Cilt yapısına uygun ürün seçiminin önemi

0
463
Cilt yapısına uygun ürün seçimi neden önemlidir?
Cilt yapısına uygun ürün seçimi neden önemlidir?

Cilde sürülen ürünlerin formlarını hiç merak ettiniz mi? Krem, pomat, balsam, fluıd, jel ve losyon nedir? Hangi cilde hangi ürün kullanılır? Cilt yapısına göre farklılık gösterir mi? En uygun cilt ürünü nasıl alınır? Doğru tercih nasıl yapılır? Vücudun herhangi bir yerine sürülen ürünlerin formlarıyla ilgili önemli noktaları Anne Bebek Kulübü yazarı Ecz. Füsun Tunalıoğlu yazdı.

Cilt yapısına nedir?

Cilt yapısı rengine bağlı olarak farklılık gösterir. Cildin dokusunu esmer, sarı, buğday, beyaz oluşu etkiler. Cilt rengine göre farklılık gösteren cilt dokusu 4’e ayrılır.

  1. Yağlı cilt
  2. Kuru Cilt,
  3. Normal (dengeli) cilt
  4. Karma cilt

Cilt yapısı, cilt dokusu ve cildin durumu dikkate alınarak ürün seçimi yapılır.

Cilt yapısına göre ürün seçiminin önemi nedir?

Yemek için tercih ettiğimiz gıdalara ne kadar özen gösteriyorsak, cildimiz için kullanacağımız her ürün için de aynı özeni göstermeliyiz.

Cildin yapısına, cildin yaşına, o anki ihtiyacına, mevsimlere ve iklime göre cilt ürünlerinin yapısı değişiklik göstermektedir.

Kullanılacak  ürün ister krem olsun, ister pomat, ister baume (balsam), ister losyon olsun tüm ürünler homojen, tortu bırakmayan, pürüzsüz, ağır metallerden uzak, kimyasal yapısı standartlara uygun, kanserojen veya toksik içeren etkenlerden uzak, allerjiye sebebiyet verebilecek ajanlardan (parfüm) uzak, uygun üretim koşullarında üretilmiş olmalıdır.

Kullanıcıların çoğu, formları krem ve losyon olarak bilmektedir. Bazen içerik olarak aynı olan ürünler, ihtiyaca göre ve cildin yapısına göre farklı formlarda üretilmiştir. İhtiyacı iyi belirlemek gerekir.

Cilt ürünleri nelerdir?
Cilt ürünleri nelerdir?

Cildinize göre kullanılacak ürün formları nelerdir?

Balsam, yapı olarak yoğundur. Çok kuru, neme ihtiyaç duyan cilt yapısına uygun bir formdur. Bazen dış ortamdan gelebilecek istenmeyen etkiyi engellemek için, bariyer oluşturmak için de bu form tercih edile bilinir. Uygularken iyi dağıtmak gerekir. Gözenekli cilt yapısına balsam uygun değildir.

Pomat (merhem) balsam dan daha az yağlı fakat kremden daha fazla yağa sahiptir. Orta veya şiddetli cilt hastalıklarında kullanılır. Onarıma ihtiyacı olan, cilt altında da tedaviye ihtiyaç duyulan rahatsızlıklarda tercih edilir. Cilt üzerinde ve altında daha uzun süre kalır, bu nedenle ciltten temizlenmesi biraz daha zordur. Krem formuna göre yan etkisi biraz daha fazla olmaktadır.

Krem form, yapı olarak pomatlardan daha az yağlıdır. Yapıları biraz daha su bazlıdır, çok yağlı olmadığı gibi çok sıvı görünümü yoktur. Dokunulduğunda ağrı veren rahatsızlıklarda (Rozasea, dermatit, yanık, akne…) çok hassas cilt yapısına sahip kişilerde tercih edilmelidir. Cilt altına çok fazla inmez. Hafif ve orta şiddetli rahatsızlıklarda kullanılır.

Yüzeysel rahatsızlıklarda, kozmetik ürünlerde tercih edilir. Çok hassas cilt yapısına uygulanması  kolaydır, dağıtılması için çok ovalanmasına gerek yoktur. Yağlı ciltler için su bazlı olması nedeniyle  uygundur.

Kremlerin ciltten uzaklaştırılması daha kolaydır. Merhemlere göre daha az yan etki gösterirler çünkü ciltte çok üzün süre kalamazlar. Güneşten korunmak için kullanılan yüz ürünlerinin çoğu krem formdadır.

Bitkisel içerikleri krem formu iyi taşır. Anti ageing-lifting etki, hafif onarım, normal korunma, temizleme için krem formunun yapısı uygundur. Göz altı, genital bölge gibi hassas bölgeler için de krem yapıdaki formlar üretilir ve kullanılır.

Fluıd yapı tam olarak su bazlıdır. Yağ oranı son derece azdır. Yağ oranı az olmasına rağmen cildin neme ihtiyacı varsa nem verme etkisi isteğe göre eklenebilmektedir. Akneli, yağlı ciltler için çok uygundur. Bu tip yüzlerdeki tedavilerde fluıd yapı kullanıldığı gibi güneşten korunma ürünlerinin yapısı da fluıd kıvamdadır.

Losyon form, fluıd’den biraz daha yağlı ve tedaviye yönelik kullanılır.

Jell form şeffaf ve renksizdir, çabuk kurur, çabuk sürülür. Özellikle kas ağrılarında ve dolaşım hızlandırmak için kullanılan preparatlarda jell form tercih edilir, uçucu yağ ilave edilmesi bu form için kolaydır. Yağ içermez.

Doğru form, sizi ve cildinizi mutlu eder. Mutlu bir cilt, önerilerini doğru adresten, yani doktorlardan veya eczacılardan almıştır. İnternet sizin cilt yapınızı analiz edemez. Cilt sorunlarınızı size söyleyemez, sizi doğru yönlendiremez. Sorularınıza cevap veremez.

Sağlığınız bizlere emanettir.

Sağlığınız sağlığımızdır.

Kullanacağınız cilt ürünleri ile ilgili deneyimler hakkında dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerimizden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın