Sağlıklı emzirme ve süt ateşi

0
653
Emzirme ve süt ateşi
Emzirme ve süt ateşi

Her anne bebeğinin doğacağı günü sabırsızlıkla bekler. İlk emzirme anı yaşanılan hissi ise sadece yaşayanlar tecrübe edip anlatabilir. Emzirme döneminin daha sağlıklı ve verimli geçmesi için dikkat edilmesi gerekenler vardır. Yenidoğanı kucağınıza ilk verdiklerinde doğru emzirme şeklini size gösterirler fakat sonrasında devam ettirebilmek için dikkat etmeniz gerekenler vardır. Sağlıklı emzirme ve süt ateşi halk arasındaki adı süt sıtması ile ilgili merak edilenleri Ebe Esra Altuntaş, Anne Bebek Kulübü okuyucuları için yazdı.

Sağlıklı emzirme için nelere dikkat edilmelidir

Öncelikle emzirmede belirli kurallardan bahsediyor olsak da unutulmaması gereken en önemli olgu her bebek ve anne anne kendine özgüdür. Memeler süt üretmek için vardır ve bebekler emmeyi bilerek doğar sadece hatırlaması zamana ve güvene ihtiyaç duyarlar.

Emzirme döneminde dikkat edilmesi gerekenler
Emzirme döneminde dikkat edilmesi gerekenler

Şimdi bunların ışığında sağlıklı emzirme için nelere bakabiliriz birlikte inceleyelim.

  • En temel kurallardan birisi bebek ne kadar çıplak olursa o kadar iyi bunu sağlayamıyorsak da eldiven, şapka olmadan anne ve bebek ne kadar arada aracı (elbiseler engel) olmadan dokunabildiği kadar temas içinde olunmalı.
  • Meme başından biraz süt sağıp elimizle etrafına süt sürerek kokuyu ve tadı artırabiliriz sonrasında anne ne kadar rahat ise bebek o kadar rahat olur sırtınızı ve kollarınızı destekleyebildiğiniz kadar destekleyin.
  • Bebek duruşunda temel nokta bebeğin başı gövdesi düz bir hatta olmalı ve yenidoğan ise popodan desteklenmeli, yüzü memeye bakmalı, burnu tam meme ucunun karşında ve açık olmalıdır.
  • Vücudu anneye dönük olmalıdır.
  • Bebeğin başı dirsek boşluğuna sıkıştırmadan ittirmeden yerleştirildikten sonra, memenin başı bebeğin dudaklarına dokundurulur, alt dudağı memenin ucunun altına gelecek şekilde meme teklif edilir.

Sağlıklı emzirme için gerekli şartları sağladıktan sonra doğru mu yanlış mı emziriyoruz tahmin edebilmek için belirli noktalarda kontrol etmek gerekir.

Sağlıklı emzirme nasıl kontrol edilir

Bunlardan sonra doğru mu yanlış mı emziriyoruz tahmin edebilmek için baktığımız noktalar şunlar olabilir:

  • Bebeğin dudakları ördek gibi dışa kıvrık durur özelikle alt dudak dışa dönük durur.
  • Yanakları dolgun, ritmik şekilde yutkunma sesleri duyulur.
  • Memenin kahverengi kısmının çoğunu almasını bekleriz ancak bazı memeler de bu kısım oldukça büyük olabilir bu durumlarda bebeğin ağzının altında üstünde kalan kahverengi kısmının kalan miktarına bakarız.

Bunlardan yola çıkarak etkin emzirme olamadığında, meme ucunda zedelenmeler, ağrı, çatlaklar oluşabilir.

Emzirme dönemi süt ateşi neden olur?
Emzirme dönemi süt ateşi neden olur?

Emzirme döneminde süt ateşi neden olur

Etkisiz emme sonucunda memeler sütle dolu kalabilir, süt yavaş geldiğinden bebek tatmin olmayabilir, memeler boşalmadığından halk arasında süt sıtması, süt ateşi denilen, memede şişlik, kızarıklık, hassasiyet 37-38 derecelere kadar çıkan ateşli durum meydana gelebilir.

Süt ateşinin en belirgin sebebi dolu memelerdir. Buna yanlış emzirme sebep olacağı gibi gereksiz süt sağma pompalama, süt dolsun diye beklemek gibi davranışlarda sebep olabilir. Unutulmamalıdır ki memelerimiz akan bir nehir gibidir ne kadar emerse o kadar süt yapar göl gibi depolamaz. Bunun için her ağladığında meme vermek hem sütü artırır hem bebeği rahatlatır, hem de gereksiz süt birikmesini önler.

Sütü artırmak adına yapılan gereksiz sağmak, memenin yapısını bozabilir çünkü bebek emdiğinde gelen süt ile pompa yapıldığında gelen miktar aynı olmaz bunun sebebi de bebeğimizi emzirirken onunla bağ kurarız ancak süt pompası ile aramızda bir bağ yoktur.

Süt ateşinde neler yapılabilir

Öncelikle mutlaka bir sağlık profesyonelinden destek alalım.

Sebebi süt birikmesi olduğu için mutlaka sütü boşaltmalıyız bu da ancak emzirme ile olabilir sık sık emzirelim ancak dolu meme hem hassas olur hem de gelen süt akışı yavaş olduğu için bebeğimiz hızı konusunda rahatsız olabilir. İşte böyle bir durumda ilk önce elle sağma eğer bu yeterli olmuyorsa pompa ile sağma yapıp memeleri rahatlatıp sonra yine emzirmeliyiz.

Hassasiyet için ılık duş, memelere ılık nemli havlu sarmak, soğuk lahana yaprağı sarmak faydalı olabilir.

Doktor kontrolünde paracetemol türevi ilaçlar da ağrıyı ve ateşi rahatlatabilir.

Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Önceki İçerikÇocuğum kreşe başladı ve sürekli hasta
Sonraki İçerikUzun süren öksürük astım habercisi mi
Ebe Esra Altuntaş
1987 yılında Kırşehir’de doğdum. İlk ve orta öğretimimi Kırşehir’de tamamladım. 2005 yılında Niğde Üniversitesi Zübeyde Hanım Meslek Yüksekokulu Ebelik bölümüne başladım. 2009 yılında eğitim öğretimi tamamlayarak iş hayatına atıldım. Önceleri özel hastane ve muayenehanelerde çalıştıktan sonra 2011 yılında Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışmaya başladım. Halen daha Eskişehir’de Aile Hekimliği çatısı altında aktif olarak ebelik yapmaktayım. Bakanlığın da desteklediği bazı meslek içi programlara katıldım. Bunlardan bazıları gebe eğitim sınıfı, emzirme danışmalığı eğitimi, ve aile danışmanlığı eğitimleridir. 2019 yılında yolum İçsel Doğum ile kesişti. Burada gerekli modülleri tamamladıktan sonra sertifikasyon için çalışmalarım devam etmekte. Aynı zamanda stajyer doğum ve lohusa doulası olarak gebelere ve ailelere doğum öncesi, esnası ve sonrasında destek vermekteyim.

Bir Cevap Yazın