Sorularla bebek bakımı

0
1678
bebek

Hepinize yeniden merhaba, 

Bugün bebek bakımı ile ilgili biraz konuşalım istiyorum. Bebek bakımıyla ilgili kafanızdaki tüm soruları hadi gelin birlikte cevaplayalım. 

  • Bebeğimi emzirme düzenim nasıl olmalı? 

İlk haftalarda emzirme biraz düzensiz olacaktır. Ama sonraki günlerde bebeğinizi, gün içinde en az 8-10 kez her iki memenizden de eşit sürelerde emzirmelisiniz. İki emzirme arası 2-3 saati geçmemelidir. Emzirme için altın kuralımız, bebeğiniz her istediğinde emzirmelisiniz. Anne sütü, bebeğinizin tüm temel gereksinmelerini karşılayan en güvenli ve en kolay yöntemdir. 

bebeklerin gazi nasil cikarilir

  • Bebeğimin gazını nasıl çıkarmalıyım? 

Gaz, genellikle hava yutmaktan ya da bebeğinizin almış olduğu gıdayı yeterince parçalayıp hazmedememesinden kaynaklanır. Mümkünse her emzirme sonrası bebeğinizin gazını çıkarmalısınız. Omzunun üzerine veya kucağınıza yatırıp sırtına hafif hafif vuruşlar yaparak bebeğinizin gazını çıkarabilirsiniz. Bu teknikleri daha iyi görebilmek için aşağıdaki görseli inceleyebilirsiniz.  

  1. Bebeğinizi, omzunuza dik pozisyonda tutup sırtına hafif hafif vurabilirsiniz. 
  1. Bebeğinizi, yüzüstü kucağınıza yarıp arkasını sıvazlayabilirsiniz. 
  1. Bebeğinizi, oturur pozisyonda kucağınızda tutarak sırtına hafif hafif vurabilirsiniz. 

Ayrıca çoğu bebek gaz çıkarırken emdiği sütün az bir kısmını geri çıkarabilir, bu konuda endişelenmenize hiç gerek yok.  Bebeğinizin gazını çıkarırken temiz bir mendili bebeğinizin ağzı ile temas edeceği bölgeye koyarsanız hiçbir sorun olmayacaktır. 

bebeklerde gaz cikarma yontemleri

  • Bebeğimi nasıl giydirilmeliyim ve oda sıcaklığı nasıl olmalı? 

Bebeğinizin kıyafetlerinin, cildinin havalanmasını sağlayan pamuklu kumaşlardan olmasına dikkat etmelisiniz. Yumuşak ve az dikişli olmasına özen göstermelisiniz. İlk aylarda özellikle şapka, eldiven ve çorap mutlaka giydirmelisiniz. Bebeğinizin elleri ve ayakları genellikle soğuk olacağından, üşüyüp üşümediğini göğüs veya sırtından kontrol etmelisiniz. Bebeğinizi kendi giyiminizden bir kat daha fazla giydirmeniz üşümemesi için yeterli olacaktır. Bebeğinize giydireceğiniz kıyafetler bebeğinizin hareketlerini kısıtlamamalı. Emzirirken ya da kucağınıza alırken tutmayı kolaylaştırmak için bebeğinizin kollarını ve bacaklarını örtecek şekilde gevşekçe sarabilirsiniz. (Kesinlikle bebeklerinizi kundaklamayın!) Bebekler için en uygun ortam ısısı yeni doğan döneminde 24 derece ile 26 derece, sonraki dönemlerde ise 22-24 derece arasıdır.
yenidogan bebek gobek bakimi nasil yapilir

  • Bebeğimin göbek bakımını nasıl yapmalıyım? 

Göbek kordonu (bağı) 3 ila 10 gün arasında kendiliğinden düşecektir.  Kordonun kendiliğinden düşene kadar yapılması gereken en önemli bakım göbek kordonunu kuru tutmaktır. Göbek kordonunun hava ile temas etmesi daha hızlı düşmesini sağlar. Bu nedenle bebek bezini kıvırarak kordonun altında kalması sağlanmalıdır. Bebek bezinin kordonun altında kalması kordonun, idrar ve dışkı ile temasını da engelleyecektir. Göbek bağı düşene kadar bebeğin banyo yaptırılmaması söz konusu değildir. Göbek bağı düşmeden de banyo yaptırılabilir. Banyo sonrasında yapılması gereken en önemli adım göbek kordonunu temiz bir havlu ile kurulamaktır. Eğer göbek bağının çevresinde kızarıklık, akıntı, kötü koku veya kanama gözlerseniz mutlaka ebeniz ya da doktorunuz ile görüşmelisiniz.  

bebeklerin tirnaklari ne zaman kesilir

  • Bebeğimin tırnaklarını ne zaman kesmeliyim? 

İlk iki ay boyunca yakalama refleksi nedeniyle kendini tırmalayabileceği için tırnakları kesilecek kadar yok ise eldiven takmak yeterli olur. Bebeğinizin minik elleri ne kadar yumuşak olsa da tırnakları oldukça ince ve keskindir.  Bebeğinizin tırnaklarını haftada bir ya da iki kez kesmeniz yeterli olacaktır. Ayak tırnakları el tırnaklarına göre çok daha yavaş uzar ve genellikle daha yumuşaktır. Bebeğinizin tırnaklarını keserken yumuşak bir tırnak törpüsü ve bebek tırnak makası kullanabilirsiniz. Tırnak kesmek için en uygun zaman bebeğinizin uyuduğu zamanlardır.  

Bebeğinizi büyütürken dikkat etmeniz gereken en önemli şey, günlük hayatın koşuşturmacası içinde ona yeterli ve kaliteli zamanı ayırarak sevginizi göstermenizdir. Lütfen ona zaman ayırmayı sadece onun temel ihtiyaçlarını karşılamak olarak düşünmeyin. Onunla bol bol konuşun, sevginizi ve ilginizi eksik etmeyin. 

 

Önceki İçerikOkul alışverişi nasıl yapılır?
Sonraki İçerikAh şu gençler!..
Fulya Batuhan
Ebe Fulya Batuhan, 1996 yılında Kocaeli ilinde doğdu.  2014 yılında Körfez Orhangazi Anadolu Lisesini bitirdi. Lisans eğitimi 2014-2018 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Ebelik Bölümü'nden başarı ile mezun oldu ve ebe ünvanını aldı. Eğitim hayatı boyunca  suda doğum, doğuma hazırlık eğitimi, elektronik fetal monitörizasyon , gebelikte ayrıntılı ultrasonografi, temel yaşam desteği sertifikasyon eğitimi olmak üzere birçok eğitim ve kurs programlarına katıldı. 1. Uluslararası, 2. Ulusal İstanbul Ebelik Günleri programında Sözel Bildiri Üçüncülük Ödülü aldı. 4.Uluslararası&8.Ulusal Ebelik Öğrencileri Kongresinde Sözel Bildiri Birincilik Ödülü aldı. Türk Eğitim Vakfı tarafından Yükseköğrenim Başarı Ödülü aldı. Lisans eğitimi sürecinde bölüm temsilciliği ve kulüp başkanlığı yaptı. Şubat 2018-Eyül 2018 tarihleri arasında Yeni Kocaeli Gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. 2018 yılında İstanbul Üniversitesi Ebelik Tezli Yüksek Lisans programını başladı. 2018 yılında Amerikan Hastanesi’nde göreve başladı. Kadınlara içsel güçlerini farkına varmaları ve daha güzel doğum hikayelerine sahip olmaları için sosyal medya aracılığı ile farkındalık ve bilinçlenme çalışmaları sürdürmektedir. 

Bir Cevap Yazın