Çocuklarda Üfürüm Nedir?

0
1349
Çocuklarda üfürüm nedir?
Çocuklarda üfürüm nedir?

Çocuklarda üfürüm nedir?  Üfürüm türleri nelerdir? Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Doç. Dr. Fatih Köksal Binnetoğlu Anne Bebek Kulubü için yazdı.

Çocuklarda Üfürüm:

Kalbin içinde ve kalpten çıkan damarlarda kanın pompalanması esnasında oluşan ve steteskopla (kalp ve akciğer selerini dinleme aleti) duyulabilecek kadar hatta bazen çok şiddetli olduğunda çıplak kulakla bile duyulabilen seslere üfürüm denir. Üfürüm duyulan her çocuğun mutlaka bir çocuk kardiyoloğu tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Üfürümlerin temel olarak 2 tipi vardır:

  1. Fonksiyonel/Fizyolojik Üfürümler:

Kalbin dışındaki nedenlere bağlı duyulan üfürümlerdir. Örneğin anemi(kansızlık), ateş, tiroid horman fazlalığı vb. durumlar. Bu durumlarda kalp yapısal olarak normaldir. Kan akımının fazlalığına bağlı olarak kan, kalp ile ilgili yapılardan geçerken üfürüme sebep olur. Masum bir durumdur.

  1. Patolojik Üfürümler:

Kapakçıkların daralması, sızdırması veya kalbin içindeki odaları ayıran duvarlarda olmaması gereken delik ve darlıklarda duyulan üfürümlerdir. 

Bir çocuk doktoru olarak; “çocuğunuzda üfürüm var ama masum gibi görünüyor, acelesi yok ama bir ara bir çocuk kalp doktoruna gösterin.’’ dediğinde ne yapmalısınız? 

Çocuğunuzun kalbi ile ilgili bir problem olabileceği ihtimali bile aileleri ciddi anlamda endişeye sevk etmektedir. Ailelerin aklına hemen ciddi ameliyatlar, yoğun bakım süreçleri gelmekte ve bir an önce bir çocuk kardiyoloğu aramaya koyulmaktadır.   

Çocuğunuzda aşağıdaki belirtiler yoksa  üfürümü genelde masumdur.

  1. Kilo alımı gelişimi iyi ise. 
  2. Bebekken beslenmesinde zorlanma yoksa, aşırı terleme yoksa.
  3. Sürekli hızlı nefes alıp vermesi yoksa. 
  4. Dudak ve dilinde başta olmak üzere tüm vücutta  morarma yoksa.
  5. Çok sık bronşit ve zatürre geçirmiyorsa.

Üfürümünüzün nedeni eğer yapısal bir kalp problemi ise yani çocuk kardiyoloğu bir problem saptamışsa, bu problemin önem derecesine göre bazen ömür boyu hiçbir müdahale gerekmediği gibi bazen de acil girişimler gerekebilmektedir.

Çocuklarda üfürüm nedir?
Çocuklarda üfürüm nedir?

Ama yine de üfürüm duyulmuşsa mutlaka bir çocuk kardiyoloğuna görünün. ekokardiyografi ile kalp yapılarının incelenmesi sonucu çocuğunuzun kalbinde yapısal bir problem yoksa üfürüm masum kabul edilir. 

Okumalısınız: Çocuğunuzun kalp sağlığı için bu belirtilere dikkat!

Kişisel tecrübelerime dayanarak en son şunu ilave etmek isterim;

“Her duyulan üfürüm bir hastalığına bağlı olmayabilir. Yani masum olabilir ama üfürüm duyulmuyorsa da kalp hastalığı yoktur diyemeyiz.”

Yani bazı kalp hastalıkları üfürüme neden olmayabilir. Ancak ekokardiyografi ile ortaya konabilen kalp problemleri mevcuttur. Bu nedenle yine altını çizerek ifade ediyorum tamamen kişisel bir öneri olarak tüm bebeklerin hayatın ilk aylarında mümkünse bir kalp incelemesinden geçmesi taraftarıyım. 

Üfürüm nedir, belirtileri nelerdir? ? Hastalık süreci nasıl ilerliyor? Dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz! 

Önceki İçerikAllerji ve Allerjen Madde Nedir?
Sonraki İçerikÇocuklarda bağışıklık nasıl güçlendirilir?
Doç. Dr. Fatih Köksal BİNNETOĞLU
1974 Kars doğumluyum. İlk-orta ve lise eğitimimi okul birincisi olarak Kars’ta tamamladım. 1998 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. 1998 Eylül Tıpta Uzmanlık Sınavında derece yaparak İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nı kazandım. 2002 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa) Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimimi tamamladım. 2002-2008 yılları arasında İstanbul’da farklı özel hastanelerde pediatri uzmanı ve yenidoğan yoğun bakım sorumlu doktoru olarak çalıştım. 2009-2012 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı’nda yan dal eğitimi aldım. Kasım 2010- Nisan 2011 tarihleri arasında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi İstanbul Hastanesinde Girişimsel Kardiyoloji ve Pediatrik Kardiyovasküler Yoğun Bakım alanında eğitim aldım. 2012-2017 yılları arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Hastalıkları Anabilim Dalı’nda öğretim üyesi olarak çalıştım. Anabilim Dalı Başkanlığı ve Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı Başkanlığı görevlerini yürüttüm. Eylül 2014’de Doçent oldum. Mayıs 2016'da Boston Children's Hospital, Harvard Medical School Advanced Fetal Care Center (AFCC)'da fetal ekokardiyografi alanında gözlemci olarak çalıştım. Uluslararası ve ulusal dergilerde çok sayıda makalem bulunmaktadır. Evli ve 2 çocuk babasıyım. İngilizce bilmekteyim.

Bir Cevap Yazın