Bursa süt helvası en beğenilen tarifi

0
491
Süt helvası nasıl yapılır?
Süt helvası nasıl yapılır?

Yöresel lezzetlerin arasında Osmanlı Mutfağından günümüze gelenlerde vardır. Bazı tatlar var ki vazgeçilmezdir ve her fırsatta farklı ellerden yeme fırsatı bulursun. Bursa helvası yani süt helva da bu lezzetlerden biridir. Az malzemeli oluşu ile de her evde yapılabilir olması vazgeçilmez oluşunun bir diğer güzel kısmıdır. Anne Bebek Kulübü yazarı ve Gıda Teknikeri Pelin Kahraman Avşar süt helvası tarifini okuyucular için yazdı.

Süt helva hakkında merak edilenler nelerdir?

Süt helvası denilince akla Bursa gelir. Bursa helvası olarak da bilinen süt helvası, Osmanlı’da Saray mutfağının en gözde tatlılarından olmuştur. Zaman içinde Anadolu’ya yayılan süt helvası, zamanla unutuldu. Ama Bursa’da özellikle esnaf lokantalarının menülerinden hiç çıkmadı. Bugün Bursa’da yaşayan herkesin bildiği ve sevdiği bu tatlı kazandibini andıran ama kazandibinin atası olan bir lezzettir.

Cathering şirketinde çalıştığım için birçok aşçıbaşı/chefin elinden yeme fırsatım oldu. Fakat en çok beğendiğim tatlının tarifini sizlere eksiksiz vermek istiyorum. Özellikle az malzemeden yapıldığı için maliyet açısından oldukça uygun ve damak tadına hitap ettiği için size ve gelen misafirlerinize şölen olacağından eminim. Bu tatlıyı hazırlayıp birkaç saat üzerini kabuk tutturmanız ve servis edeceğiniz zaman fırının üst kısmını açarak yakmanızı tavsiye ederim. Çay demlenene kadar helvanız pişmiş, istenilen sıcaklığa gelmiş olacaktır. Tatlının kıvamı kaşıktan düşmeyecek, çatalla yenmeyecek şekilde olmalıdır. Ben bu tatlıyı tam buğday unu ile de denedim ve sevdim. Tabi ki tercih size kalmış. Şimdiden afiyet olsun diyor ve yorumlarınızı bekliyorum…

Süt helvası nasıl yapılır?
Süt helvası nasıl yapılır?

Süt Helvası malzemeleri ve hazırlanışı

Malzemeler:

  1. 1 litre süt
  2. 2 su bardağı toz şeker (ben bardakta dudak payı bırakıyorum)
  3. 1 paket vanilin
  4. 2 çorba kaşığı tereyağ
  5. 1 su bardağı sıvıyağ
  6. 4 kaşık un

Hazırlanışı:

  • 1 litre süte 1,5 su bardağı toz şekeri ve vanilini katıp kaynamaya yakın sıcaklığa gelince kapatıyoruz.
  • Diğer yandan başka bir tencerede tereyağını eritip, sıvıyağı ve unu 2-3 dakika kavurduktan sonra kalan şekeri bu evrede ilave ediyoruz. Bu yöntem muhallebimsi sakızımsı kıvam almasını sağlayacak.
  • Sonrasında kaynama noktasına gelmiş olan sütü ilave edip 3-4 dk. kaynatıyoruz hemen kıvam alacaktır.
  • Borcama ya da güveçlere döküp üzeri kabuk tuttuğunda fırının üst tarafını 200 derece açıp pişiriyoruz. Burada süre size kalmış ne kadar yanık seviyorsanız o kadar pişirebilirsiniz.

Süt helva ve diğer tarifler ile ilgili dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerimizden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

 

Önceki İçerikTakviyeleriniz zehriniz olmasın
Sonraki İçerikBebekler ve diş çıkarma dönemleri
Uludağ Üniversitesi Gıda teknolojisi mezunuyum. Evli ve 2 çocuk annesiyim.. Bursa’da ikamet ediyorum. Tam bir Bursa sevdalısıyım. Bir cathering şirketinde proje müdürü olarak görev yapıyorum. Türkiye’de işini severek yapan %17 insandan bir tanesi olarak kendimi çok şanslı hissediyorum. Mutfağı seviyorum. İnsanları yemek yerken seyretmek büyük bir mutluluk benim için. Amatör olarak fotoğraf çekiyorum. En sevdiğim kısmı ise yapılan özel yemekleri ölümsüzleştirmek. Alternatif tıp ile ilgiliyiz ailecek. Ekolojik yaşam, kimyasalsız yaşam hayat hedefim. Artık her şeyin katkılı olduğu bu dünyada katkılardan bir nebze olsun uzak kalabilmek adına yazılan hayat tecrübeleridir okuduklarınız. Umarım birilerine ses, birilerine nefes olabilir.

Bir Cevap Yazın