Bebeklerde kabızlık için ne yapılmalı?

0
1654
Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir?
Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir?

Bebeklerde kabızlık nasıl giderilir? Bebeklerde kabızlık ne iyi gelir, kabızlık nasıl geçer? Bebeklerde kabız ateş yapar mı? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kerem Yıldız, bebeklerde kabızlık belirtileri ve kabızlık tedavisi hakkında merak edilenleri yazdı!..

Okumalısınız: Kabızlık nedir? Bebeklerde kabızlık belirtileri nelerdir?

Bebeklerde kabızlık nasıl giderilir?
Bebeklerde kabızlık nasıl giderilir?

Bebeklerde kabızlık için ne yapılmalı?

Bebeklerde kabızlık sorunu genellikle altta yatan nedenlerin ortadan kaldırılması ile kısa sürede düzelir. Kabızlık için evde uygulanacak bazı tedbirler ve beslenme değişiklikleri yeterli etkiye sahip olabilir. Aşağıdaki tedbirlerin uygulanması ile bebeklerde kabızlık sorunu önlenebilir:

• 6 aya kadar bebeklerde sadece anne sütü ile beslenme yapılmalıdır. 6 aydan önce herhangi bir katı gıdaya başlanmamalıdır.

• Gün içinde bebeklerin bol sıvı almasının sağlanması oldukça faydalıdır. 6 aydan küçük bebeklerde düzenli anne sütüyle beslenme yeterli olurken, 6 aydan büyük bebeklerde günlük 900 ml’ye kadar sıvı alımı önerilir.

• Kabızlık sorunu olan bebeklerde bacaklara bisiklet sürer gibi hareket yaptırmak, bağırsaklarda hareketlenmeyi artırarak dışkılamayı kolaylaştırır. Benzer bir etki yaratmak için oyuncakların bebeğin karnına koyulmasıyla bebeğin oyuncağa ulaşması için karın kaslarını çalıştırması sağlanabilir.

• Bebeklerin karnına tek elle yumuşak, dairesel hareketlerle masaj yapılması yoluyla bağırsak hareketleri artırılabilir.

• Bebeklere ılık banyo yaptırılması bağırsak hareketlerini tetiklediği için faydalı olabilir.

• Bebeklerde anal bölgeden ateş ölçmeye yarayan rektal termometrelerin kullanılması rektal bölgeyi uyarıp dışkılamayı tetikleyebilir.

• Dışkılamanın kolaylaştırılıp anal bölgede yaralanmanın önlenmesi adına anal bölgeye fitil veya gliserin uygulaması yapılabilir.

• Demir veya kan damlaları bazı bebeklerde kabızlık sorununa neden olabilmektedir. Ara vermek gerekebilir.

• Ek gıdalara 3 gün kuralına uygun olarak azar azar ve tadımlık başlamanız daha uygundur. Yoğun şekilde ve çok miktarda ek gıdaya geçmek bebeğinizin sindirim sistemini zorlayabilir.

• Ek gıdalara başlanılmasıyla birlikte meyve suyu tüketimi tercih edilebilir. Bebeğe günlük 60 – 100 ml kadar meyve suyu verilmesi kabızlığı önlerken ek gıda olarak gerekli besin ve vitaminleri sağlar.

• 6. ay sonrasında bebeğe verilecek ek gıdaların arasında lif içeriği yüksek elma, armut, kuru erik püresi, fasulye, bezelye, tahıl gibi besinler olmasına dikkat edilmelidir.

• Tahıllardan özellikle yulaf, meyve ve sebzelerden kayısı, kırmızı erik ve sebzelerden balkabağı, kabak, semizotu ve kereviz gibi lifli sebzeler bebeğinizin daha yumuşak kaka yapmasına yardımcı olur.

• Muz, şeftali, pirinç, pirinç unu, patates ve havuç kabız yapabilir. Azaltmak faydalı olabilir.

• İnek sütü, keçi sütü gibi hayvan sütleri bebeklerde kabızlığa neden olur. Azaltmak faydalı olabilir.

• Probiyotik içeren ürünlerin her gün düzenli kullanımı faydalı olabilir.

Okumalısınız: Çocuklara nasıl sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırabiliriz?

Kabızlık için öneriler

Evde yapılan uygulamaların sonuç vermemesi halinde doktor kontrolünde fitil, müshil benzeri ilaçlar, lavman uygulamasından yararlanılabilir. Bu tür uygulamaların sonrasında da kabızlığın tekrarlanmasını önlemek için beslenmenin planlanması faydalı olacaktır. Bunların dışında bebeğin dışkısında kan görülmesi, bebekte geçmeyen bir gerginlik ve karın ağrısı halinin gözlenmesi gibi durumlarda ev uygulamaları denenmeden çocuk hekimine başvuru yapılmalıdır.

Kabızlık belirtileri nelerdir, kabızlık  nasıl geçer? Kabızlık yapan yiyecekler nelerdir? Kabızlık erken hamilelik belirtisi midir?   Dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Önceki İçerikBebeklerde büyüme geriliği nasıl anlaşılır?
Sonraki İçerikÇocuklarda özgüven eksikliği nasıl giderilir?
Uzm. Dr. Kerem Yıldız
Uzm. Dr. Kerem YILDIZ 1985 yılında Samsun’da doğdu. İlkokul eğitimini Mustafa Kemal İlköğretim okulunda, ortaokul ve lise eğitimini Samsun Anadolu Lisesinde tamamladı. 2003 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesinde başladığı tıp fakültesi eğitimini 2009 yılında başarı ile tamamlayarak mezun oldu. 2009-2013 yılları arasında Sinop Durağan Devlet hastanesi ve Sinop Atatürk Devlet Hastanesi acil servis hekimi olarak görev yaptı. 2013 yılında İzmir Tepecek Eğitim Araştırma Hastanesinde başladığı çocuk sağlığı hastalıkları uzmanlık eğitimini 2017 yılında başarı ile tamamladı. 2 yıllık zorunlu hizmet süresi boyunca Kars Harakani Devlet Hastanesinde binlerce çocuğun sağlığına kavuşmasına yardımcı oldu. 2019 yılından itibaren Antalya’da bulunan Memorial grubuna ait Özel Medstar Antalya Hastanesi'ndeki görevine devam etmektedir. Poliklinik hizmetinin yanında doğumda bebeklere ilk müdahale, yenidoğan ve çocukların servis ve yoğun bakımdaki izlemlerini gerçekleştirmektedir. Yurtiçi ve yurtdışı çeşitli yerlerde yayınlanmış bilimsel çalışmaları ve yazıları mevcut olup Antalya Tabip Odası ve Türk Tabipler Birliği üyesidir.

Bir Cevap Yazın