Allerji ve Allerjen Madde Nedir?

0
1265
Allerji nedir? Alerjik Hastalıklar Nelerdir?
Allerji nedir? Alerjik Hastalıklar Nelerdir?

Allerji hakkında merak edilenleri Göğüs Hastalıkları, Allerjik Hastalıklar ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Sami Öztürk Anne Bebek kulübü için yazdı.

Allerji nedir?

“Allerji” ve “astım” günümüzde sık kullanılan kelimeler arasına yer almaktadır. O kadar çok kimyasal madde ve allerjen madde ile temasımız var ki (yiyecek, içecek, kozmetik, ilaç, temizlik ve katkı maddeleri olarak) soluduğumuz havadan tutun da kullandığımız ve tükettiğimiz birçok nesneye kadar sürekli kimyasallar ile içli dışlı yaşamaktayız. Bu kimyasalların ve allerjen maddelerin olumsuz etkileri ve zararları özellikle çocuklarda olmak üzere yıllar içinde allerjik hastalıklar ve diğer birçok hastalıklar şeklinde görülmektedir.

Allerjen maddeler ile karşılaşma sonrası bağışıklık sistemi tarafından oluşan aşırı tepkilere “Allerji” adı verilmektedir.  Sık hastalanma nedenlerinin başında bağışıklık sisteminde yetersizlik ve allerji gelmektedir. İlaç, gıda allerjisinin yanı sıra polen, ev tozu akarı, ev hayvanı, mantar sporu gibi allerjiler kişilerin hayatını oldukça etkilemektedirler.

Allerjen madde nedir?

Allerji yapan maddelere “allerjen” denir. İnsanlarda neredeyse hemen hemen her şey allerjiye neden olabilir dense bile allerjen maddelerin büyük bir çoğunluğu organik kökenli maddelerdir. Bunların birçoğu da her gün karşılaştığımız, temas ettiğimiz, soluduğumuz, yediğimiz veya içtiğimiz maddelerdir. Allerjen maddeler arasında et, süt, yumurta, fındık, fıstık, balık, deniz ürünleri, bira, şarap, ev hayvanları, ev tozu akarları, mantar sporları, ilaçlar (hem de hiçbir yan etkisi yoktur denen ilaçlar, hatta allerjide kullanılan bazı ilaçlar), takılarımız, makyaj malzemelerimiz, hijyen için kullandığımız maddeler, solunan havadaki bazı kimyasallar gibi birçok madde allerji yapabilmektedir.

Yaz aylarında çocuklarda en sık karşılaşılan allerji çeşitleri nelerdir?

Bazı allerjik hastalıklar yıl boyu bazı allerjik hastalıklar ise Yaz aylarında daha sık görülmektedir. Yaz aylarında çocuklarda sık görülen allerjik hastalıklar ise;

-Allerjik Rinit (Saman nezlesi)

-Allerjik Konjonktivit (göz nezlesi)

-Allerjik sinüzit

-Allerjik orta kulak iltihabı (Otitis media)

-Allerjik böcek sokmaları

-Allerjik Bronşit (astım)

-Güneş allerjisi

-Allerjik ürtiker (Kurdeşen)

Allerji nedir? Alerjik Hastalıklar Nelerdir?
Allerji nedir? Alerjik Hastalıklar Nelerdir?

Allerjik hastalık belirtileri nelerdir?

-Allerjik Rinit (Saman nezlesi): Allerjik nezlenin (Allerjik Rinit) temel bulguları burun tıkanıklığı, dışa veya içe burun akıntısı olması, hapşırma ve burun kaşıntısıdır.

-Allerjik Konjonktivit (Göz Nezlesi): Allerjik nezlesi olan çocukların büyük bir kısmında gözlerde sulantı, kızartı ve kaşıntılar görülebilmektedir.

-Allerjik sinüzit: Allerjik nezle nedeni ile sık sık burun tıkanıklığı olan çocukların bir kısmında baş ağrısı ve geniz akıntısı ile seyreden allerjik sinüzit görülebilmektedir.

-Allerjik orta kulak iltihabı (Otitis Media): Allerjik nezle nedeni ile sık sık burun tıkanıklığı olan çocukların bir kısmında kulak ağrısı, orta kulakta sıvı toplanması ile işitme kayıpları olabilmektedir.

-Allerjik böcek sokmaları: Allerjisi olan çocukların bir kısmı böcek veya sinek ısırmalarında ısırılan yerde aşırı şişkinlik, kaşıntı ve sulantılı cilt lezyonları görülebilmektedir.

-Allerjik Bronşit (astım): Astım hastalığının başlıca dört ana belirtisi vardır. Bu belirtiler; kronik öksürük (genellikle kuru yani balgamsız), nefes darlığı, hışıltılı solunum (kedi mırıltısı veya kapı gıcırtısı gibi) ve göğüs kafesinde baskı hissidir.

-Güneş allerjisi: Allerjik bünyeli çocukların bir kısmında güneşe çıkınca aşırı kaşıntı ve kızartı ile seyreden cilt bulguları görülebilmektedir.

-Allerjik ürtiker (Kurdeşen): Allerjik bünyeli bazı çocuklarda özellikle yaz mevsimi meyve ve sebzelerindeki aşırı histamin içeren gıdalara bağlı ciltte kaşıntı ve kabarıklıklar ile seyreden ürtiker oluşabilmektedir. Bu yiyecekler arasında; Çilek, Domates, Patlıcan, Avokado, Muz, Patates, Kuru meyveler, Ispanak, Kivi, Erik ve Ananas gibi bazı gıdalar yer almaktadır.

 Allerji nasıl teşhis edilir?

Allerjik hastalıkların büyük kısmı Uzman doktorlar tarafından yapılacak muayene ile kolayca anlaşılır. Ancak kişilerin neye karşı allerjisi olduğu ise allerji deri testleri veya allerji kan testleri ile anlaşılabilir.

Çocuklarda allerji testleri en erken ne zaman yapılabilir?

Halk arasında yanlış olarak 5 yaşından önce allerji testi yapılmaz diye bilinir. Ancak hastalığa ve hastaya göre allerji testleri ya deriden prick test şeklinde veya kandan bakılarak yapılabilir.

Besin allerjisi ve egzama için allerji testi

Besin allerjileri için allerji testi 2 aylıktan itibaren yapılabilmektedir. Çünkü anne sütü ile allerjenler çocuğa geçip çocukların yüzlerinden başlayan atopik dermatit veya egzama belirtileri ortaya çıkabilir. Egzamanın en sık nedenlerinden birisi gıda allerjisi olması nedeniyle allerji testleri önemli bir yere sahiptir.

Astım ve allerjik nezle için allerji testi

Astım ve allerjik nezle nedeniyle deri allerji testleri her yaşta yapılabilmekle birlikte genelde 2 yaşından sonra yapılması uygundur. Ancak çocuğun şikayetlerine göre bazen daha erken de yapılabilir. Ufak çocukların uyum sorunu nedeni ile deri testi yerine daha çok kandan yapılan allerji testleri tercih edilmektedir. Allerjik hastalıkların hastanın yaş grubuna göre Çocuk veya Erişkin Allerji Uzmanları tarafından takip edilmesi en uygunudur.

Allerjik hastalıkta tedavi yaklaşımı nasıldır

Allerjik hastalıklarda ilk yapılması gereken hastanın neye karşı allerjisinin olduğunun tespit edilmesidir.  Allerji yapan etkenden uzak kaldıkça hastalık belirtileri ya hiç olmayacak ya da daha az oranda olacaktır. Bu nedenle allerji hastalarının öncelikle Allerji uzmanlarına muayene olmaları, neye karşı allerjisi olduğunun tespiti  ve çıkan allerji durumuna uygun ilaç kullanılması ile  hastalar genelde rahatlarlar. Bazı hastalar ise allerjenden korunmaya ve uygun ilaç kullanmaya rağmen düzelmezler. Bu hastalarında Allerji uzmanınca uygun görülmesi durumunda aşı (İmmünoterapi) tedavileri bulunmaktadır.

Allerjı nedir, belirtileri nelerdir? ? Allerjik hastalık bellirtileri nelerdir? Dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz! 

Bir Cevap Yazın