Hafta hafta hamilelik rehberi: 19. Hafta Hamilelik

0
2252

İkinci trimesterde ve 19.haftadaysanız…  Bebeğinizin kulakları sizi ve partnerinizi duyacak kadar gelişmiştir. Bu hafta rahminiz göbek deliğinizin altına kadar gelmiş durumda. Günler geçtikçe daha hamile gözüküyorsunuz. İşte 19 hafta hamile olanları bekleyenler…

Bebeğiniz…

Bebeğiniz şu an yaklaşık 240 gr. ve 15,2cm., dış kabuğu çıkartılmış bir hindistan cevizi gibi. Büyümesi yakın bir zamanda durmayacak, aksine doğuma kadar şimdikinin 15 katı büyüyecek. Bu hafta bebeğiniz verniks, bebeğinizin cildini sulu ortamda korumaya yarıyor, üretmeye başlıyor. Unutmayın ki, bebeğiniz 40 hafta boyunca amniyotik sıvı denizinde yaşıyor. Verniks, bebeğin cildini yumuşak ve esnek gösterir.

Bu haftada bebeğinizin beynindeki koku, tat alma, duyma, görme hatta dokunma duyuları gelişir. Kulakları sizi ve partnerinizi duyacak kadar gelişmiştir. Kızınız olacaksa kendini henüz şimdiden 6 milyon yumurta üretmiştir, doğuma kadar bu sayıya 4 milyon ekleyeceğiz. Bebeğinizin parmak izi artık daha ayırt edici. Kendisi hala epey zayıf ama vücudu yağ depolamaya başladı ve gitgide daha da yağ alacak.

Siz…

Gebelik boyunca bacak krampları çok normaldir. (kimse neden olduğunu bilmez ama çoğu zaman nedenleri basınç uygulanan kan damarları ve kas yorgunluğudur) ve geceleri daha sık olur. Aynı zamanda el ve ayaklarınızdaki karıncalanma ve hissizlikte merak konunuz olabilir. Garip bir his ama normaldir. Muhtemel nedeni ise, vücut şişkinliğinizin sinirlere uyguladığı basınçtır.

Bu hafta rahminiz göbek deliğinizin altına kadar gelmiş durumda. Günler geçtikçe daha hamile gözüküyorsunuz. Alt karnınızda bir sızı hissedebilirsiniz. Bu 19. haftada çok sık görülebilir ve bir süre daha olacaktır.

Gelecek hafta bebeğinizin cinsiyeti belli olacak. Yani bu hafta bebek isimlerini düşünmek doğru bir hafta. Partnerinizin ve sizin sevdiğiniz isimlerin bir listesini yapın. Gelecek hafta da bebeğin ismini belirlersiniz. Hamilelik boyunca bebeği ismiyle çağırmak çok eğlenceli olabiliyor!

İkinci üç aylık dönemde hızla kilo almaktasınızdır. 3.5-5 kilo almış olabilirsiniz. Rahminiz büyüyor; özellikle de yorgun bir günün sonunda alt karnınızda bir acı fark edebilirsiniz. Bu rahminizin genişlemesi ve kilonuzun artmasından dolayıdır. Endişelenecek bir şey yoktur ama acı sürekliyse doktorunuza danışmalısınız.

Cildinizde de bir değişim fark edebilirsiniz. Avuç içleriniz kırmızı mı? Panik yapmaya gerek yok, bu ekstra östrojenden dolayı. Geçici olarak pigmentlerin artmasından dolayı cildinizde koyu renk parçalar görebilirsiniz. Bunlar, üst dudağınızda, yanaklarınızda ve alnınızda çıkarsa adı kloazmadır. Çok büyük ihtimalle hamilelik sonrasında ortadan kaybolacaklardır. Bu sırada kendinizi güneşten koruyun. Çünkü güneş bu pigmentleri kötü etkiler.

Belirtiler…

Kendinizi sallanıyormuş gibi hissetmeniz çok doğal. Kilo aldıkça ağırlık merkeziniz değişmeye devam ediyor. Düşme hissi olmadan yürümek size zor geliyor olabilir. Adımlarınıza dikkat edin ve tutunabileceğiniz yerlerde tutunun. Yine aynı nedenden dolayı sırtınızda ağrı hissedebilirsiniz. Hamilelik öncesi sırt ağrısı çekenlerde bu ağrı daha da kötü olabilir. Rahatsızlığı azaltmak için duruşunuza dikkat edin.

Baş dönmesi: Baş dönmesi bu haftada çok fazla görülür. Hızlı bir şekilde pozisyon değiştirirken başınızın dönmesi çok doğaldır. Bu kan dolaşımının azalmasından dolayı olabilir, ağır hareket etmeye ve bol sıvı tüketmeye dikkat edin.

Bacak ağrısı: Özellikle de geceleri bacaklara kramp girmesi 19. hafta da görülebilir. Bu rahatsız edici, acı verici olabilir, hatta geceleri sizi uykunuzdan uyandırabilir. Acıyı azaltmak için uyumadan önce bacağınıza masaj yapmayı deneyebilirsiniz.

Kabızlık: Eğer düzenli olarak tuvalete çıkamıyorsanız, aldığınız besinlere dikkat edin. Mesela, demir kabızlığı daha da artırır. Hekiminize sindirim sisteminizi yoluna sokmak için alternatif yolları danışın.

Baş dönmesi: Büyüyen rahminiz kan damarlarına baskı uyguluyor olabilir (aynı zamanda vücudunuzun diğer bölgelerine de), beyine olan kan akışının düşmesi baş dönmesine neden olabilir. Hatta baş dönmesi normaldir görmezden gelmeyin böyle durumlarda oturun kendinizi iyi hissedene kadar dinlenin, size ve bebeğinize zarar gelmemesi için.

Burun tıkanıklığı: Şişen burnunuz nefes almanızı zorlaştırıyor mu? İşte size burun zarınıza zarar vermeden ve burun kanamasına neden olmadan çözüm önerimiz baş parmağınızı kullanarak bir burun deliğinizi kapatın ve diğerinden üfleyin.

Alt karın ağrısı
: Rahiminiz büyüdükçe onu destekleyen ligmentlerde esniyor. Bu da alt karın ağrısına neden olur. Kendinizi olabildiğince rahat ettirin ve ani pozisyon değişiklikleri yapmaktan kaçının çünkü bu ağrıyı daha çok artırır.

Sırt ağrıları: Rahminiz büyüdükçe, ağırlık merkezinizin öne doğru değiştiğini göreceksiniz ve bu da arkanıza daha çok baskı uygulayacaktır. Arkaya doğru eğilip ağırlığı geriye vermekten kaçının. Eğer bir şey kaldırmanız gerekiyorsa geniş şekilde durun, belinize değil dizlerinize ağırlık vererek yavaşça kollarınızla birlikte bacaklarınızı da kaldırın sırtınızı değil.

Çatlaklar: Gebe kadınların %90’ı bu süreçte çatlak sorunu yaşarlar yani yalnız değilsiniz. Henüz kanıtlanmamış bir tedavisi olmamakla birlikte kakao yağlı nemlendiriciler en azından cildinizdeki kuruluğa ve kaşınmaya karşı sizi korur.

İpucu…

Bebek tekmelerini hissetmek: Kız kardeşiniz, yakın arkadaşınız gebeliğinin bu döneminde tekmeleri hissettiğini söyledi ama siz hala bir şey hissetmediniz. Sabahları gaz sanıcısı dışında… İlk tekme birçok şekilde hissedilebilir. Genelde 18 ile 22. hafta arasında hissetmeye başlarsınız. Hareketlerin kilonuzla da ilgisi var eğer çok zayıfsanız hareketleri daha erken fark edebilirsiniz. Bazen de kaslarınızla ilgilidir rahim kaslarınız ne kadar gevşekse, tekmeleri daha kolay hissedersiniz. Bu nedenle ikinci üç aylık dönem bu tekmelerin başlayacağı dönemdir. Bazen bebeğinizin pozisyonu ile de ilgili olabiliyor.

Hamilelikte sıcak su havuzları: 19. haftada acılarınızı azaltması ve masaj için jakuziye girmeyi istiyor olabilirsiniz ama bu dürtüye karşı koymalısınız. Hamilelikte jakuzi önerilmez hatta özellikle doğmamış çocuğunuz için zararlı olabilir. Sıcak su havuzuna girmek bir anda vücut ısınızı artırır ve hipertermiye neden olur. Pek çok araştırmaya göre hamileliklerinin ilk zamanlarında yüksek ısıya maruz kalan kadınların düşük yaptıkları ortaya çıkmıştır.

Hamileliğin herhangi bir zamanında sıcak su havuzuna girmek tansiyonunuzu düşürür ve aşırı ısınırsınız bu da bebeğinizin oksijen kaynağını etkiler.

Hamilelikte sıcak suyla banyo yapmak iyidir ama 38 dereceyi geçmemesi gerekmektedir.

Okumalısınız: Hamilelikte nefes alma teknikleri nelerdir?

18. Hafta20. Hafta

Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın