“Süper baba” olmak isteyenler buraya!

0
1363

Çocuk yetiştirmede ve çocuğun gelişiminde her ne kadar anne, babaya kıyasla daha fazla ön planda gibi görünse de, ailede ‘’baba’’ kavramının önemi tartışılmaz bir gerçek. Baba olanlara ve baba adaylarına bu duyguyu en doğru şekilde yaşayabilmeleri için uzmanlar önemli tavsiyelerde bulunuyor. İşte süper baba olmak için yapmanız gerekenler…

Uzmanlara göre, “Aile üçgeninin iki bacağından biri olan baba, çocuğun yaşamında etkin olmadığında bu üçgen bozulur ve çocuğun güven duygusu eksik kalır. Baba çocuğuna sevgi verebilmeli, destek olmalı, hoşgörülü davranmalı, onun zorlandığı her durumda yanında olabilmeli ve çocuğuyla ortak zevkleri paylaşmalı”

Çocuğun hayatında anne ve babanın rolleri farklıdır

Bir çocuğun hayatında anne ve babanın rolleri farklıdır ve hiçbiri diğerinin rolünü üstlenemez. Günümüzde korkulan ve akşam eve geldiğinde çocuğu azarlayacağı düşünülen baba modeli yavaş yavaş yok oluyor.

İlk aylardan itibaren babalarının yakın ilgi ve bakımıyla büyüyen bebeklerin sevgi ile güven açısından doyum sağladıkları için çevreleriyle iletişim kurmada daha istekli olduklarına, ileri yaşlarda daha fazla sorumluluk üstlendiklerine dikkat çeken uzmanlar, “Anne nasıl bir çocuğun iç dünyasını besliyor ve temsil ediyorsa baba da çocuk için dış dünyanın temsilcisidir. Babanın toplumsal yaşam içindeki duruşu, tavır alışı çocuğun örnek aldığı tutumlardır” şeklinde görüş bildiriyor.

İyi baba olmanın yolu sabır ve tecrübeden geçiyor

Bebeklerin ilk yaşlarında anneye olan ilgi ve bağlılığı ikinci yaştan itibaren daha çok babaya yönleniyor. Bu durumda baba-çocuk ilişkisinde doğru iletişimin fiziksel temas ve birlikte verimli vakit geçirmek. Öyle ki hiç kimse iyi bir baba olarak doğmaz. Baba olmak sevgi, tecrübe, sabır ve bilgi edinmeyle gerçekleşir.

Mükemmel olmak için kendinizi zorlamayın!

Babalara ve baba olacaklara çocuklarıyla doğru ve etkin iletişim kurabilmeleri için uzmanların önerilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

– Babalar kendilerini “mükemmel olacağım” diye zorlamamalıdır. Özellikle ilk defa bebek sahibi olan babaların duygularındaki değişimleri korkmadan yaşaması gerekir.

– Baba adayı doğum öncesi kontrollerde doktora eşiyle birlikte gitmelidir. Bu sayede eşi ile bebeğinin sağlığını ve gelişimini yakından takip etme olanağı bulabilir.

– Ailedeki diğer babalarla konuşarak ve neler yaşadıklarını dinleyerek kendilerini babalığa alıştırabilirler.

Baba-çocuk ilişkisinde bunlara dikkat!

Uzmanlar, annenin çocuğa ‘’baba’’ kavramını doğru bir şekilde tanımlaması, davranışlarında da çelişkiye düşmemesinin çocuğun ruhsal sağlığı için son derece önemli olduğuna dikkat çekerek babalar için şu tavsiyelerde bulunuyor:

– Baba, çocuğa sevgi, ilgi göstermeli ve zaman ayırmalıdır.

– Bebeğin sağlığı, beslenmesi, temizliği gibi ihtiyaçlarını karşılaması önemlidir. Bu davranışlar, gelecekteki sağlıklı ilişkinin önemli bir parçasıdır.

– Çocuğu olduğu gibi kabul etmeli, başkalarıyla kıyaslamamalıdır.

– Çocuğun çabalarını, olumlu davranışlarını desteklemeli, başarısızlıkları karşısında sabırlı, sakin ve yapıcı olmalıdır.

– Tüm davranışlarıyla çocuğa iyi bir model olmalıdır.

Bir Cevap Yazın