Çocuklarda renklerin kullanımı

0
1570

Çocuklar için renk seçimini önce biz yapıyoruz. Doğacak bebeğimiz için yapılacak hazırlıklar aslında tamamen bizim içindir. Kız bebeğe pembe, erkek bebeğe mavi renk seçimleri tamamen geleneklerin yönlendirmesidir. Bebeğimizin renkle ilgisi olmayacağını düşünmeyiz.

Çocukları renkler konusunda özgür bırakın
Bebekler 3-6 aylık dönemde %10 oranında görürler. Bu dönemde ancak parlak renkleri fark eder ve ışığa doğru bakarlar. 3 yaşa geldiğinde çocuk yetişkin görme düzeyinin %80 ine ulaşır. Renkleri ayırt etmesi de bu dönemdedir. Oyuncaklarda renklerin bebeğin dikkati çektiği tartışılmaz. Ancak o renklerin bir tanımı yoktur bebek için.  İnsan gelişiminin ilk dört yılı, zihinsel gelişmenin en kritik evresidir, insan zekasının %50’sinin 0-4 yaş arasında, %30‘unun 4-8 yaş arasında, %20‘sinin de 8-17 yaş arasında geliştiği bilinmektedir. Bu nedenle çocuk için yaşam ortamının, eğitim alanının özenle hazırlanması ebeveynin görevidir. Çocukları renk konusunda yönlendirmeden, özgür bırakarak gelişimine katkıda bulunmak en güzeli.

Renkler neden önemli?
Giysilerdeki renklerin daha sonraki yaşlarda etkisini en çok gösteren renk kırmızıdır. Enerjik, hiperaktif olan çocuğunuza kırmızı bir kıyafet giydirdiğinizde enerjisi artacaktır. Aynı şekilde odasında olan kırmızı aksesuar, yatağındaki örtü konsantrasyonu sağlamasına engel olacak, çocuğunuz ders çalışamayacak ve enerjisi daha da artacaktır. Çocukların odasını hazırlarken doğumdan itibaren renklere önem verilmelidir.

Sarı renk, güneşin rengi, en sıcak renktir. Mutluluk verir. Çocuk odalarında pastel tonlarda sarı renk kullanımı bebeklerin konsantrasyonunu arttırır. Sarının yoğun kullanımı negatife yönelen duygular açığa çıkarabilir.

Yeşil renk doğanın rengidir. Sakinleşmek istediğimizde hemen doğaya uzanmak isteriz. Rahatlatıcı etkisi olan yeşil renk, çocuklarda konsantrasyon sağlar. Yeşilin çocuklarda okuma kabiliyetini artırma etkisi de vardır.

Mavi, kırmızının tam tersi etkilere sahip bir renk. Vücudu rahatlatır, nabzı düşürür. Endişe ve saldırganlık duygularını azaltır, sakinleştirir. Uyku problemi çeken, davranışlarında saldırganlık gözlemlenen çocuklar için mavi renkli bir ortam oldukça uygun.

Turuncu renk olarak enerjik bir yansımaya sahiptir. Yine de yoğun kullanımı negatif etki yaratabilir. Çocuk odasında veya giysilerinde kombin yapılırken kullanılması çocuk odasında da kıyafetlerinde de abartılmadan kullanılması tavsiye edilir.

 Okullarda hangi renkler tercih edilmeli?
Çocuklar okul dönemine geldiklerinde günlük yaşantılarını etkileyen hayatlarının çoğunu geçirdikleri okullarında sınıf, kütüphane, etüd odasının duvar boyasında renkler çok önem kazanır. Okulda çocuğun dikkatinin dağılmaması, öğretmene konsantre olunması, bu yöne bakılması için pastel renkler kullanılmalıdır. Öğretim kurumlarında duvarlarda sakinleştirici pastel tonların kullanımı çok önemlidir.

Bir Cevap Yazın