının temas edeceği herhangi bir cilt bölgesini temizleyin.

Bebeğinizi her beslemeden sonra kaynamış suya yerleştirerek şişenin tamamen steril olmasını sağlayın. Anne sütü parçalarını kaynamış su veya sabun ve suyla dikkatlice dezenfekte edin.

Bebek mamasını elinizin altında tutun

Tabi ki anne sütü en sağlıklı ve güvenilir besleyici kaynaktır fakat kendinizi hasta hissediyorsanız veya COVID-19 semptomlarınız varsa emzirmek zorunda değilsiniz. Bebek formülü ve steril bebek şişelerini her ihtimale karşı yanınızda bulundurabilirsiniz.

Şu anda emzirmenin riskleri nelerdir?

Yeni koronavirüs (SARS-CoV-2 ))enfeksiyonu veya başka bir viral enfeksiyon için belirli ilaçlar alıyorsanız, bebeğinizi emzirmemenizi veya bebeğinize anne sütü vermemenizi doktorunuz önerebilir. 

Dolayısıyla şu anda COVID-19 için kesin bir tedavi bulunmamakla birlikte, bu değişebilen bir durumdur. Potansiyel tedavi olarak kabul edilen tüm ilaçların laktasyon için verileri yoktur. Çünkü henüz antiviral ilaçların anneden bebeğe anne sütü yoluyla geçip geçmeyeceği bilinmemektedir.

Ayrıca bazı ilaçlar süt üretimini yavaşlatabileceği için emzirmenizi zorlaştırabilir. Kesinlikle doktorunuza danışın.

Şiddetli COVID-19 semptomlarınız varsa emzirmeyi denemeyin. Çünkü aynı zamanda enfeksiyondan kurtulmanız için enerjiye ihtiyacınız var.

COVID-19’unuz varsa, COVID-19’lu birine maruz kaldıysanız veya semptomlarınız varsa doktorunuzla konuşun. Güvenli olduğunu hissedene kadar emzirmemeyi veya anne sütünü pompalamamayı seçebilirsiniz.

Bununla birlikte, doktorunuza güncel önerileri sormanız önemlidir çünkü sayılar arttıkça farklı eğilimler ortaya çıkar.

Bilim insanlarının hala bu yeni virüsü öğrenmekte olduğunu ve tıbbi araştırmaların devam ettiğini unutmayın. Ancak uzmanların şu ana kadar bildiği kadarıyla bebeğinizi emzirmek güvenlidir. Bununla birlikte, bu durum, özellikle yeni koronavirüs hastalığı COVID-19’un herhangi bir semptomuna sahipseniz gereken önlemlere dikkat edilmelidir.

Peki, koronavirüs hastası yeni anneler nasıl beslenmeli?

Öncelikle koronavirüs hastalarının beslenme şekliyle aynı olup yeni anneler normal ihtiyaçlarının dışında fazladan 300-400 kalori almalıdır. 

  • Bol su ve sıvı tüketin.
  • Yeterli enerjiyi kompleks karbonhidrat dediğimiz tam buğday, çavdar, tam tahıl ürünlerinden, meyve ve sebzelerden, sağlıklı yağlardan ve kaliteli proteinlerden alın. 
  • Her gün yumurta, peynir, yoğurt, et/köfte/tavuk/hindi tüketin 
  • Haftada 2 defa balık tüketin.
  • Ana öğünlerinizi atlamayın ve ara öğün yapın. Bu ara öğünlerde taze meyve/kuru meyve ve çiğ badem/fındık/ceviz/tahin tüketin
  • Mümkün olduğunca renkli ve çeşitli beslenin 
  • Gaz yapan yiyecekleri kimyon ile tüketmeyi deneyin

 

Önceki İçerikİyi anne olmak ve süper anne sendromu
Sonraki İçerikCovid-19’un üreme sağlığı ve gebeliğe etkileri
Diyetisyen Betül Ova
Bursa doğumluyum. Marmara Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun olarak Diyetisyen ünvanını aldım. Marmara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Yakacık Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde Özel Maltepe Bölge Hastanesi’nde stajyer Diyetisyen olarak görevlerde bulundum. Lisans bitirme tezimi sporcu beslenmesi üzerine yaptım. Ocak 2018-Ekim 2020 tarihleri arasında Sofra Yemek ve Üretim Hizmetleri A.Ş. şirketi bünyesinde Medicana Hastanesi projesinde bulunarak yatan hastaların diyetlerine uygun menü planlamalarını yaptım, bölgedeki birçok projeye sağlıklı beslenme eğitimleri ile ilgili destekte bulundum. Şu an Prof. Dr. Sedat Demir Kliniği’nde danışan kabul etmekteyim. Burada bir iç hastalıkları uzmanı, bir psikolog ve bir diyetisyen olarak ekip halinde çalışmaktayız. Danışanlarıma sağlıklı beslenmeyi veya hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisini yaşamlarına adapte edebilecekleri şekilde; kişinin yaşam tarzını göz önünde bulundurarak, danışan ile beraber karar vererek uyguluyorum.

Bir Cevap Yazın