Uzun süren öksürük astım habercisi mi

0
699
Uzun süren öksürük astım habercisi olabilir mi?
Uzun süren öksürük astım habercisi olabilir mi?

Mevsim geçişlerinde hemen hemen herkes viral enfeksiyon geçirebilir. Covid salgını ve kapanmalarla birlikte viral enfeksiyonlara karşı uzak kalındığı için şu dönemde hem artış hem de hastalık seyrinde fark edilir şekilde uzadı. Viral enfeksiyon belirtilerinden olan öksürük süresinde de uzamalar dikkat çeker hale geldi. Viral enfeksiyonlar ile beraber uzamış öksürük astım habercisi olabilir mi? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Şeyma Şebnem Ön, Anne Bebek Kulübü okuyucuları için merak edilenleri yazdı.

Öksürük süresi neden önemlidir

Son zamanlarda herkesin farkında olduğu gibi üst solunum yolu enfeksiyonları özellikle çocuklarda oldukça artış gösterdi. Mevsimsel viral enfeksiyonlar yanında ne yazık ki zatürre olan hastalarımız da mevcut hale geldi. Öksüren hasta sayısı da oldukça fazlalaştı.

Öksürük viral enfesiyon mu bakteri kaynaklı mı

Peki basit bir viral enfeksiyon mu yoksa ciddi bir hastalık olabilir mi nasıl ayırt edebiliriz?

Öncelikle tabi ki son 2 senenin en büyük bulaşıcı hastalık nedeni olan Covid de dahil viral üst solunum enfeksiyonlarında genelde görülebilecek belirtiler şöyledir:

  • Burun akıntısı
  • Boğaz ağrısı
  • Baş ağrısı
  • İshal
  • Ses kısıklığı

Bakteri kaynaklı üst solunum yolu enfeksiyonlarında beklenmeyen durumlar ise şunlardır:

  • Burun akıntısı
  • Hapşırma
  • Ses kısıklığı
  • İshal
Öksürük süresi neden önemlidir?
Öksürük süresi neden önemlidir?

Covid dışındaki viral enfeksiyonlarda ateş genelde 48-72 saati geçmeden kendini sınırlar ancak yine de 5 güne ve ötesine dek uzayabilir; 5 günden uzun süren 38 derece ve üzeri ateş mutlaka acilen çocuk uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.

Yine öksürük şu dönemde en sık başvuru sebeplerinden; eğer ateşe öksürük eşlik ediyorsa ve eğer balgamlı bir öksürük var ise daha dikkatli değerlendirilmelidir. Gerekir ise muayene bulguları yanında akciğer filmi ve laboratuvar tetkikleri ve eğer temaslı olma riski var ise Covid örneği de alınmalıdır.

Öksürük süresi neden önemlidir?
Öksürük süresi neden önemlidir?

Öksürük tüm üst solunum yolu enfeksiyonlarında görülebilen bir şikayettir. Tek başına bir hastalık değildir! Zatüreden covide, sinüzitten astım krizine bir çok hastalık öksürüğe sebep olabilir.

Öksüren hastayı değerlendirirken mutlaka hastalık süreci iyi değerlendirilmeli şu ara özellikle 1 aydan fazla süren uzamış öksürük şikayetleri oldukça arttı. Bu hastalardan bazılarında “reaktif hava yolu“ hastalığı denilen ve allerjik astım, saman nezlesi gibi çeşitli hastalıkları içeren bir durum söz konusu ve allerji tedavisi iyi yönetilmez ise öksürük süreci oldukça uzuyor.

Yine ne yazık ki allerjik hastalıklar dışında tüberküloz için ülkemiz riskli bir ülke ve eğer evde yaşlı öksüren bir birey var ise bu açıdan da iyi bir değerlendirme yapmak gerekebilir.

4 haftadan uzun süren öksürük şikayetleri öksürük şurubu kullanmaksızın acilen hekim tarafından değerlendirilmelidir.

Herkese sağlıklı günler dilerim

Anneler buluşuyor. Annelik deneyimleriniz ve merak ettiklerinizle ilgili Anne Bebek Kulübü Forum‘u ziyaret edebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın