Çocuklarda özgüven eksikliği nasıl giderilir?

0
1153
Çocuklarda özgüven eksikliği nasıl giderilir?
Çocuklarda özgüven eksikliği nasıl giderilir?

Çocuklarda özgüven eksikliği sosyal ortamlarda daha çok fark edilir. Peki özgüven eksikliği olduğunu fark ettiğiniz çocuğunuz için neler yapmalısınız? Çocuklar için özgüven geliştirme etkinlikleri nelerdir? Uzman Psikolog Tuğçe Yılmaz, çocuklarda olumlu benlik algısı ve özgüven geliştirmenin yollarını Anne Bebek Kulübü için yazdı!..

Psikolog Tuğçe Yılmaz
Uzman Psikolog Tuğçe Yılmaz

Çocuklarda özgüven eksiliği nasıl aşılır?

Ebeveynler yani anne ve baba, çocuğun özgüveninin temellerini oluşturur. Yaşamın ilk yıllarında ailesinden sevgi ve saygı gören çocuk için özgüvenin temelleri atılmaya başlar.
Ebeveynlerin bu noktada yapmaları gereken önemli başlıklar şunlardır;

Okumalısınız: Mutlu çocuk yetiştirmenin tek kuralı mutlu anne olmaktır!

Çocuğunuza koşulsuz sevgi gösterin

Çocuğunuza onu her durum ve koşulda onu seveceğinizi göstermelisiniz. Çocuk anne ve babasından ne yaparsa yapsın sevileceği ve değer göreceği mesajını alırsa kendine olan benlik algısı olumlu yönde gelişir.

Çocuğunuza olumlu bir ev ortamı sağlayın

Bir çocuk için evi sığınağıdır. Çocuk evine geldiğinde olumlu ve huzurlu bir aile ortamı bulursa özgüveni olumlu yönde gelişecektir.

Çocuğa özgüven nasıl kazandırılır?
Çocuklarda özgüven eksiliği nasıl giderilir?

Çocuğunuzun çabasını takdir edin

Yapılan her iş her zaman başarıyla sonuçlanamayabilir. Bu hepimiz için geçerlidir. Bu noktada çocuğun çabası övülmelidir. Mesela sınavdan düşük not alan bir çocuğa ‘sınava iyi hazırlandığını biliyorum, çabanı da takdir ediyorum. Bu sefer kötü not almış olabilirsin haydi gel yanlışlarının üzerinden birlikte geçelim, bir dahakine daha başarılı olacağından eminim’ tarzında bir yaklaşımda bulunmak, onun çabasını görmek çocuğun benlik algısını olumlu yönde geliştirir.

Çocuğunuza kendi işlerini yapması için fırsat tanıyın

Çocuklar gelişim özelliklerine göre birçok işi kendi başlarına yapabilirler. Mesela 6 yaşında bir çocuk kendi kendine giyinip soyunabilir. Çocukların kendi başlarına yaptığı işlerde ona fırsat tanınmalıdır. Çocuğa fırsat verilmez tüm işler onun adına yapılırsa, bu çocuğun bir süre sonra yetersizlik hissetmesine ve benlik algısının düşmesine sebep olur.

İyi bir dinleyici olun

Çocukların anlattıklarını dinlemek onların öz saygılarını arttırmaktadır. Çocuk dinlenmek ister. Çocuğunuzu iyi dinlemek ve ona anlaşıldığı hissini vermek çocuğun benlik gelişiminde çok önemlidir.

Çocuklarda özgüven eksikliği nasıl giderilir?
Çocuklarda özgüven eksikliği nasıl giderilir?

Çocuğunuzun duygularını ciddiye alın

Çocuklarınızın olumlu ve olumsuz duygularını ciddiye alın. Bir çocuk ‘korkuyorum’ dediğinde ‘bunda korkacak ne var’ demek onun duygusunu önemsememek anlamına gelir. Bunu yaşayan çocuk önemsenmiyorum hissiyle bir süre sonra duygu aktarımından vazgeçebilir ve içine kapanabilir. Bu yüzden iyi kötü her duyguyu anlatmasına fırsat vermek, bununla ilgili çözümler bulmasını sağlamak gereklidir.

Çocuğunuzun haklı taraflarını konuşurken, haksız taraflarını da mutlaka konuşun

Haksızlığını konuşmak bu durumu düzeltmesi için çözüm üretmesine fırsat sağlayacaktır.

Ona bir hobi kazandırın

Çocuğunuzun yeteneği ve yatkınlığına göre ona bir hobi kazandırmanız çocuğunuzun hem farklı ortamlarda var olmayı öğrenmesi, hem sosyalleşmesi, hem de sevdiği bir şeyi yaparak başarı duygusunu tatması açısından faydalı olacaktır.

Çocuğunuza hayır demeyi öğretin

Çocuğunuza istemediği durum ve koşullarda ‘hayır’ diyebilmeyi öğretin. Siz de istemediği bir şeyi yapması için ona baskı uygulamayın. Kendi kararlarını vermesine olanak sağlayın ve kararlarına saygı duyun.

Onun yanında öfkenizi kontrol edin

Zaman zaman ebeveynlerin de tahammül düzeyi düşer ve öfkelenebilirler. Öfkeli olduğunuz durumlarda kesinlikle sözle ya da jest mimiklerle ona istenmediği mesajını vermeyin. Bu tarz sık tekrarlanan mesajlarda çocuk istenmediğini ve ona değer verilmediğini düşünebilir.

Çocuğunuzla yalnız vakit geçirin

Çocuğunuzla yalnız vakit geçirin. Bu minik bir etkinlik, biir sohber ya da bir yürüyüş olabilir. Knedisine özel vakit ayırıldığını gören çocuğun benlik algısı olumlu yönde gelişir.

Sevginizi hem sözel olarak, hem fiziksel olarak gösterin

Çocuğunuza sevginizi konuşarak, sarılarak, öperek, saçını okşayarak gösterin. Kendini seven çocuklar yetiştirmek için sevgimizi göstermenin gerekli olduğunu unutmayın.

Okumalısınız: Çocuğunuzun birey olduğunu kabul edin!

Çocuklarda özgüven eksikliği varsa dikkat!

Çocuğunuzu başkasıyla kıyaslamayın

Bir çocuğa yapılacak en kötü şeylerden biri onu başka bir çocukla kıyaslamaktır. Her çocuğun biricik olduğunu unutmamak gerekir.

Yukarıda yazdıklarımın tümü çocukların benlik algısının ve dolayısıyla özgüveninin gelişmesini sağlayacak maddelerdir. Sosyalleşen ve özgüveni gelişen çocuk, toplum içinde yer edinen, problemlerini çözmeye çalışan, sorumluluk alan, hakkını arayan, duygu ve düşüncelerini ifade eden, karşısındakine saygılı, sınırlarını bilen bir çocuk akabinde de böyle bir yetişkin olacaktır.

Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın