Sağlıkta tasarruf olmaz

0
979
Sağlıkta tasarruf olmaz
Sağlıkta tasarruf olmaz

İstanbul Eczacı Odası yönetiminden Füsun Tunalıoğlu’ndan mesaj var. 15 Ekim tarihi ile SGK kapsamından çıkarılan bazı ilaçlar ile ilgili olarak İstanbul Eczacılar Odası açıklama yaptı. Yapılan açıklamaya göre “Sağlıkta tasarruf olur mu?” sorusu akıllara takıldı. Ecz. Füsun Tunalıoğlu, Anne Bebek Kulübü okuyucuları için yazdı.

İstanbul Eczacılar Odası
İstanbul Eczacılar Odası

Sağlıkta tasarruf olmaz

Hekimlerin tedavi amaçlı reçeteye yazdıkları bazı ilaçlar, 15 Ekim’den itibaren SGK ödeme kapsamından çıkarılmıştır. Özellikle bu pandemi döneminde, insanlar ufak bir boğaz ağrısı, eklem-kas ağrısı hissettiğinde, durumlarından şüphe ederek hekimlere muayene için başvurmaktadır. Amaç; ağrının artmaması, hastalığın ilerlememesi için kendilerine reçete edilen öncelikli ilaçları alıp kullanarak şifa bulmaktır.

İlaç fiyatlarındaki değişimin nedeni nedir?

15 Ekim itibariyle bazı ilaçlar ödeme kapsamından çıkarılmış, bazı ilaçlardan çıkan fiyat farkları da arttırılmıştır. Gerekçe gösterilmeden ödeme kapsamından çıkarılan ilaçlar, hekimlerin tercih ettiği bir grup ilaçlardır. Sağlığa ayrılan bütçe doğrultusunda, bazı ilaçların ödeme koşulları değiştirilmekte, bazen de ödemeden tamamen çıkarıla bilinmektedir.

Sağlıkta tasarruf olur mu?
Sağlıkta tasarruf olur mu?

Sağlıkta tasarruf kabul edilir bir durum değildir, sağlıkta tasarruf olmaz.

Gereksiz ilaç kullanımı ile ilgili bilgilendirme

Hekimler hastalarına tedavi için gerekli ilaçları reçeteye yazarlar. Eczacılar hastaları gereksiz ve fazla sayıda ilaç kullanmamaları konusunda sürekli uyarırlar. Gereksiz gıda takviyesi kullanımına engel olurlar.

Halk sağlığı için hekimler ve eczacılar ilaç tüketimini, gelen hastalar üzerinden kontrol edebilmeleri nedeniyle zaten azaltırlar, bilinçli kullanım sağlarlar. Bu durumda halk sağlığını korumuş, halk sağlığına katkı vermiş olurlar. Hekimler tedavi için ilaçları uygun dozda reçeteye yazarlar.

Hekimlerin tedavi için tercih ettikleri ilaçları geri ödeme kapsamından tasarruf nedeniyle çıkarmak, hastanın ilaç almasını engellemek olur, bu da Halk Sağlığı için yanlış bir tutumdur. Bu hekimin tedavisine müdahale etmektir.

Tıp bir bilimdir.

Hangi ilaçlar ödeme kapsamından çıkarıldı

Tıp bilimi halk sağlığı için çok önemlidir. Tedavi sınırlandırılmamalıdır. Hekimlerin hastalarına yazdıkları antiseptik etkili boğaz spreyler, bebeklerin diş çıkarma döneminde kullanılan ağrı kesici jeller, tasarruf düşünülerek, ödeme kapsamından çıkarılması çok yanlış bir karardır.

Eczacılar halkın yanında olmalarına rağmen, bu yanlış uygulama sonucu alınamayan ilaçların açıklamasını yapmak zorunda kalmakta, hastalarla zaman zaman gergin diyaloglar yaşamaktadırlar. Kaldı ki bir ilacı ödemeden çıkarmak, o ilacın fiyatının artmasına neden olmaktadır.

Firmalar ilaçları, SGK ödemesi kapsamında iken minimal kârlılık üzerinden fiyatlandırma yapmaktadır. Ödeme kapsamından çıkan ilaçların etiket fiyatları zamanla artmakta ve hastaların daha yüksek fiyatlarla bu ilacı satın alabilmesine neden olmaktadır. İlaç fiyatı arttığında satılan kutu sayısı azalmakta, insanların ilaç alım gücü düşmektedir.

Tasarruf gereksiz, ihtiyaç dışı kullanım alanlarında yapılmalıdır.

Tasarruf ilaçta, tasarruf ilaçta yapılmamalıdır .

Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın