Doğru beslenme ile sıcaklardan korunun

0
436
Beslenme şeklinize dikkat ederek sıcaklarla başa çıkabilirsiniz.
Beslenme şeklinize dikkat ederek sıcaklarla başa çıkabilirsiniz.

Sıcak havalarla beraber iştah problemleri olabilir. Fakat sıcağın vücutta yaptığı etkileri azaltmak için sağlık durumunuza dikkat etmelisiniz. Halsizlik, baş ağrısı, susuzluk, tansiyon düşüklüğü gibi problemlerin önüne geçmek için doğru beslenme ve  önemi hakkında vereceği bilgiler ve pratik tarifleri ile Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Zünbülcan sıcak günlerde doğru beslenmenin önemini Anne Bebek Kulübü için yazdı.

Beslenme ihtiyacınızı sıcak havalar etkiliyor mu?

Mevsimin son ancak etkili sıcaklarıyla beraber özellikle gebeler, emziren anneler, çocuklar, yaşlılar gibi risk gruplarında ve spor yapan kişilerde halsizlik, yorgunluk, tansiyon problemleri görülebiliyor.

Sıcaklarda sağlık durumunuzu kontrol altına alabilmek için uyku dengenizi sağlamak çok önemliyken beslenmenizde dikkat edeceğiniz püf noktalarla da sıcaklardan daha az etkilenerek sonbahara ulaşabilirsiniz.

Sıcak havalarda doğru beslenme için püf noktalar nelerdir?

 Balık ve zeytinyağlılar favoriniz olsun.

Sıcak havalarda aşırı yağlı ve şekerli gıdalar metabolizmanıza ekstra yük oluşturur. Vücut bu besinleri işleyebilmek için daha çok yorulur. Bu nedenle su, vitamin, mineral içeriği yüksek meyve, sebze, tam tahılların beslenme düzeninde yer almaları çok önemlidir.

Balık, zeytinyağlı yemekler ana öğünlerde seçilebilecek doğru alternatiflerdir. Öğünlerde yoğurt ve ayran da tüketilebilir. Kızartmalar, aşırı yağlı besinler ve sakatatlar yerine ızgara, buğulama, fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.

Kan şekerinde dalgalanmalara neden olan ve uzun dönemde şeker hastalığına neden olan fazla şekerli besinlerden de uzak durulmalıdır. Bunların yerine meyvelerle doğal hazırlanan tatlılar veya sütlü tatlılar tercih edilmelidir.

Akşam atıştırmalıklarına dikkat.

Yaz akşamının uzunluğu keyifli sohbetlere eşlik ederken fark etmeden atıştırmalıklar da artabiliyor. Yazın gözdesi dondurma, çerezler ve meyvelerse bu atıştırmalıkların başında geliyor. Yemek üzerine tüketilen atıştırmalıklar bir süre sonra kişilerde sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Masum gibi görünen kendisi küçük fakat enerji değerleri yüksek atıştırmalıkların farkına varılması büyük önem taşıyor. Dondurma yenilecekse külah yenilmeden tüketilmesine dikkat edilmelidir.

Tüketeceğiniz 3 top sade dondurma 1 dilim ekmeğinize,1 bardak sütünüze ve 1 porsiyon meyvenize eşittir unutmayın. Özellikle çerezler atıştırmalık olarak tam bir tuzak.

Örneğin sadece 100 gram badem 596 kalori. Haftada üç akşam 100 gram bile tüketildiğini düşünürsek ayda ekstra 7 bin kalori yapar ki bu 1 kg yağ demektir.

Meyve kontrolü önemli.

Meyveler sağlıklı olduğu için genelde sınırsız yenilebileceği düşünülür. Ancak meyvelerde de porsiyon kontrolü çok önemlidir. Özellikle tükettiğimiz zaman dilimi meyvenin bedeninizdeki etkisini belirlemek açısından da önemlidir. Bir anda tüketeceğiniz koca bir dilim karpuz ya da büyük bir meyve tabağı akşam saatine denk geldiyse bedeninize ağır gelebilir.

Sıvıyı yeterli tüketin.

Sıcak havalarda sağlıklı kalabilmek için en çok dikkat edilmesi gereken nokta yeterli ve doğru su ve sıvı tüketimidir. Sıcak havalarda deri, solunum, idrar, dışkı ile daha çok su ve sıvı kaybı olur. Bu su ve elektrolit kaybı tansiyon dengesizliği, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk hatta bayılmanın bile nedeni olabilir.

Günlük sıvı ihtiyacı alınan her kalorinin vücudumuzda kullanılabilmesi için kalori başına 1 ml’dir. Yani yaklaşık olarak su ihtiyacı kadınlarda 2 litre, erkeklerde ise 2,5 litredir. Fakat bu miktarlar gebelik ve emzirme dönemi gibi durumlarda artış gösterebilir.

Çocukların içmesi gereken su miktarı ihmal edilmeden yaş grubuna göre belirlenmelidir. Sıcak havalarda özellikle susamayı beklemeden su içilmelidir. Yeterli su içip içilmediğini anlamak için idrar rengi kontrol edilebilir.

İdrar koyu sarı ise yetersiz su içiliyor demektir. Sıvı tüketiminizi arttırmak içinse ekstra şeker eklenmeden yapılmış kompostolar, ayran, kefir, maden suyu doğru tercihler arasındadır.

beslenme ve evde fit dondurma yapımı
beslenme ve evde fit dondurma yapımı

Ev yapımı fit dondurma

Malzemeler:

  1. 1 tane yerli dondurulmuş muz
  2. 5-6 tane çilek
  3. İsteğe bağlı kakao
  4. Fındık kırıkları

Yapılışı: Dondurulmuş, soyulmuş muzları, çilekleri ve kakaoları rondodan geçirin. Kremsi kıvamı aldıktan sonra dondurma kaplarına koyarak üzerini fındık kırıkları ile süsleyin.

Sağlıklı beslenme ve evde limonata yapımı
Sağlıklı beslenme ve evde limonata yapımı

Çocuklara ev yapımı şekersiz limonata

Malzemeler: 

  1. 1 adet limon
  2. 1 tatlı kaşığı yayla çiçek balı ham bal
  3. 1 bardak su
  4. Taze nane yaprakları

Yapılışı: Limonun kabuklarını rendeleyin. Nane yapraklarını küçülterek ilave edin. Balı ekleyerek iyice karıştırın.  Üzerine limonun suyunu ekleyin ve balı iyice eritin. Son olarak soğuk suyu ilave edin. Afiyet olsun.

 

Sıcak havalarda beslenmeniz ve yaşadığınız sorunlarla ilgili dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerimizden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

 

Bir Cevap Yazın