‘’Yeni doğan bebek beslenmesi nasıl olur?’’ sorusuna verebileceğim tek cevap ‘anne sütü’ olur. Bir bebeğin anne sütünden başka birşeye ihtiyacı yoktur. Ekstra durumlar,sağlık durumları dışında bir bebeğin anne sütünden başka bir gıda ile beslenmesine gönlüm razı gelmiyor, bence sizinde gelmemeli.
Bebeğiniz.. Uzun yoldan gelmiş yorgun bir savaşçı..
Siz.. Aylardır içinizdeki mucizenin doğmasını beklemiş taze ve bir o kadarda yorgun anne..
Tüm yorğunluğa rağmen bebeğinizi doğar doğmaz kucağınıza almanın tarifini anlatacak kelime yok ama size ve doğan mucizeye tek iyi gelen şey o ilk yaşadığınız ‘ten tene temas’tır.
Doğumdan sonra ilk 3 gün anneden gelen koyu süte kolostrum yani “ağız” denir. Annenin göğsünün ucunda 9 ay boyunca oluşan yararlı mikroplar emzirilen “ağız” ile bebeğe geçer. Bebeğe verilecek ilk besin “ağız” olmalıdır çünkü “ağız” üç gün boyunca bebeğin bağırsaklarına yararlı mikropları eker ve bağırsaklarını hazma alıştırır. Bebeğin bu ilk sütten başka hiçbir şeye ihtiyacı yoktur. Mama veya şekerli su verildiği takdirde, bu, bağırsaklara ağızla ekilen mikroplara zarar verir ve bağırsak hastalıklarına yol açar. Annenin ve bebeğin durumuna göre süt, doğumdan hemen sonra ya da bir gün, iki gün veya üç gün sonra gelebilir.Bu sebeple doğumdan sonra sütün gelip gelmemesi,yetip yetmemesi adına endişe etmeyin. Bırakın o geri dönülmez anların tadını çıkarın yavrunuzla birlikte. Göreceksiniz birlikte herşeyin üstesinden geleceksiniz. Yolculuğunuz daha yeni başlıyor..
Ne kadar sıklıkla emzirmelisiniz?
Her bebeğin emme isteği ve doyma oranı farklılık gösterebilir. Bu sebeple bebeğinizin doktoru ne kadar sıklıkla ve kaçar dakika emzirmeniz gerektiğini size söyleyecektir. Biliyorsunuz bu dönemde herkes kendine göre birşeyler söyler. Siz bebeğinize odaklanın. Annelik içgüdülerinize güvenin.