Takviyeleriniz zehriniz olmasın

0
392
Takviyeniz zehir olmasın
Takviyeniz zehir olmasın

Günlük hayatın koşuşturmacası içerisinde bazen yeteri kadar beslenemiyorsunuz bazen de hastalık neticesinde verilen ilaçların yanında takviye edici gıda ya da vitamin kullanıyor musunuz? Bitkisel yöntemleri deniyor musunuz? Bitkisel olduğu söylenen ürünler hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Anne Bebek Kulübü yazarı Ecz. Füsun Tunalıoğlu takviye olarak aldığınız ürünlerin önemini ve kullanımını yazdı.

Sağlıklı yaşam için vücudumuzun ihtiyaçlarını iyi belirlemeliyiz. Düzenli uyku, düzenli beslenme, yeterli miktarda su… Ayrıca vücudumuzun bize verdiği uyarıları dikkate almalıyız. Sağlık sorunlarımıza çözüm aradığımız noktalar, işin eğitimini almış, bilinçli, her an ulaşabileceğimiz doktor ve eczacılar olmalıdır.

Doktorlar, hastalarının ihtiyaçlarına yönelik takviyeleri reçeteye yazarlar.

Hastanın ne kadar süre, hangi dozda bu takviyeleri  kullanması gerekli olduğuna; kan ve idrar tahlilleri, radyolojik görüntüleme yöntemleriyle karar verirler.

Hekimler; Anemi, kemik erimesi, unutkanlık, bağışıklık sistemi, demans, bağırsak sendromları, cilt rahatsızlıkları, anksiyete, iştahsızlık, görme bozuklukları, sindirim bozuklukları gibi saymakla bitiremeyeceğimiz bir çok hastalıkların tedavisinde, ilaç ve takviyelere başvururlar.

Hekim doğru takviyeyi uygun dozda reçete eder.

Takviyeleri kendi kararınızla kullanmanız doğru değildir. Çünkü takviyeler sağlığımızı koruduğu gibi sağlığımızı boza da bilir.

Eczacı olarak hastalarımıza sürekli söylediğimiz şey hiçbir gıda takviyesi  ”tamamen zararsız” ya da ”yan etkisiz” değildir.

Doğru gıda takviyesi, doğru kişiye, doğru dozda, doğru sürede verilmediği takdirde sağlığımızı bozar. İlaç etkileşimleri olabilir, organlarınızda hasarlara, hastalıklara yol açabilir.

Bazı hastalıklara  tanı konulmasını geciktirebilir, engelleyebilir. Sizlerin doğru gıda takviyesine doğru zaman ve dozda ulaşmanız, doğru yönlendirilmeniz eczacı olarak bizim sorumluluğumuzdur. Bu nedenle sağlığa yönelik her türlü ürün sadece eczanelerden temin edilmeli ve hekim-eczacı danışmanlığında ve takibinde kullanılmalıdır.

Bitkisel takviyeler alırken dikkat etmeniz gerekenler
Bitkisel takviyeler alırken dikkat etmeniz gerekenler

Bitkisel ürünler de bir ilaçtır, bitkiler masum değildir. Bitkilerin içinde etken maddeler, kimyasal bileşenler vardır. Bitkilerin yetiştirildiği toprak, sulanma yöntemi, üretim kalitesi, toplanma zamanı, tohumun kalitesi, diğer üreticiye iletilmesi, saklama koşulları, ambalajlanması, bazı drogların parçalanıp toz haline veya çay haline getirilme aşamaları, son kullanma tarih saptanması, ürünün kullanım dozu, ürünün kullanım süresi sağlığımız için son derece önemlidir.

Aktarlarda ağzı açık satışa sunulan bitkiler vardır. Mikroskopik incelemelerde, ürünlerin içinde toz, böcek ve adlandırılamayan cisimler içerdiği gözlemlenmiştir.

Dükkan önlerinde ağzı açık olarak satılan bu bitkisel takviyeler; egzoza, hava kirliliğine, rutubete maruz kalmaktadır. Bu da kullanılacak ürünün bozulmasına, zararlı dış maddeler içermesine neden olmaktadır.

Bitkisel takviye kullanırken dikkatli olmalısınız.
Bitkisel takviye kullanırken dikkatli olmalısınız.

Bir bitkinin kaynatılması, soğuk suda bekletilmesi veya sıcak suda bekletilmesi, bekleme süresi bitkinin kimyasal yapısını bozduğu gibi, sağlıktaki kullanım alanlarını da değiştirmektedir. Bu sağlıklı bilgileri eczacınıza danışarak alabilirsiniz.

Eczacınız sizin rahatsızlıklarınızı, kullandığınız ilaçları, yaşınızı göz önünde tutarak neyi kullanmalısınız, hangi takviyeye ne kadar ara vermelisiniz ya da kesinlikle kullanmamalısınız gibi doğru yönlendirmeyi yapacaktır.

Mevsimsel ihtiyaca göre sezonluk satış hedefleyen maalesef çok sayıda üretici vardır. İnsan sağlığını düşünmezler, sadece ticari satış odaklıdırlar. Herkese ulaşım kolaylığı sağlayan internet ortamında ürünlerini pazarlarlar. Hedef sadece satıştır. İnsanların zayıf noktalarından faydalanırlar…

Zayıflama ürünleri, selülit tedavisi, incelme, güneşten korunma, göğüs küçültme, göğüs büyütme gibi vaatlerle ürünleri piyasaya çıkarırlar.(Tablet, çay, haricen kullanılan jell vs. )

Sosyal medyadan bu ürünlerin reklamlarını yaparlar, iddialı sloganlar ve vaatlerle sezonluk satışlarını yapıp ortadan kaybolurlar. İnsanlar umutları için ciddi paralar vererek aldıkları ürünlerden bilimsel bir fayda sağlayamazlar ve fayda bulamadıkları gibi içindeki bilinmeyenleri kullanmış olurlar.

Vücut ürünlere o an reaksiyon verebilir, ya da seneler sonra bir hastalığa zemin hazırlamış olabilir. Zayıflama ürünlerinden hayatını kaybeden gençlerimizi unutmamak gerekir.

Bir de yıl boyunca insanların kullandığı  vitamin, mineral, gıda takviyeleri, cilt ürünleri vardır. Bu takviyelerin kullanım dozu, süresi titizlikle takip edilmesi gerekir.

Vücutta birikmeden, ihtiyaç doğrultusunda,  hiç bir organa ve vücudumuzdaki hiçbir sisteme zarar vermeden kullanılmalı, belirli aralıklarla ara verilmelidir. “Takviye ürünlerden zarar gelmez, nasılsa bitkisel bir ürün kullanıyorum, nasılsa sadece vitamin kullanıyorum, ne sakıncası olabilir?” gibi  psikolojik telkinlerle, bilinçsizce kullanılan ürünler  vücuda zarar vermektedir.

Uzun süre kullanım ve/veya yüksek doz kullanım ve/veya hiç ara vermeden kullanım, hastalıklarımızı bilmeden kullanım, vücudun kendi içindeki bir çok sistemine zarar vermekte, bazı sistemleri bloke etmektedir.

İnternet ortamında satılan ve şikayet alan ürünler araştırıldığında; nerede üretildiği belli olmayan, son kullanma tarihleri ile oynanmış, sahte, kötü saklama koşullarına maruz kalmış, bozulmuş, etiket bilgisi ile ürün içeriğinin aynı olmadığı, ruhsatsız oldukları tespit edilmektedir. Amaç yine sağlık değil, ticaridir.

Eczane dışında satılan ürünlerin güvenilirliğini kontrol edebilmemiz mümkün değildir. Sağlık Bakanlığının kayıtlarına giren çok sayıda vaka vardır.

Vücudumuz, sağlığımız son derece önemlidir. İstanbul Eczacı Odasına çok sayıda ”İnternet sistemi üzerinden alınıp, sahte çıkmış, bozulmuş ürünler için” şikayet dilekçesi gelmektedir.

Sağlık Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı gelen şikayetleri değerlendirmekte, gerekli yasal işlemleri başlatmaktadır.

İnternetteki bazı sitelerin fiyat konusunda da sahtekarlıkları vardır. Bir ürünün Sağlık Bakanlığınca belirlenen satış fiyatı; örneğin 150 TL ise sitede ürünün satış fiyatı 195 TL iken 155 TL düşmüş gibi gösterilmektedir. Algıyı çok iyi kullanmaktadırlar.

Ayrıca alınan ürünün ucuz olmasının altındaki nedeni de iyi analiz etmek, iyi düşünmek gerekmektedir.

Sağlığınız halkın sağlığıdır, sağlığınız sağlığımızdır.

Çocuklarımız, annelerimiz, babalarımız, yaşlılarımız çok kıymetlidir. Sağlıklı yaşam çok kıymetlidir. Vücudunuz size emanettir, sizlerin sağlığı da biz sağlıkçılara emanettir.

Kullanacağınız takviyeler ile ilgili deneyimler hakkında dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerimizden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

 

Bir Cevap Yazın