Bezelyeli Piliç Kuşbaşı
Baharata doyacaksınız! Her mevsim keyifle, iştahla yapılacak bir yemek daha size… Bu tarife zerdeçal ve kişniş tohumu ayrı bir tat katıyor.
Nefis piliç butu renklendiren ve adeta bir gökkuşağını andıran sebzeler… Mis gibi domates sosu… Fazla söze gerek yok sanıyoruz…
Nelere ihtiyacımız var?
1 paket Piliç Göğüs Kuşbaşı
1 tatlı kaşığı kimyon tohumu
1 tatlı kaşığı kişniş tohumu
1 çay kaşığı zerdeçal
6 çorba kaşığı zeytinyağı
1 adet büyük boy soğan (piyaz doğranmış)
1 tatlı kaşığı garam masala
500 gr bezelye
250 ml piliç suyu (kaynar)
Tuz, toz kırmızıbiber, tane karabiber (arzu edilen miktarda, dövülmüş)
Nasıl yapıyoruz?
Kimyon tohumu, kişniş tohumu ve zerdeçalı iyice karıştırıp, etlerin üzerine serpin. 2 çorba kaşığı zeytinyağı gezdirip, harmanlayın.
Kalın dipli ve yayvan tavayı ısıtıp, etleri koyun. Hızlı ateşte ve tavayı hafifçe sallayarak, etlerin rengi değişinceye kadar, yaklaşık 5 dakika soteleyin. Etleri bir tabağa alın.
Aynı tavada kalan zeytinyağını ısıtıp, soğanı katın. Garam masala, tuz, toz kırmızıbiber ve karabiberi serpin. Orta ateşte ve karıştırarak, soğanlar yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 2-3 dakika soteleyin.
Bezelyeyi katıp, piliç suyunu gezdirin ve tekrar karıştırın. Hızlı ateşte kaynama noktasına kadar ısıtın. Ateşi kısıp, 10 dakika pişirin ve etleri katın.
Bezelye ve etler arzu ettiğiniz kıvama gelinceye kadar, yaklaşık 10-15 dakika daha pişirin. Sıcak servis yapın.
Kavurmalı Bulgur Pilavı
Etli bulgur pilavı! Soğuk havaların vazgeçilmez yemeği olan bulgur pilavı…
Nelere İhtiyacımız Var?
Yarım kilo dana kavurma
2 çorba kaşığı tereyağı
1 adet orta boy soğan (ince kıyılmış)
1 adet küçük boy havuç (küçük küp doğranmış)
300 gr pilavlık bulgur
600 ml et suyu (kaynar)
1 adet orta boy domates (kabukları soyulmuş, çekirdekleri temizlenmiş, küçük küp doğranmış)
10 sap taze nane (yapraklanmış, ince kıyılmış)
Tuz (arzu edilen miktarda)
Nasıl Yapıyoruz?
Kalın dipli ve yayvan bir tencereyi ısıtıp, tereyağı, soğan ve havucu katın. Orta ateşte ve karıştırarak, soğanlar yumuşayıncaya kadar, yaklaşık 3-4 dak. soteleyin.
Karıştırmaya ara vermeden bulguru katın ve 3-4 dak. daha kavurun.
Bulgurun üzerine et suyunu gezdirip, hafifçe karıştırın. Hızlı ateşte kaynama noktasına kadar ısıtın. Ateşi kısın ve 10 dak. pişirin.
Domatesleri ilave edip, hafifçe karıştırın ve bulgur suyunu iyice çekinceye kadar, yaklaşık 6-7 dak. daha pişirin. Nanenin yarısını serpip, hafifçe karıştırın ve ateşten alın.
Kavurmayı arzu ettiğiniz kıvama gelinceye kadar ısıtın. Yağı ile birlikte bulgura ekleyip, harmanlayın.
Kavurmalı bulguru 5-10 dak. Dinlendirin. Arzu ederseniz üzerine kalan naneyi serperek servis yapın.
Kolay Ekmek Hamuru
Kendin yap, afiyetle ye! Her mutfakta bir gün ekmek pişecek… Neden o gün Ramazan ayı olmasın? Hem yediklerimize içtiklerimize bu kadar özen gösteriyorken bence tam da evde ekmeye yapmaya başlamanın zamanı!
Kendi ekmeğinizi yapmayı hiç denediniz mi? Belki zor olacağını düşünüyordunuz. Ama sizin için çok pratik bir tarifimiz var desek…
Nelere ihtiyacımız var?
500 gr un (elenmiş)
1/2 çay kaşığı kuru maya
1 çorba kaşığı deniz tuzu
400 ml su
75 ml zeytinyağı
Nasıl yapıyoruz?
Un, kuru maya ve tuzun yarısını harmanlayıp, ortasını havuz şeklinde açın. Unu, aynı yöne dairesel hareketlerle karıştırarak, sırasıyla su ve 50 ml zeytinyağını akıtıp, ele yapışan bir hamur oluncaya kadar yedirin.
Karıştırma kabının kenarlarındaki hamurları sıyırarak alıp, hamura katın ve üzerini mutfak havlusu ile örtün. Hamuru, ara ara kabarıklığını hafifçe bastırarak, serin bir yerde veya buzdolabında, en az bir gece veya 18 saat dinlendirin.
Hamuru mutfak tezgahına alın ve pişirmeden önce oda sıcaklığına gelinceye kadar dinlendirin. Ellerinizi sık sık yağlayıp, hamurun yarısını diğerinin üzerine iki kez katlayarak, yuvarlak ekmek somunu şeklinde toplayın.
Hamuru yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine fırça ile zeytinyağı sürün ve 10 dakika dinlendirin.
Somunun üzerine tekrar zeytinyağı sürüp, kalan tuzu serpin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, ortasına batırdığınız kürdan temiz çıkıp, üzeri altın sarısı renk alıncaya kadar, yaklaşık 35-40 dakika pişirin.
Dilimleyerek, kahvaltı, öğlen veya akşam yemekleriniz ile birlikte servis yapın.
Rokalı Patlıcan Salatası
Muhteşem ikili mutfağınızda! Patlıcan odun kömüründe közlenirse, lezzeti rokayla karıştığında ağızda daha baharatlı ve isli hoş bir tat bırakır. Bu arada patlıcanın mutfağımıza geç girmiş bir sebze olduğunu biliyor muydunuz?
Malzeme
6 kişilik
3 adet Bostan patlıcanı
1 buçuk demet roka
2 adet domates
5 yemek kaşığı kapari
5 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı limon suyu
Tuz
Hazırlanışı
Bostan patlıcanlarını farklı yerlerinden delerek közleyin ve kabuklarını soyun.
Rokaları soğuk suyla yıkayıp köklerini kesin; sararmış yapraklarını atarak ayıklayın. Temizlenmiş rokaların 1 demetini çok ince olmayacak şekilde kıyın.
Domateslerin kabuklarını soyup 4’e bölün. Çekirdeklerini alarak temizleyin ve tavla zarı büyüklüğünde küpler halinde doğrayın.
Közlenmiş patlıcanları iri parçalar halinde doğrayıp geniş bir kaseye alın. Rokaları domatesle birlikte patlıcana katın. Kapari, zeytinyağı, limon suyu ve tuz ilave edip karıştırın.
Roka yapraklarıyla servis yapın.