Yazı İçeriği
Sonbaharda bebekler nasıl giydirilmeli? Bebekleri giydirirken nelere dikkat etmeliyiz? Bebek kıyafetleri nasıl olmalı? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Dündar Yaykıran, sonbahar mevsiminde bebeklerin nasıl giydirilmesi gerektiği ile ilgili ailelere tavsiyelerde bulundu!..
Bebek kıyafetleri nasıl olmalı, bebekler nasıl giydirilmeli?
Öncelikle bebek kıyafetleri ve bebeklerin nasıl giydirilmesi ile ilgili genel kuralları söylemek isterim;
- Bebekler mevsime ve ortam sıcaklığına uygun giydirilmelidir. İnce giydirmek ne kadar sakıncalı ise kalın ve çok sıkı giydirmekte o kadar sakıncalı bir durumdur.
- Bebek kıyafetleri %100 pamuklu ve bu sayede emici özelliği fazla olmalıdır.
- Giysiler kolay yıkanabilmelidir. Bebeğin iç çamaşırları, yumuşak, teri kolaylıkla emebilen, kaynatmaya (90-100 dereceye) dayanıklı, ütülenebilen özellikte olmalıdır.
- Bebeğin giysileri, kollarını ve bacaklarını rahatça hareket ettirebilecek özellikte olmalıdır. Kol ve bacaklarını rahat hareket ettiren bebeğin kasları güçlenir.
- Kolay giydirip çıkartılabilecek, yakası geniş, kolları bol kıyafetler seçilmelidir. Boyundan açılmaya başlayarak ayağa kadar fermuarlı ya da çıt çıtlı olan giysiler tercih edilebilir. Sık bez değiştirileceği için altı kolaylıkla açılıyor olmalıdır. Dantelli, bağcıklı giysiler bebekler için uygun değildir. Giysi üzerinde metal ve sert plastik aksesuar vb. bulunmamalıdır. Giysilerin dikiş yerleri sert olmamalı, tüylü, boyası çıkan giysiler tercih edilmemelidir.
- Dışarı çıkarken, balkonda bahçede otururken kendiniz nasıl giyindiyseniz, bebeğinize bir kat fazlasını giydirin.
Sonbaharda yaşanan ani hava soğumalarına karşı dikkatli olmak gerekir. Bağışıklık sistemi henüz tam gelişmemiş olan bebekler hava değişikliklerinden çok daha kolay etkilenir. Havanın soğuduğu dönemlerde metabolizma yavaşlar. Bu durum vücut direncini düşürür ve vücudun mikroplarla savaşma yeteneği azalır. Buna bağlı olarakta çocuklarda üst veya solunum yolu enfeksiyonları gelişebilir.
Sonbaharda dikkat edilmesi gerekenler
- Yeterince yedek kıyafetiniz olsun ve terlediğinde üzerini değiştirin.
- Dışarı çıkarken bere (başlık), çorap ve eldiven giydirin. Bere, eldiven ve çorapların çok sıkı olmamasına dikkat edin.
- Ani hava soğumalarına karşı triko hırka, örgü yelek gibi kıyafetler bulundurun.
- Sonbahardaki ani yağmurlara karşı tedbirli olun, yanınızda şemsiyeniz bulundurun. Islanan giysileri mutlaka hemen değiştirin, ıslak giysiler vücut ısısını hızlıca düşürür.
- Hava güneşli ve sıcakken kalın ve sıkı giydirmek terlemeye neden olur. Terleyen bebek hafif esinti ve rüzgarlara karşı daha hassas olur. Ayrıca aşırı terleme isilik ve dermatit yapar.
Sağlıklı ve mutlu günler.