Yeni doğan bebeklerde göz bakımı nasıl yapılır?

0
3368
Yenidoğan bebek bakımı nasıl olmalı?
Yenidoğan bebek bakımı nasıl olmalı?

Yeni doğan bebeklerde göz bakımı nasıl yapılır? Evde göz temizliği nasıl yapılmalı? Göz yaşı kanalı neden tıkanır? Göz yaşı kanalı tıkanıklığının tedavisi var mıdır? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesrin Havare, yeni doğan bebeklerde göz bakımının önemini yazdı!..

Doğumdan sonra göz bakımı nasıl olmalı? 

Göz bakımı bebek doğar doğmaz başlar. İlk bakımı doktor kontrolünde bebek hemşiresi tarafından yapılır.  Bebek doğduktan sonra, vakit kaybetmeden, göz çevresi ve göz kapakları steril  su veya SF (serum fizyolojik)  ile ıslatılmış pamukla dıştan içe doğru silinir. 

Yeni doğan bebeklerde göz bakımı neden önemlidir? 

Yeni doğanlarda ilk ay, göz kapağında ve gözde şişlik, kızarıklık ve akıntı ile karakterize olan konjonktivit(  yani göz akını örten  şeffaf dokunun ve göz kapaklarının içinin iltihaplanması) gelişme riski vardır. Doğum eylemi sırasında annenin doğum kanalında bulunan mikroplar bu enfeksiyona neden olabilirler.  Enfeksiyona bağlı gelişen bazı konjontivitlerde  gözde hastalıklara ve körlük gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilirler. 

Doğumda yapılan bakımdan sonra  bebeğin izleminde  gözlerinde çapaklanma yoksa özel bir bakım gerekmez. 

Bebeklerde gözlerde çapaklanmanın başlıca nedeni göz kanalı tıkanıklığıdır.

Göz kanalı tıkanıklığını nasıl anlarız? 

1.Aşırı sulanma.

2.Gözde sık sık çapaklanma.

3.Burun köküne basmakla, göze iltihap gelmesi.

4.Burun kökünde şişlik olması kanalın tıkandığının belirtileri olabilir. 

Yeni doğan bebeklerin birçoğunda gözyaşı kanalı dardır ve ilk bir yıl gözyaşı kanalı gelişimini devam ettirir. Bu gelişim sürecinde bebeklerde göz çapaklanması çok sık görülür.

Bebeğin doğumdan itibaren gözlerinin sürekli sulanması ve çapaklanması gözyaşı kanalı tıkanıklığı, kirpik dibi iltihabı, göz nezlesi , göz kanallarından alınan enfeksiyonun belirtisi olabilir. 

Göz yaşı kanalı neden tıkanır? 

Bebeğin, anne karnında gözyaşı kanallarının oluşumunu tamamlayamaması ve gözyaşı kesesinin buruna açıldığı yerdeki zarın delinmeden doğması yenidoğanlarda gözyaşı kanalı tıkanıklığına neden olabilir. Bu bebeklerin çoğunda kanallar birkaç haftada kendiliğinden açılır.

Göz yaşı kanalı tıkanıklığının tedavisi var mıdır? 

Tedavi birkaç aşamadan oluşur; İlk olarak masaj uygulaması yapılır. Amaç, kanal içerisindeki  basıncı arttırarak tıkalı olan kanalın açılmasını sağlamaktır. Bebeğin tam burun köküne parmakla hafifçe bastırılır ve aşağıya doğru sıvazlanır. Bu masaj günde bir kaç kez uygulanır. Bu sırada göz hekimince önerilen gerekli göz damlaları da kullanılır. Masaj ve damla tedavisiyle, 6-12 aya kadar %95 vakada kanal açılır. Açılmayanlara göz hekimi tarafından cerrahi girişim yapılır. 

Geç kalınması durumunda ameliyat gerekir. Kesin tanı için bir göz doktoruna yönlendirilmelidir. 

Evde göz temizliği nasıl yapılmalı?

Yenidoğan bebeğe göz bakımı yapılmadan önce mutlaka eller yıkanmalı ve kurulanmalıdır.

Gözler çapaklandığında steril  bez ile  en az 15 dakika  kaynatılıp soğutulmuş su ile ıslatılarak içten dışa doğru bastırmadan silinmelidir. Silme işleminde her defasında başka bir  bez kullanılmalı ve silerken geriye dönülmemelidir. Bu işlem, bir gözdeki enfeksiyonun diğerine bulaşmasını önler. Göz temizliği daima içeriden dışarıya doğru (gözün burun tarafından şakak tarafına doğru) yapılmalıdır. 

Göz bakımı verilirken dikkat edilmesi gerekenler:

  • Her iki göz için ayrı temiz bez kullanılmalıdır.
  • Gözlere bastırılmamalı ve dikkatli olunmalıdır. 
  • Bakım yapılırken hiçbir kimyasal veya sabun  gibi maddeler kullanılmamalıdır. 

 Ne zaman doktora başvuralım? 

   Yenidoğan bebeğinizin;
– Gözünde sarı ya da yeşil renkte akıntı
– kirpiklerin birbirine yapışıyorsa
– Şişmiş göz kapakları
– Göz aklarında kızarıklık
– Göz kapaklarında ve kirpiklerde kurumuş iltihap
– Gözde sulanma gibi belirtiler varsa doktora başvurmanız gerekir.

Bir Cevap Yazın