Yaz aylarında bebekler nasıl giydirilmeli?

0
1159

Yazın bebeğinizin bakımına özen gösterin! Yaz aylarında bebekler nasıl giydirilmeli? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Birgül Livaoğlu Say, yazın doğan bebekler için yenidoğan bakım rehberini hazırladı!

Yaz bebeği nasıl giydirilmeli?

Bebeğiniz yeni doğduğunda, kendi sıcaklıklarını iyi düzenleyemezler, bu nedenle sıcak yaz aylarında onları serin ve rahat tutmaya yardımcı olmak gerçekten önemlidir. Hava durumuna bağlı olarak kıyafetlerinin yeterince hafif mi yoksa çok mu hafif olduğunu belirlemek için onları yakından takip etmeniz gerekecek.

Yaz sıcaklıklarında bebeğiniz için hafif, nefes alabilen ve açık renkli giysiler seçin. Bebek cildinin çok hassas olması ve sıcak ortamda terleme fonksiyonunun az gelişmiş olması nedeniyle uzun süreli güneşten uzak tutmanın en iyisi olduğunu unutmayın.

Yaz aylarında bebekler nasıl giydirilmelidir?
Yaz aylarında bebekler nasıl giydirilmelidir?

Kaç derecede bebek nasıl giydirilir?

1. Sıcaklık 24 °C’nin üzerindeyken yeni doğan bebeğinizi tek kat giydirin. Hava sıcakken ne rahat giydiğinizi düşünün ve yazın yenidoğan bebeğinizi giydirirken bunu bir kılavuz olarak kullanın. Bebeğinizi olabildiğince rahat tutmak için nefes alabilen pamuklu kumaşlardan yapılmış kıyafetleri seçin.

Örneğin, bir tişört ve şort giymekte rahatsanız, muhtemelen bebeğiniz de öyle olacaktır. Pamuklu kısa kollu bodyler, yenidoğan bebeğiniz için harika seçeneklerdir.
Bebeğinizin cildi kızardıysa veya hızlı nefes alıyorsa, muhtemelen çok sıcaktır. Fazla giysileri çıkarın

2. Klimalı bir odada bulunmanız durumunda yanınızda ekstra giysiler getirin.

Yaz saati biraz zor olabilir çünkü dışarıda sıcaklık 29 °C iken içeride 18 °C olabilir. Yenidoğan bebeğinizin bez çantasını hazırlarken, bir çift uzun pantolon ve uzun kollu bir gömlek veya hafif bir ceket ekleyin. Sıcaklık (18 ila 21 °C) altına düştüğünde bebeğinizin büyük olasılıkla ekstra bir giysiye ihtiyacı olacaktır.

Geceleri de sıcaklık düştüğünde dışarıda olacaksanız ekstra giysilere ihtiyacınız olacak. Çok soğuk olup olmadıklarını belirlemek için bebeğinizin ensesine dokunun. Tenleri dokunulamayacak kadar soğuksa, kıyafetlerine bir katman ekleyebilirsiniz.

3. Yenidoğan bebeğinizin aşırı ısınmasını önlemek için çorapları atlayın.

Çoraplar soğuk aylarda gerçekten önemlidir, ancak yaz aylarında yenidoğan bebeğinizin aşırı ısınmasına ve susuz kalmasına katkıda bulunabilirler. Ayaklarına bir şey giydirmek istiyorsanız, ayaklarının nefes almasına izin veren sandaletleri tercih edin.

Yenidoğan bebeğiniz sadece boyun, el, ayak ve kafasından terleyebilir, bu nedenle ayaklarını örtmek sıcaklıklarını kendi kendine düzenleme yeteneklerini gerçekten azaltır. Ayaklarını örterseniz, terleyemezler.

Yeni doğan bebeğinizin cildini güneşten korumak için hafif bir şapka kullanın. Sıcakta dışarıdayken yenidoğan bebeğinize biraz daha fazla koruma sağlamak için hafif geniş kenarlı bir şapka seçin.

Yeni doğan bebeğinizin cildi gerçekten hassastır ve kendi cildinizden çok daha hızlı yanar.

Onları mümkün olduğunca doğrudan güneş ışığından uzak tutmaya çalışın.
Biliyor musun? FDA, bebeklerde 6 aydan küçük bebeklere güneş kremi kullanılmasını önermemektedir.

Yenidoğanların daha ince bir cildi vardır ve bu da onları güneş kremindeki bazı kimyasallardan koruyamaz ve onların bu kimyasalların dolaşım sistemlerine geçmesi daha olasıdır.

4. Yenidoğan bebeğinizin gözlerini UV korumalı güneş gözlükleriyle koruyun.

İster arabada sürüyor olun, ister kumsalda oturun veya yeni doğan bebeğinizle yürüyüşe çıkın, mümkün olduğunca gözlerini güneşten koruyun.

5. Bir kanguru taşıyıcı kullanacaksanız yenidoğan bebeğinizin vücut ısınızı emeceğini unutmayın.

Onlara minimal giysiler giydirin (basit bir tulum çorapsız harika olur) ve tensel kumastan yapılmış bir kanguru taşıyıcı veya askı kullanın.

Sıcaklık 27 °C’den yüksek olduğunda yenidoğan bebeğinizi dışarı çıkarmaktan kaçının.

Dışarıda olmanız gerekiyorsa gölgede kalın ve yenidoğan bebeğinizin vücut ısısını yakın takip edin çünkü yenidoğan bir bebegin terleme fonksiyonu az gelişmiş oldugundan vucut ısısı (ateşi) yükselebilir.

6. Uykuda güvenlik nedenleriyle yenidoğan bebeklerin sadece sırt üstü, yüzleri yukarı bakacak şekilde uyuması daha doğrudur.

Eviniz klimalıysa, gece için uzun kollu ayaklı bir tulum tercih edin. Daima pamuklu pijama seçin. Geceleri bebeğinizin çok üşüdüğünü fark ederseniz, hafif bir kundak eklemeniz yeterlidir.

Yeni doğan bebeğinizin beşiğinde asla battaniye ve sapka kullanmayın.

Geceleri yanlışlıkla bebeğinizin yüzünü kapatabilirler. Ayrıca yeni doğmuş bebeğinizin beşiğinde battaniyeler, yastıklar ve peluş hayvanlardan uzak tutun, bunlar da tehlikeli olabilir.

Yenidoğanlar genellikle hastaneden eve başlarında küçük bir şapka ile gönderilir, ancak vücut ısısını düzenleyebilmeleri için birkaç gün sonra şapka takmayı bırakmaları önerilir

Boynunun arkasına dokunarak yeni doğan bebeğinizin ateşini kontrol edin.

Küçük çocuğunuzun elleri ve ayakları soğuk olabilir çünkü kan dolaşımı hala gelişmektedir, bu nedenle bebeğinizin gerçekten ne kadar sıcak olduğunun iyi bir göstergesi değildir.

Konfor seviyeleri için daha iyi bir ölçü olarak boyunlarının arkasını kullanın. Boyunları yapışkan veya sıcaksa, çok sıcaktırlar. Boyunları kuru ve serin veya hafif sıcaksa rahattırlar.

İdeal oda sıcaklığı konusunda kesin bir yargıya varmak zor olsa da genellikle uyku sırasında ortam sıcaklığının 22 ila 24 derece arası olması tercih edilir.

Yaz aylarında bebekler nasıl giydirilir? Dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın