Sağlığın şifreleri saçlarda gizli…

0
758

Saçımız, dış görünümümüzün en önemli öğesi. Eğer saçımızın sağlığında, gürlüğünde, cinsinde bir problem varsa görüntümüz ciddi oranda bu olumsuzluktan etkileniyor. Canımızı sıkan bu durumu telafi etmek adına her türlü tedaviye başvuruyoruz. Aktarlarda, eczanelerde saç dökülmesi için birçok ilaç ve tedavi edici bitkisel kürler satılıyor. Ayrıca bu soruna odaklanmış birçok kozmetik ürünü mevcut. Ancak saç dökülmesi vücudumuzda gelişen bir sorunun habercisi olabilir. İşte bu rahatsızlıklardan bazıları…

Erkek gibi kız!

Erkek gibi kız deriz hani, böyle “ağır abi” modlarında konuşan ve öyle hareket eden kadınlara. Uzmanlar bunun bir temeli olduğu görüşünde. Bazı kadınlarda androjen denilen erkeklik hormonu fazla olabiliyormuş meğer. İşte saç dökülmesi bu durumun bir belirtisi olabilir. Saçı uzatan hücreler androjen dediğimiz erkeklik hormonuna karşı işlevini yitirir. Bu tür dökülmeler genetik. Korkmayın, hanımlar! Saç dökülmeniz yine de erkekler gibi kellik seviyesine ulaşmaz..

Lohusalık ve normale dönüş…

Doğum sonrası saçlarınız dökülebilir. Bunun nedeni östrojen hormonunun aslında olması gereken düzeye inmesinden kaynaklanır. Hamileyken östrojen seviyesinin artmasıyla saçlar gürleşir. Bu yüzden doğum sonrası saçlarımız çok dökülüyormuş gibi gelebilir. Ama bu saçımız normal haline dönmektedir. Bu yüzden endişelenmenize ve herhangi bir  tedaviye başvurmanıza gerek yoktur.

Tiroit hormonuna dikkat!

Saç dökülmesinde bir diğer etken tiroit hastalıkları olabilir. Tiroit seviyesinin azlığı ya da fazlalığı metabolizmamızı derinden etkilerken saç yapımını da etkiler. Eğer saçınızın gerektiğinden fazla döküldüğünü düşünüyorsanız. Tiroit seviyeniz kontrol ettirmenizde fayda var.

Kansızlık ve saç…

“Saçımın dökülmesiyle kansızlığın ne alakası var?” demeyin! Demir eksikliği nedeniyle de  saçınız dökülüyor olabilir. Vücutta demir her şeydir. Kan yapımının yanı sıra bir çok faydası olan demirin saç oluşumunda da çok büyük etken olduğu bilinmekte. Bu sorun demir eksikliğinin bir göstergesi olabilir.

Denge her şeydir!

Chek-up’ınızı yaptırdınız lohusa değilsiniz, her şeyiniz normal, tüm sağlık değerleriniz olması gerektiği gibi ama hala saçınız dökülüyorsa  son zamanlarda beslenme düzeninizi bir daha gözden geçirin. Çünkü saçınızın dökülmesi dengesiz beslendiğinize dair vücudunuzun size bir mesajı olabilir. Çok mu et yediniz ya da hamur işlerine bu ara çok mu abandınız? Metabolizmanız bu duruma uyum sağlasa bile saçınız bu durumda alarm veriyor olabilir.  Bilinçsiz diyet ve tek yönlü beslenme vitamin alımını engeller. Vitaminsiz kalan vücut keratinin adlı proteini üretemez. Keratinin saçın yapı taşıdır. Böylece saçınız daha kolay dökülebilir ya da kopabilir. Bu yüzden diyet yaparken ya da öğünlerinize karar verirken vitamin dengesini sağlayacak besinleri de tüketmeyi ihmal etmeyin!

Bir Cevap Yazın